ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ίσως το ωραιότερο μονοπάτι στο Τρόοδος

Με πανοραμική θέα σε ολόκληρο το νησί

must.com.cy

Του Πάρι Δημητριάδη

Με πανοραμική θέα σε ολόκληρο το νησί και με τεράστιο φυσικό, γεωμορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, το μονοπάτι της θεάς Άρτεμις βρίσκεται στο ψηλότερο σχεδόν σημείο της Κύπρου.

Το ειδυλλιακό και πανέμορφο, κυκλικό μονοπάτι προσφέρεται για περίπατο και χαλάρωση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως, ειδικά αυτή την εποχή, που η θερμοκρασία είναι ιδανική και η ανθηρία έχει κορυφωθεί, μια βόλτα εκεί πάνω ενδείκνυται και με το παραπάνω. Η διαδρομή του μονοπατιού θεωρείται άλλωστε αρκετά εύκολη, αφού δεν έχει ιδιαίτερες ανηφοριές και κατηφοριές ενώ η κυκλική πορεία που ακολουθεί γύρω από τη Χιονίστρα μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερες από τρεις ώρες.

Όπως είναι προφανές, το ξεχωριστό αυτό μονοπάτι πήρε την ονομασία του από την πανέμορφη, πανέξυπνη, ιδιόρρυθμη και αδίστακτη, ορισμένες φορές, αρχαία Ελληνίδα θεά Άρτεμη, που ήταν η προστάτιδα των άγριων ζώων, των βουνών και των δασών.

Ξεχωριστά σημεία ενδιαφέροντος στα οποία πάντοτε κοντοστέκονται και χαζεύουν οι περιπατητές είναι τα δύο αιωνόβια δέντρα μαύρης πεύκης, που είναι μεγαλύτερα από 500 ετών και τα περίφημα Τεισιά της Παλιάς Χώρας, τα οποία είναι απομεινάρια οχυρωματικών έργων που είχαν φτιάξει τον Μεσαίωνα οι Ενετοί για να αμυνθούν από τους Οθωμανούς.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @sjoerdowski

Σύμφωνα με την ιστοριογραφία, από το σημείο εδώ πάνω παρακολούθησαν τότε οι Ενετοί στρατηγοί την κατάληψη της Λευκωσίας από τον οθωμανικό στρατό.

Εντυπωσιακά είναι και τα διάφορα σημεία πανοραμικής θέας του μονοπατιού, αφού, ειδικά αν πετύχετε καλή μέρα με καθαρό ορίζοντα θα γίνει εφικτό να αντικρύσετε ολόκληρο σχεδόν το νησί της Κύπρου από ψηλά. Αρχικά αχνοφαίνεται ο κόλπος της Λεμεσού, στη συνέχεια θα δείτε σε μεγάλο βάθος τα ατελείωτα βουνά της Πάφου, στρίβοντας βορειότερα θα εμφανιστεί επιβλητικός μπροστά σας ο κόλπος της Μόρφου ενώ προς το τέλος του μονοπατιού φαίνεται ολόκληρη η πόλη της Λευκωσίας και τα γύρω προάστια!

Ολόκληρη η διαδρομή είναι βουτηγμένη μέσα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους που θεωρείται περιοχή NATURA 2000. Άξιο αναφοράς γεγονός είναι ότι, τουλάχιστον ένα στα δύο φυτά που θα συναντήσετε στο μονοπάτι της Άρτεμης θεωρείται ενδημικό της Κύπρου ή του Τροόδους που σημαίνει ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν μπορεί να εντοπιστεί.

Όπως είναι γνωστό, σε κοντινή απόσταση από το μονοπάτι βρίσκονται διάσπαρτα καλά ταβερνάκια ενώ η ίδια η πλατεία του Τροόδους απέχει γύρω στα πέντε μόνο λεπτά οδήγημα από την αφετηρία.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Santa Januševska (@santa.janusevska)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση