ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μονοήμερη βόλτα στον Ασκά

Γραφικές εικόνες στην επαρχία Λευκωσίας

must.com.cy

Η αλλαγή παραστάσεων είναι πάντα απαραίτητη, πόσο μάλλον όταν πρέπει να περιορίσουμε τις καθημερινές μας εξόδους και τις συναναστροφές μας μέχρι η κατάσταση με τον κορωνοϊό να το επιτρέψει. Αν μια μονοήμερη εκδρομή σε ένα γραφικό χωριό ακούγεται σαν καλή ιδέα, έχουμε την κατάλληλη πρόταση.

Στην επαρχία Λευκωσίας και, πιο συγκεκριμένα, στη γραφική περιοχή της Πιτσιλλιάς, ο Ασκάς αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα χωριά της Κύπρου για εκδρομή. Το χωριό έχει πάρει το όνομά του από τον γαιοκτήμονα Μανώλη Ασκά, που έζησε εκεί το 1462 και είναι επίσης γνωστό και για τα κρασιά που παράγει αλλά και για την ζηβανία.

Τα γραφικά σοκάκια, οι γειτονιές με τους πέτρινους τοίχους και τα κεραμίδια συνθέτουν πανέμορφες εικόνες. Μπορείς να «χαθείς» μέσα στα στενά δρομάκια του χωριού, παρατηρώντας τα μπαλκόνια και τις πόρτες ή απλά απολαμβάνοντας το τοπίο και φυσικά την διάσημη πλέον διακλάδωση του δρόμου με το γωνιακό σπίτι.

Νοτιοανατολικά του χωριού, περίπου 100 μέτρα από τα τελευταία σπίτια θα συναντήσεις την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, τον κύριο ναό του χωριού που είναι αφιερωμένος στον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Αν ψάχνεις κάπου για καφέ ή ένα σύντομο break, το «Mary's Cafeneio» είναι ένα όμορφο και πετρόκτιστο καφενείο που σερβίρει καφέδες και ζεστά ροφήματα. Από την άλλη, αν θέλεις έναν χώρο για φαγητό, μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στην «Περνιά» και το «Στέκι της Παράδοσης». Η «Περνιά» είναι ένα οικογενειακό εστιατόριο με μαγειρευτά παραδοσιακά φαγητά και φανταστική θέα τη φύση γύρω του. Το «Στέκι της Παράδοσης» είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα σε ένα πετρόκτιστο σπίτι με τζάκι, με πανοραμική θέα πάνω από τον ποταμό και κυπριακό μεζέ και κρεατικά στη σχάρα στο μενού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση