ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι χώρες με τα περισσότερα νησιά

Πρόκειται για μία λίστα που θα σας εκπλήξει

must.com.cy

Του Γιώργου Γκαρακλίδη

Τι ακριβώς έρχεται στο μυαλό σας όταν σας ρωτάνε για χώρες που έχουν πολλά νησιά; Τι ακριβώς έρχεται στο μυαλό σας όταν ακούτε τη λέξη νησιά πέρα από την Κύπρο και τις χιλιοειπωμένες νήσους των ανέμων, των ιπποτών και τα συναφή;

Υπάρχουν χώρες που έχουν προσαρτήσει στα εδάφη της χιλιάδες νησιά και που τους ανήκουν και που βέβαια αποτελούν επίγειους παραδείσους, άλλα αποτελούν απλές βραχονησίδες κι άλλα νησιά ειναι κατοικίσιμα και με γόνιμη γη.

Το θέμα είναι πως συνήθως μας έρχεται στο μυαλό το ευτελές σε ορισμένα θέματα κι ένα από αυτά είναι και οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών διότι πολλοί θα εκπλαγούν με την παρακάτω λίστα.

Ας δούμε λοιπόν ποιες χώρες, μεγάλες ή μικρές, έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών.

Χιλή

Στη 10η θέση έχουμ τη Χιλή. Η Χιλή είναι μία «κάθετη» χώρα της Λατινικής Αμερικής με πρωτεύουσα το Σαντιάγο και επίσημη γλώσσα τα Ισπανικά («Σκωτσέζικα» Ισπανικά αν παίρνετε το νόημα διότι η προφορά τους είναι κοφτή). Κάθετη την αποκαλούμε γιατί μοιάζει σαν ένα σκουληκάκι κολλημένο πάνω στο προσκεφάλι της Αργεντινής αν τη δείτε στον χα΄ρτη.

Η Χιλή κατέχει περίπου 5000 νησιά και διαθέτει μάλιστα και τη νήσου του Ροβινσώνα Κρούσο η οποία βρίσκεται σε ένα από τα τρία νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού που σχηματίζουν το αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντες και το οποίο απέχει περίπου 640 χιλιόμετρα από την ακτή της Χιλής.

Ιαπωνία

ΜΕ 6,852 νησιά στη διάθεσή της, η Ιαπωνία δεν χρειάζεται περισσότερο έδαφος στη συλλογή κατακτήσεών της. Η χώρα της Ιαπωνίας είναι ουσιαστικά ένα αρχιπέλαγος φτιαγμένο από 6,852 νησιά ενώ θεωρείται ήδη μία χώρα που έχει και μεγάλο αριθμό πληθυσμού εκτός όλων των άλλων τεχνολογικών κυρίως, επιτευγμάτων που διακατέχουν την ιδιοσυγκρασία των Ιαπώνων.

Φιλιππίνες

Ένα από τα πιο γνωστά αρχιπελάγη αφού και οι Φιλιππίνες αποτελούνται κυρίως από ένωση διαφόρων και κοντινών σε απόσταση, νησιών όπως άλλωστε και η Ιαπωνία. Μάλιστα, η χώρα μετράει 7,641 νησιά στο σύνολο εκ των οποίων τα περισσότερα κατοικούνται ήδη. Οι Φιλιππίνες αποτελούν και φυσική όαση με κρυμμένους θησαυρούς ως προς τον φυσικό πλούτο και την ομορφιά της χώρας και βέβαια αποτελεί ισχυρό τουριστικό πόλο έλξης.

Αυστραλία

Κι όμως, κι η Αυστραλία ανήκει σ' αυτή τη λίστα. Με 8,222 νησιά είναι δυνατό να μη φιγουράρει ψηλά στη λίστα; Κι όμως... Πάμε τω΄ρα να δούμε και τον λόγο γι' αυτό. Τεχνικά θεωρείται ήπειρος κι όχι νησί από μόνη της αν και περιβάλλεται από νερό ωστόσο, το γύρω-γύρω της Αυστραλίας αποτελείται από νησιά τα οποία πραγματικά δείχνουν πανέμορφα φυσικά μέρη. Πολλά από αυτά τα νησιά είναι αρκετά μικρά σε μέγεθος ενώ άλλα είναι πιο μεγάλα. Υπάρχουν επιπλέον και νησιά στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό τα οποία ανήκουν στην ήπειρο της Ωκεανίας και αποτελούν μέρος της χώρας της Αυστραλίας.

Ινδονησία

Απίστευτος προορισμός και η Ινδονησία, να τα λέμε κι αυτά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα 17,504 νησιά της αποτελούν ουσιαστικά και την ίδια τη χώρα και επιπλέον την κατατάσσουν στην 6η θέση της δεκάδας. Επιπλέον, η χώρα είναι και η 4η πολυπληθέστερη στον κόσμο ενώ το αρχιπέλαγος αποτελείται από 5 μεγάλα, διαφορετικά νησιά και από 30 μικρότερες ομάδες νησιών που φτάνουν στον αριθμό που αναφέραμε πιο πάνω.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ε είναι που είναι τόσο μεγάλη χώρα, θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην αποτελεί και μία από τις δέκα χώρες με τα περισσότερα νησιά; Αν είναι ποτέ δυνατόν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να υπενθυμίσουμε πως έχει στην κατοχή της διάφορα γνωστά και όχι τόσο γνωστά, νησιά όπως το Πουέρτο Ρίκο, η Χαβάη, οι Παρθένες νήσοι και δεκάδες άλλα πολύ πιο μικρά κατοικίσιμα νησιά. Έχει πολλά συμπλέγματα νησιών ταυτόχρονα. Στο σύνολο έχουμε 18, 617 νησιά και κατατάσσουν τη χώρα στην πέμπτη θέση.

Καναδάς

Η γείτονος χώρα των ΗΠΑ, ο Καναδάς δεν πάει πίσω στον αριθμό των νησιών που κατέχει και πιο συγκεκριμένα πάει μίλια μπροστά καθώς μιλάμε τώρα για μια τεραστίων διαστάσεων χώρα που έχει προσαρτήσει στο δυναμικό της 52, 455 νησιά και ναι καλά διαβάσατε. Μιλάμε για τεράστιο αριθμό νησιών που φέρνει τον Καναδά ως χώρα στον αριθμό 4 στη συγκεκριμένη λίστα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα νησιά τα οποία ανήκουν στη χώρα κατοικούνται καθώς τα περισσότερα βρίσκονται βόρεια στον χάρτη και το κλίμα δεν ευνοεί πάντοτε.

Φινλανδία

178,947 νησιά ανήκουν στο όμορφο βόρειο Κομμάτι της Ευρώπης ονόματι Φινλανδία. Βραχώδη νησιά που αποτελούν όαση πολλές φορές ενώ άλλες πρόκειται απλά για βραχώδη νησιά. Πολλά από τα νησιά είναι και παγωμένα με τον πάγο να υπερέχει ως στοιχείο απ' οτιδήποτε άλλο. Τα νησιά φτάνουν μέχρι και τη Βαλτική ενώ στο σύνολο φτάνουν στον αριθμό που δώσαμε προηγουμένως.

Νορβηγία

Φτάνουμε αισίως στο νούμερο 2 και συγκεκριμένα στη Νορβηγία στην οποία ανήκουν 239,057 νησιά και τα οποία επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να αποκαλούνται και εξερευνητές καθώς δεν μιλάμε για ομάδες νήσων που είναι ιδιαίτερα γνωστές ή συχνοί προορισμοί. Τα νησιά Λοφότεν είναι και τα πιο γνωστά ανάμεσα σε όλα με πυκνές και δασώδεις περιοχές να καλύπτουν τις εκτάσεις τους και το λευκό χιόνι να προστίθεται αδιαλείπτως ιδίως τους χειμώνες.

Σουηδία

Κι επιτέλους φτάνουμε στο νούμερο 1 της δεκάδας μας με τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών και συγκεκριμένα στη Σουηδία διότι όσο περίεργο και πρωτάκουστο και να σας ακούγεται, η Σουηδία αποτελεί μια μεγάλη χώρα από μόνη της και με τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών στον κόσμο όλο. Ο συνολικός αριθμός των νησιών της Σουηδίας είναι τα 267,570 νησιά με περίπου 24,000 από αυτά να είναι προσβάσιμα από το ευρύ κοινό και με τους σύγχρονους εξερευνητές και ταξιδιώτες να προσθέτουν τους προορισμούς στις προσωπικές τους «κατακτήσεις». Λιγότερο από 1000 νησιά όμως είναι κατοικίσιμα αυτή τη στιγμή πράγμα που πολλές φορές κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται αν της αξίζει ο τίτλος κι αν τελικά η λίστα αυτή ισχύει και είναι έγκυρη.

Τώρα προς το τέλος του άρθρου νιώθω ότι έχω αφήσει ανοιχτά «παράθυρα» και πως μάλλον κάποιοι θα απορούν σκρολάροντας πάνω για να δουν αν άφησαν κάτι πίσω καθώς διάβαζαν το περιεχόμενο του άρθρου. Με λίγα λόγια, πού ακριβώς κατατάσσεται η Ελλάδα στη συγκεκριμένη λίστα; Γιατί δεν τη βλέπουμε;

Ο λόγος είναι πρώτον ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κάτω στη λίστα με τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών και συγκεκριμένα τη βρίσκουμε στη 16η θέση με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης να βρίσκονται πιο ψηλά στη σειρά. Ένας άλλος λόγος είναι το τι είναι τελικά ένα νησί; Θα μπορούσαμε λόγου χάριν να συμπεριλάβουμε μια βραχονησίδα ή ένα ξερονήσι που δεν έχει φιλοξενήσει ζωή ποτέ στη λίστα; Κι όμως ναι. Θα πρέπει να τα συμπεριλάβουμε κι αυτά τα στοιχεία. Οπότε η Ελλάδα έχει σύνολο περίπου 6000 νησιά, βραχονησίδες και νησίδες με 227 από αυτά να κατοικούνται.

Εσθονία

Αξιοσημείωτη αναφορά είναι και η Εσθονία που βρίσκεται μία θέση πιο κάτω με 1520 διαφορετικά νησιά.

Δανία

Η Δανία βρίσκεται στη 19η θέση με 1419 νησιά στο σύνολο.

Κροατία

Τέλος, η Κροατία που συναγωνίζεται σε διάφορους τομείς την Ελλάδα, από το πόσο δημοφιλής προορισμός είναι, μέχρι το φαγητό και τώρα εδώ τον αριθμό των νησιών, βρίσκεται στην 22η θέση από την Ευρώπη. Ο συνολικός αριθμός των νησιών φτάνει στα1246 νησιά από τα οποία τα περισσότερα είναι και πολύ δημοφιλή!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση