ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαλβάς με χαλεπιανά, φοινίκια και πορτοκάλι

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η καλύτερη συνταγή για χαλβά. Δοκιμάστε την και θα καταλάβετε γιατί μας αρέσει τόσο πολύ. Φτιαγμένη με ελαιόλαδο, σιμιγδάλι, φοινίκια και πορτοκάλι. Η ζάχαρη που χρησιμοποιώ είναι βιολογική και ακατέργαστη ζάχαρη καρύδας.

Χρόνος ετοιμασίας: 20’
Μερίδες: 18
Θερμίδες ανά μερίδα: 260 θερμίδες ανά 100 γρ. 195 kcal

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο, στρογγυλό ταψί χωρητικότητας περίπου 2 λίτρα, με τρύπα στο κέντρο.

ΥΛΙΚΑ:

160 ml ελαιόλαδο
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
60 γρ. χαλεπιανά
150 γρ. φοίνικα, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι:
300 γρ. ζάχαρη καρύδας
1.3 λίτρα νερό
Ξύσμα φλούδας από 2 πορτοκάλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και τηγανίζουμε ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης.
2. Εν τω μεταξύ, σε μία άλλη πιο μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 2 λεπτά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι απ’ τη φωτιά.
3. Στην κατσαρόλα όπου ψήνουμε το σιμιγδάλι, ρίχνουμε ένα ποτήρι με ζεστό σιρόπι και ανακατεύουμε γρήγορα. Στο σημείο αυτό χρειαζόμαστε μεγάλη κατσαρόλα, γιατί το μείγμα με την προσθήκη του ζεστού σιροπιού φουσκώνει και πιτσυλίζει με κίνδυνο να μας κάψει. Όταν απορροφήσει το σιρόπι, ρίχνουμε το επόμενο ποτήρι με το σιρόπι ανακατεύοντας γρήγορα με τη σπάτουλα σιλικόνης. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα στον χαλβά τα χαλεπιανά και τους χουρμάδες.
4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί. Το πιέζουμε προσεκτικά για να εφαρμόσει ο ζεστός χαλβάς στο σχήμα του ταψιού και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τον αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα, τον κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Συνταγές: Τελευταία Ενημέρωση