ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι χώρες με τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Ποιες χώρες διαθέτουν στο πολιτιστικό της ενεργητικό τα περισσότερα μνημεία;

must.com.cy

Του Γιώργου Γκαρακλίδη

Η λίστα με τα αξιοθέατα που ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO είναι μεγάλη και κάθε χρόνο ο οργανισμός ορίζει ποια είναι αυτά τα αξιοθέατα και όλες τις λεπτομέρειες με τα στοιχεία τους, πού βρίσκονται, πότε χτίστηκαν, την αξία τους, τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν, συγκεκριμένα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά και πιο λεπτομερή στοιχεία. Η δημιουργικότητα, ευφυΐα, η καινοτομία και η όρεξη και θέληση του ανθρώπου να ξεχωρίσει λαμβάνονται σημαντικά υπόψη για την πρόσθεση διαφόρων κτισμάτων και κτιρίων στη λίστα.

Μπορεί πολλοί να μην το έχουν σκεφτεί ποτέ όμως όλα τα κτίρια που βλέπουμε τριγύρω και που ξεχωρίζουν από άλλα είναι ουσιαστικά δημιουργήματα του ανθρώπινου νου και του γεγονότος πως όλα άρχισαν με μια σκέψη και μια ιδέα που διαμορφώθηκε και με τον καιρό και τις ανάγκες του ανθρώπου, υλοποιήθηκε. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός πως ως σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε κτίρια που μετράνει χιλιάδες χρόνια ύπαρξης και συντήρησης και που μαρτυρούν μια άλλη, διαφορετική εποχή, μαρτυρούν τη διαχρονική επιμονή του ανθρώπου να επιθυμεί βαθιά να ξεχωρίζει, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αρμονική συνύπαρξη. Βέβαια, πολλές φορές τα κτίρια αυτά έχουν και τη «σκούρα» πλευρά της ιστορίας τους διότι πολλά οικοδομήματα που σήμερα θαυμάζουμε δημιουργήθηκαν από ανθρώπους οι οποίοι εργάζονταν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Εν ολίγοις, παρακάτω σας παραθέτουμε μία λίστα με τις χώρες οι οποίες διαθέτουν τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και που αποτελούν σύμβολα έλξης για να τα θαυμάσει κανείς, να μάθε για εκείνα και να μεταφερθεί σε μια άλλη, ξεπερασμένη μεν αλλά σίγουρα καθοριστική, εποχή. Κι αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία της ιστορίας, σε περίπτωση που κάποιοι από εσάς την είχατε παρεξηγήσει ακόμη και ως μάθημα. Πάμε να απαριθμήσουμε τη λίστα κατά αύξουσα σειρά:

Μεξικό

Μία από τις ωραιότερες, πιο «πλούσιες» πολιτισμικά χώρες στον κόσμο ενώ στην έκτασή της χάνεται κανείς. Πρόκειται για μία χώρα η οποία έχει τεράστια ιστορία πίσω της σε όλους τους τομείς και αποτελεί και μυστήριο για όσους κυρίως ζουν σε χώρες πολύ πιο μακριά. Η επίσκεψη στην Αρχαία Πόλη του Ιθαγενή Λαού των Μάγιας που θα τη βρει κανείς σε μια δασώδη περιοχή, πολύ πυκνή και καρποφόρα. Πολλά μνημεία της ανήκουν στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και συγκεκριμένα 35, πράγμα απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς τις χιλιάδες χρόνια πολιτισμού που κατοίκησε στο Μεξικό!

Ινδία

Μυστηριώδης χώρα με μυστηριώδη ιστορία που αν και έχει γίνει γνωστή, η επίσκεψή μας εκεί αποτελεί μια πραγματικά, αξιόλογη εμπειρία ζωής. Σπουδαία και μοναδικά αξιοθέατα όπως το Taj Mahal αποτελούν έμπνευση για ταξιδιώτες, καλλιτέχνες όπως φωτογράφους ή ζωγράφους, ιστορικούς, αρχαιολόγους και γενικότερα για λάτρεις των πολιτισμών και της ιστορίας. Υπάρχουν βέβαια και τεράστιες ταξικές διαφορές στη χώρα που κι αυτό ακόμη το στοιχείο αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους τουτέστιν του πολιτισμού τους. Η Ινδία μετράει στο σύνολο 38 μνημεία που ανήκουν στη λίστα της UNESCO και βέβαια όπως προαναφέραμε, ένα ταξίδι και μια εξερεύνηση εκεί είναι ίσως μία από τις πιο συγκλονιστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες!

Γαλλία

Απόλυτα λογική επιλογή και δεν νομίζω να ξαφνιάζει και κανέναν. Η Γαλλία δεν αποτελεί απλώς μια χώρα που αυτή τη στιγμή φτάνει να διαθέτει 45 διαφορετικά μνημεία στο πολιτιστικό της ενεργητικό αλλά συμβολίζει και μία χώρα που έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων που καταλήγουν στο σήμερα, από τις αποικίες της, μέχρι τους επιστήμονες και τους φιλοσόφους της, μέχρι τις γυναίκες που άλλαξαν τα δρώμενα και τις συνθήκες για τις μετέπειτα γυναίκες και βέβαια την ιστορική της παράδοση. Μιλάμε για εντυπωσιακά και επιβλητικά κτίρια, μουσεία παγκοσμίου φήμης και οικοδομήματα πασίγνωστα και συμβολικά που με μια απλή επίσκεψη στο Παρίσι και στα σοκάκια του μπορεί κανείς να ενημερωθεί για μεγάλο αριθμό μνημείων που βρίσκονται εκεί χιλιάδες χρόνια τώρα. Η αρχοντιά, η κομψότητα, ο πολιτισμός και η καινοτομία θέλουν, μπορούν και συνυπάρχουν κάτω από τον Γαλλικό μανδύα της ιστορίας και της κουλτούρας!

Γερμανία

Στη Γερμανία θα βρει κανείς 46 διαφορετικά μνημεία που ανήκουν στη λίστα της UNESCO αυτή την περίοδο. Πολλοί μπορεί να εκπλαγούν όταν δουν τη Γερμανία τόσο ψηλά στη λίστα με τα περισσότερα μνημεία παγκοσμίου φήμης διότι θα περίμεναν άλλες χώρες στη θέση της. Κι όμως, η Γερμανία διατηρεί μια πλούσια παράδοση η οποία φιλοξένησε μεγαλεπίβολα και φιλόδοξα αρχιτεκτονικά σχέδια μέχρι και την αποπεράτωσή τους. Η χώρα γοητεύει τους πάντες όταν την επιλέγουν ως προορισμό για τουρισμό, διασκέδαση, χαλάρωση, εξερεύνηση και γενικότερα για έναν ταξιδιωτικό προορισμό ο οποίος κυριολεκτικά μπορεί να προσφέρει τα πάντα. Ο πολιτισμός της είχε εξίσου σημαντική επίδραση στο σήμερα ενώ η νεότερη και σύγχρονη ιστορία της χώρας με πτώση του τείχους του Βερολίνου, την ένωση της πόλης, την ακμάζουσα πορεία μετέπειτα και όλα τα θετικά συγκαταλέγονται στα όμορφα στοιχεία της χώρας!

Από την άλλη δεν είναι λίγοι αυτοί που ξαφνιάζονται όταν ανακαλύπτουν πως η Γερμανία βρίσκεται τόσο ψηλά στις λίστες του οργανισμού. Αυτό είναι αρκετά άδικο, αφού όλοι πρέπει να γνωρίζετε πως είναι μία χώρα που φιλοξένησε σημαντικά αρχιτεκτονικά κινήματα όπως το Bauhaus και από την άλλη είναι πλούσια σε μνημεία γοτθικού σχεδιασμό όπως η εκκλησία στην πόλη Άχεν, που βλέπετε και στη φωτογραφία. Τέλος, σε όλους τους επισκέπτες προσφέρει μία μοναδική εμπειρία σε σχέση με κάποια ευρωπαϊκή χώρα, τους γοητεύει όλους με τον χαρακτήρα της ο οποίος είναι μοναδικός και ασυναγώνιστος. Είναι καλό να γνωρίζετε πως είναι πολύ καλή επιλογή για κοντινά ταξίδια, καθώς μπορείτε να βρείτε καθημερινά απευθείας πτήσεις για κάποια από τις μεγάλες πόλεις της.

