ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκυμοσύνη και ψάρια: Τι πρέπει ν' αποφεύγουμε

Εγκυμονούσες γυναίκες που καταναλώνουν ψάρι έχουν μειωμένα επίπεδα άγχους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, των πολύτιμων λιπαρών οξέων Ω3 και άλλων θρεπτικών ουσιών και είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά.

Έρευνα που έγινε από το Bristol University στην Αγγλία και το Federal University of Rio de Janeiro στη Βραζιλία έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν συχνά ψάρι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μειωμένα επίπεδα άγχους. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 9,530 έγκυες γυναίκες οι οποίες απαντούσαν σε ερωτηματολόγια καταγράφοντας αναλυτικά τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί στην κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Έχοντάς τους υπόψη επωφελούμαστε απ' τα πλεονεκτήματα της ψαροφαγίας και προλαμβάνουμε τυχόν προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού μας!

Αποφύγετε τα ψάρια και τα θαλασσινά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο:

Τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορεί να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης , σιδήρου, καθώς ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου του μωρού σας.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η μειωμένη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει σε φτωχές λεκτικές δεξιότητες, προβλήματα συμπεριφοράς και άλλα αναπτυξιακά προβλήματα κατά την παιδική ηλικία. Ωστόσο, ορισμένα ψάρια και οστρακοειδή περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού σας.

Όσο μεγαλύτερο σε όγκο και ηλικία είναι το ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο μπορεί να περιέχει. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) καθοδηγούν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα εξής ψάρια:

Ξιφίας

Σκουμπρί

Πλακολεπιδόψαρο

Λυκόψαρο

Γάδος

Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο του υδραργύρου σε κάθε είδους τόνου σε κονσέρβες.Το FDA και EPA συστήνουν οτι οι έγκυες γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν έως και 340 γραμμάρια ή δύο μεσαίου μεγέθους μερίδες σε μια εβδομάδα.

Αποφεύγετε τα ωμά θαλασσινά και ψάρια και μαγειρέψτε τα σωστά

Τα θαλασσινά ωστόσο σε σχέση με τα ψάρια περιέχουν μικρότερη ποσότητα υδραργύρου. Απο την κατανάλωσή τους όμως υπάρχει ο κίνδυνος για την πρόσληψη επιβλαβών βακτηρίων ή ιών:

Αποφύγετε ωμό ψάρι και οστρακοειδή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγονται τα στρείδια και τα μύδια, τα ωμά και καπνιστά θαλασσινά, όπως το σούσι, και οστρακοειδή που δεν έχουν μαγειρευτεί. Ο κύριος λόγος είναι πως μπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα επικίνδυνο βακτήριο. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε τα στρείδια αφού συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο.

Aλλά φροντίζουμε να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρια την εβδομάδα από τις οποίες η μία να είναι λιπαρό ψάρι. Απ' τα ψάρια και τα θαλασσινά που έχουν εμφανίσει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι οι γαρίδες, ο σολομός και τα μικρά ψάρια όπως οι αθερίνες, ο γαύρος και οι μαρίδες.
Προσοχή στα ντόπια ψάρια. Αν τρώτε ψάρια από τοπικά ύδατα πρέπει να δοθεί προσοχή εάν υπάρχει ρύπανση.Τα μεγαλύτερα ψάρια συγκεντρώνουν όπως αναφέρθηκε,περισσότερους χημικούς ρύπους που μπορούν να βλάψουν ένα αναπτυσσόμενο μωρό.

Μαγειρέψτε τα θαλασσινά σωστά. Μαγειρέψτε τα ψάρια σε σωστή θερμοκρασία έτσι ώστε να ψηθεί καλά. Οι γαρίδες,ο αστακός και τα χτένια πρέπει να μαγειρευτούν μέχρι το εσωτερικό τους να είναι γαλακτώδες λευκό. Τα κυδώνια, τα μύδια και τα στρείδια να ψήνονται μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους και απορρίψτε αυτά που δεν ανοίγουν.
Προτιμάμε να αγοράζουμε ψάρια και θαλασσινά από καταστήματα που γνωρίζουμε και είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια και την ποιότητά τους.

Καταναλώνουμε την ίδια ή την επομένη ημέρα της αγοράς τους τα ψάρια και τα θαλασσινά που έχουμε αγοράσει.

Αποφεύγουμε να τρώμε θαλασσινά σε εστιατόρια που δεν είμαστε τακτικοί πελάτες ώστε να είμαστε σίγουρες για την ποιότητά τους.

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την εγκυμοσύνη και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων εστιάζουν σε ψάρια και θαλασσινά ή τα συμπληρώματα. Άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων - όπως το ελαιόλαδο, λινέλαιο, λάδι canola, σογιέλαιο, λιναρόσπορος και τα καρύδια - μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα καθορίσει αν τα ω-3 λιπαρά οξέα από φυτικές πηγές μπορούν να προωθήσουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Γυναίκα: Τελευταία Ενημέρωση

X