
Γράφει ο Παντελής Τσομπάνης
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το τηλεοπτικό σύμπαν της σειράς The White Lotus συζητιέται κάθε φορά που προβάλλεται. Δεν είναι μόνο η κριτική ματιά στη ζωή των ευκατάστατων και μη Αμερικανών σε κάποιο πολυτελές θέρετρο ή οι δολοπλοκίες ανάμεσα στους ήρωες που ξεδιπλώνονται στα επεισόδια του εκάστοτε κύκλου, αλλά και ο σχολιασμός μερικών από τις τελευταίες -και άκρως φανταχτερές- τάσεις στο wellness και στον τρόπο που ταξιδεύουμε.
Μεταξύ των τάσεων που γνωρίσαμε στην τρίτη σεζόν —η οποία έριξε αυλαία τον περασμένο Απρίλιο—, την προσοχή κέντρισε η ψηφιακή αποτοξίνωση (digital detox). Όταν ο γιος μιας επιφανούς οικογένειας από τη Βόρεια Καρολίνα ζήτησε τον κωδικό Wi-Fi του πολυτελούς θερέτρου, η μέντορας υγείας των εγκαταστάσεων του απάντησε: «Το ξενοδοχείο είναι ζώνη ψηφιακής αποτοξίνωσης. Εστιάζουμε στο να είστε παρόντες ο ένας απέναντι στον άλλον και στη φροντίδα του εαυτού σας». Μετά από τη σχετική αναστάτωση που προκλήθηκε, ωστόσο, πρόσθεσε: «Είναι προαιρετικό». Στο ξενοδοχείο, υπήρχαν μεν απαγορευτικές πινακίδες για τη χρήση κινητών τηλεφώνων, οι οποίες υποδεικνύονταν όταν ένας επισκέπτης δεχόταν κλήση ή μήνυμα στην τραπεζαρία, όμως το προσωπικό δεν επενέβαινε προκειμένου να διορθώσει τη συμπεριφορά του.
Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες είναι τόσο απογοητευμένοι από την ψηφιακή τους καθημερινότητα, που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αποδράσουν
Κάπως έτσι, λοιπόν, η τάση της ψηφιακής αποτοξίνωσης γνωστοποιήθηκε σε ένα παγκόσμιο κοινό, αλλά σίγουρα δεν εμφανίστηκε ως ουρανοκατέβατη ιδέα στη σκέψη των δημιουργών της σειράς.
Αυτοέλεγχος για το ευ ζην
Το να ταξιδεύει κανείς εκτός σύνδεσης περιλαμβάνεται στις ταξιδιωτικές τάσεις του 2025. Σύμφωνα με σχετική έρευνα των ξενοδοχείων Hilton, το 27% των 13.000 ερωτηθέντων σχεδιάζουν να μειώσουν φέτος τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Πολλοί tour operators, πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών και πολυτελή θέρετρα παρατηρούν επίσης αύξηση στα αιτήματα των πελατών τους οι οποίοι επιθυμούν να αφήσουν τις συσκευές τους στην υποδοχή και να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους και τη φύση, ενώ πληθαίνουν και οι επιχειρήσεις που ακολουθούν πρακτικές ψηφιακής αποσύνδεσης, στοχεύοντας στο κοινό που αποζητά τη συγκεκριμένη πολυτέλεια.
Φαντάζει εύκολο να δηλώσει κανείς ότι θέλει να αποσυνδεθεί από το κινητό του, όμως είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο ακούγεται. Το να βρίσκεσαι offline σημαίνει πως κάνεις log off από τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν βγάζεις φωτογραφίες από ένα μαγικό τοπίο και δεν βασίζεσαι σε καμία εφαρμογή του κινητού, πόσω μάλλον για gaming. Ο καθένας από μας βιώνει ένα συναισθηματικό ρόλερ-κόστερ όταν αφήνει το κινητό του στην άκρη. Οι συνήθειες είναι δύσκολο να ανασταλούν, ειδικά όταν συνοδεύονται από μηχανικές κινήσεις. Έρευνα του 2019 του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς έδειξε πως στην αρχή οι χρήστες που συμμετείχαν σε αυτήν ένιωσαν άγχος και ενόχληση, συναισθήματα που στη συνέχεια έδωσαν τη θέση τους στην αποδοχή, την απόλαυση και την ελευθερία από τη διάρρηξη των ψηφιακών δεσμών.
«Οι επισκέπτες αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο τις πρώτες 24 ώρες, αλλά μετά από ένα 48ωρο έχουν προσαρμοστεί και αρχίζουν να ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες. Στο τέλος μιας τριήμερης διαμονής, διαπιστώνουμε ότι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι που τους επιστρέφονται τα τηλέφωνά τους ή και να παραμένουν λίγο ανήσυχοι», δήλωσε στο BBC ο Μάρτιν Ντάνφορντ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Cool Places, ιστότοπου που προτείνει ξενοδοχεία, B&B, παμπ και καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μια δοκιμασία για όλους
To πιο παράδοξο με αυτή την τάση είναι ότι απευθύνεται σε όλους και δεν κοστίζει χρήματα· αρκεί το πάτημα μερικών κουμπιών για απενεργοποίηση σύνδεσης και συσκευής. Ωστόσο, φαίνεται πως οι σύγχρονοι ταξιδιώτες είναι τόσο απογοητευμένοι από την ψηφιακή τους καθημερινότητα, που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να αποδράσουν. Κανείς δεν θέλει να απαντάει κάθε τρεις και λίγο σε μηνύματα και να μην απολαμβάνει τη στιγμή, ούτε να δέχεται κλήσεις από το αφεντικό του ενώ βρίσκεται σε άδεια. Αυτή η συνεχής σύνδεση με την εργασία και την κοινωνική επικύρωση μέσα από τα social media τους έχει κουράσει, με την ψηφιακή αποτοξίνωση να μην είναι πλέον μόνο μια πολυτελής παροχή σε ξενοδοχεία με όρους marketing, αλλά και μια βαθύτερη ανάγκη του καθενός να ανακτήσει τον προσωπικό του χρόνο, χωρίς παρεμβολές.
Το φετινό καλοκαίρι, αν θέλετε να θέσετε σε δοκιμασία τον εαυτό σας και να αποτοξινωθείτε ψηφιακά χωρίς να διαθέσετε ένα μεγάλο ποσό σε κάποιο πολυτελές θέρετρο, αφήστε απλά το κινητό σας σε ένα συρτάρι στο δωμάτιό σας, πηγαίνετε στην παραλία με ένα βιβλίο και κινηθείτε χωρίς το άγχος της απάντησης σε μηνύματα ή του scrolling σε αρνητικές ειδήσεις που θα σας προκαλέσουν τρόμο. Είναι μια καλή αρχή.