Ισπανία

Θελκτική, γοητευτική, ασυναγώνιστα ενδιαφέρουσα και τόσο κοντά με τις Μεσογειακές προτιμήσεις. Η Ισπανία ως χώρα διαθέτει πολυάριθμους λόγους για να καυχιέται για την επιρροή της σε παγκόσμιο φάσμα και φυσικά για την πολιτιστική της κληρονομιά μέχρι και σήμερα. Η χώρα είναι φανταστικά όμορφη, οι πόλεις της σύγχρονες, είναι ασφαλής, έχει σπουδαία γλώσσα που αρέσει στους περισσότερους, η μουσική της βιομηχανία αποτελεί έμπνευση για πολλούς, η βιομηχανία του θεάματος το ίδιο, το φαγητό τους εξαίρετο, πολυποίκιλο και πασίγνωστο, οι άνθρωποι «ανοιχτοί», ντόμπροι, «θερμοί» και συνάμα τόσο Μεσογειακοί που τους αγαπάμε. Και πλέον πέραν όλων αυτών των γλωσσοστολιδιών δεσπόζει και το γεγονός ότι η Ισπανία απαριθμεί 48 διαφορετικά μνημεία με το όνομα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Antonio Gaudi να φιγουράρει στη λίστα με τους θεμελιωτές της Ισπανίας του σήμερα. Μια κουλτούρα που παραμένει μοναδική και αξιοζήλευτη στο πέρασμα των αιώνων με μια ιστορία για την οποία μόνο να υπερηφανεύεται μπορεί κανείς!

Κίνα

Ίσως από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς που δημιουργήθηκαν ποτέ πάνω στη γη. Αποτελούν έμπνευση και παράλληλα παράδειγμα για πολλούς άλλους πολιτισμούς του κόσμου. Η Κίνα έχει καταγράψει 55 μνημεία και βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας μας σήμερα ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μοιράζεται τη θέση αυτή με άλλον σπουδαίο πολιτισμό ο οποίος διαθέτει κι αυτός 55 μνημεία στη διάθεσή του και του κόσμου όλου, τον οποίο θα αναφέρουμε πιο κάτω. Το Σινικό Τείχος είναι απλώς ένα από τα πολλά μνημεία που αξίζει κανείς να δει και να θαυμάσει στη χώρα όταν την επισκεφθεί ενώ παράλληλα ως σύγχρονος πια πολιτισμός ιντριγκάρει και μόνο με την ιδέα ότι βρίσκεται τόσο μακριά από Ευρωπαϊκές χώρες κι όταν φτάσει κανείς θα τον συναρπάσει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι διαφέρει πολύ από τη Δύση και από τον δυτικό τρόπο ζωής. Δεν είναι ένα ταξίδι από το Λονδίνο στη Βιέννη κι από τη Βιέννη σε άλλη κλασική μεγαλούπολη της Ευρώπης που ναι μεν αξίζει να δει κανείς, ούτε λόγος γι' αυτό, αλλά δεν είναι τόσο διαφορετικά τα πράγματα όσο σε μια Ασιατική χώρα. Η Κίνα είναι έμπνευση σε κάθε της έκφανση καθώς είναι ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον κόσμο!

Ιταλία

Έχουμε ήδη φτάσει στην κορυφή της λίστας μας από το προηγούμενο σημείο. Όπως προαναφέραμε η Ιταλία μοιράζεται την πρωτιά στη συγκεκριμένη λίστα μαζί με την Κίνα καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν τον ίδιο αριθμό μνημείων, με 55 διαφορετικά μνημεία που ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Αρχικά, η Ιταλία βρισκόταν στην πρώτη θέση μέχρι που την έφτασε η Κίνα. Πόλεις της Ιταλίας όπως η εξωπραγματική Ρώμη και η υπέρλαμπρη Φλωρεντία διαθέτουν επιβλητικά και απόλυτα συμμετρικά κτίρια που δεν θα συναντήσει εύκολα κανείς κάπου αλλού ή κάποια ρε΄πλικα. Οι εκκλησίες της είναι εντυπωσιακές ως κτίρια ενώ ο κόσμος της, το φαγητό, η διασκέδαση, οι βιομηχανίες μόδας, αυτοκινήτων, φαγητού είναι γνώριμες και γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο, στοιχεία βέβαια που δεν μετράνε ιδιαίτερα στη σημερινή μας ταξινόμηση αλλά σίγουρα ξεχωρίζουν. Η ανεπιτήδευτη ομορφιά της Ιταλίας είναι σίγουρα κάτι που βλέπουμε όλοι αλλά ποτέ δεν υπήρξε άλλη χώρα με τόσα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κι αυτό λέει πολλά για τον χαρακτήρα της χώρας και κυρίως τον πολιτισμό και την κουλτούρα που τη συνοδεύουν!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση