ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

3 εναλλακτικά μονοπάτια της φύσης για να προστατεύσουμε

Προσφέρουν απίστευτη θέα και πλούσια πτηνοπανίδα

must.com.cy

ΤΗΣ ΡΙΑΝΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Η εξερεύνηση στη φύση είναι μια δραστηριότητα που μάς λυτρώνει από την καθημερινότητα, το άγχος και τις υποχρεώσεις. Είναι η μοναδική διέξοδος του ανθρώπου που οφέλη τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα, γι’ αυτό και εμείς με τη σειρά μας πρέπει να σεβόμαστε τη φύση. Έτσι, θέλαμε να σας δείξουμε 3 ενναλακτικά μονοπάτια που μπορείτε να επισκεφθείτε και να εξερευνήσετε τη φύση του τόπου μας.
Με αφορμή ωστόσο, τα καταστροφικά γεγονότα που προκάλεσαν οι φωτιές τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας αλλά και τον άδικο χαμό 4 εργατών από την Αίγυπτο, νιώθουμε την ανάγκη να αναφέρουμε ορισμένα tips πρώτου πάτε για εξερεύνηση στη φύση, που κανονικά είναι θα έπρεπε να είναι αυτονόητα από όλους μας.

Αρχικά, μην πετάτε τα αποτσίγαρά σας στο έδαφος. Ιδανικά μην καπνίζετε στη φύση, ωστόσο εάν έχετε την ανάγκη να γεμίσετε τα πνευμόνια σας με τις τοξικές αυτές ουσίες παρά το καθαρό οξυγόνο, βεβαιωθείτε πως θα αποθηκεύσετε τα αποτσίγαρα σε μια μπουκάλα με ελάχιστο νερό, την οποία θα κουβαλάτε μαζί σας.

Να έχετε πάντα μαζί σας μια πλαστική σακούλα για τα σκουπίδια σας, που θα πετάξετε στη συνέχεια σε καλάθι αχρήστων. Η θέα πλαστικών ποτηριών καφέ, άδειες συσκευασίες από σνακ και άδεια μπουκαλάκια από νερό στο έδαφος, χαλάει την όλη εικόνα του όμορφου τοπίου μας και είναι ντροπή και αίσχος. Επίσης, μη διστάσετε να πετάξετε σκουπίδια που δεν είναι δικά σας, μόνο καλό θα κάνετε με αυτή την πράξη.

Πρώτος προορισμός: Η θέα από τις Πέτρες της Αλυκούς
Για να βρεθείτε στις Πέτρες της Αλυκούς, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά από την πλατεία του χωριού της Ίνειας. Για περίπου 800 μέτρα ο δρόμος που μετατρέπεται σε στενό χωματόδρομο, σας οδηγεί έξω από το χωριό σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστους βραχώδεις γεωλογικούς σχηματισμούς. Βρείτε κάπου να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας και από εκεί αρχίστε την εξερεύνηση με τα πόδια. Για να δείτε την απίστευτη θέα και να αντικρίσετε ένα από τα καλύτερα viewpoints για ηλιοβασιλέματα στο νησί μας, θα πρέπει να σκαρφαλώσετε πάνω στους βράχους και να βρεθείτε σε ύψωμα. Από εκεί θα δείτε το νοτιοδυτικό τμήμα της Χερσονήσου του Ακάμα, πιο συγκεκριμένα της μικρής Χερσονήσου της Λάρας.

Δεύτερος προορισμός: Η Κοιλάδα του Πλατύ
Η Κοιλάδα του Πλατύ βρίσκεται βορειοανατολικά από το Γεφύρι του ΤΖιελέφου. Πρόκειται για ένα μονοπάτι/ στενός χωματόδρομος κατά μήκος της κοιλάδας, που είναι μέρος του ποταμού Διαρίζου. Παρόλο που η διάβαση στην Κοιλάδα μπορεί να γίνει και με αυτοκίνητο, δεν συνιστάται λόγω της αρνητικής επίδρασης στο μοναδικό αυτό παράδεισο και λόγω της ενόχλησης πεζοπόρων που περπατούν κατά μήκος της κοιλάδας. Τα κυριότερα είδη δέντρων που θα δείτε στην Κοιλάδα, είναι τεράστιοι πλάτανοι, αρχαία πεύκα, άγριες συκιές και φτέρες κατά μήκος των οχθών του ποταμού. Τα καβουράκια του γλυκού νερού(potamon potamios) είναι άφθονα στην περιοχή και συνηθίζουν να βγαίνουν από τον ποταμό για τροφή. Επομένως, αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να επιλέξετε την πεζοπορία αντί το αυτοκίνητο για εξερεύνηση αυτής της περιοχής. Επίσης συχνάζουν και τα προστατευόμενα αγρινά, οπόταν αν είστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί, το πιο πιθανό να δείτε μερικά. Το μονοπάτι αυτό λοιπόν, περνά μέσα από εκδρομικό χώρο και καταλήγει σε δρόμο κοντά στο χωριό Μυλικούρι.

Τρίτος προορισμός: Φράγμα των Λευκάρων
To φράγμα των Λευκάρων που τροφοδοτείται από τον ποταμό Συργάτη, βρίσκεται κάτω από τα βουνά του Μαχαιρά και περιτριγυρίζεται από απότομες πλαγιές. Το στρίψιμο για τον χωματόδρομο που οδηγεί στο φράγμα βρίσκεται στον δρόμο Δελίκηπου προς Πάνω Λέυκαρα. Εφόσον παρκάρετε το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνηση με τα πόδια, όπου το έδαφος έχει αρχικά ανηφορική κλήση. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορία σας θα αντικρίσετε διάφορες απότομες πλαγιές, με φόντο τα Κιόνοα, που είναι στην κορφή του Μαχαιρά. Η πτηνοπανιδα είναι πλούσια σε εκείνη την περιοχή, καθώς υπάρχουν πολλά μεγάλα αρπακτικά πουλιά αλλά και αρκετές αλεπούδες. Αυτό το ενναλακτικό μονοπάτι/ χωματόδρομος είναι για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την άγρια φύση του νησιού μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση