ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια αν δεν φοράμε όλοι μάσκα;

Αλήθεια, τι γίνεται όταν βήχει κάποιος στο αεροπλάνο και πώς φιλτράρονται τα σωματίδια

must.com.cy

Της Δέσποινας Άσπρου

Πριν από περίπου μια βδομάδα η ομοσπονδιακή δικαστής στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών ακύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης Biden σε ότι αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκα στις αερομεταφορές αλλά και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας και έτσι, δεν άργησαν οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες- μεταξύ τους οι American, Delta, United, Southwest, Alaska, Spirit και JetBlue - να ανακοινώσουν ότι οι επιβάτες όλων των πτήσεων εσωτερικού και μερικών εξωτερικού, έχουν το δικαίωμα πλέον να ταξιδεύουν χωρίς τις προστατευτικές τους μάσκες.

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης αυτής, αν και σίγουρα δεν ήταν λίγοι αυτοί που ενθουσιάστηκαν και ένιωσαν να επιστρέφουν στα προ κορωνοϊού δεδομένα, αρκετοί ανησύχησαν για το πόσο ασφαλής θα είναι η πλέον η μετακίνησή τους. Λαμβάνοντας υπόψιν τον γενικότερο προβληματισμό που επικρατεί ως προς τα ταξίδια χωρίς την χρήση μάσκας, αλλά και το ενδεχόμενο να δούμε σε κάποια στιγμή το μέτρο και στην Κύπρο, κάναμε μια έρευνα σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι τελικά τα ταξίδια τα αεροπορικά ταξίδια αν δεν φοράμε όλοι μάσκα.

Οι ειδικοί μέχρι στιγμής επιμένουν πως η καλύτερη προστασία συμβαίνει μόνο όταν όλοι οι επιβάτες φοράνε τις μάσκες τους, ενώ τονίζουν πως αν φοράμε μόνο εμείς τη μάσκα μας, προστατευόμαστε σε κάποιον βαθμό. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο παρελθόν από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, όταν ένας επιβάτης που κάθεται –εντός καμπίνας αεροσκάφους- φοράει μάσκα, δεν είναι εύκολο να νοσήσει αφού μόλις ένα μέσο ποσοστό 0,003% των σωματιδίων του αέρα που τον περιβάλλουν είναι μολυσμένα. Την άποψη αυτή, υποστηρίζει μέσα από δηλώσεις του στη HuffPost και ο γνωστός επιδημιολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Αmesh Afalja, αναφέροντας πως η χρήση μάσκας έστω κι από ένα μόνο άτομο «είναι πολύ ασφαλής».

Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος βήξει και πώς φιλτράρονται τα σωματίδια;

Όπως αναφέρει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πτήσεις αεροσκαφών Boeing 777 και Boeing 767 της United Airlines και η οποία προαναφέρθηκε προηγουμένως, οι μάσκες βοηθάνε στη μείωση της έκθεσης στη μόλυνση από τον κορωνοϊό - ακόμη και αν αυτός που βήξει κάθεται δίπλα μας. Τα σωματίδια φιλτράρονται μέσα σε περίπου 6 λεπτά, εξαιτίας της λειτουργίας ταχείας ανακύκλωσης του αέρα, του εξαερισμού καθοδικού ρεύματος αέρα, αλλά και των σύγχρονων συστημάτων φιλτραρίσματος του αέρα, που διαθέτουν τα αεροσκάφη.

Τελικά, πόσο ασφαλείς είμαστε, όταν οι γύρω μας δε φορούν μάσκα;

Όπως έγινε γνωστό μέσα από διάφορες έρευνες, οι μάσκες KN95, KN84 και Ν95 μας προστατεύουν, επειδή φιλτράρουν τα μόρια του αέρα που εισπνέουμε, οπότε κατά την διάρκεια μιας πτήσης στην οποία δεν είναι υποχρεωμένοι οι επιβάτες να φοράνε μάσκα, είναι καλό να επιλέγουμε αυτές αντί τις κλασικές υφασμάτινες και χειρουργικές, οι οποίες δεν προστατεύουν πλήρως από την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον. Φυσικά, καλό είναι να γνωρίζουμε πως σε κάθε περίπτωση που ταξιδεύουμε και οι άνθρωποι γύρω μας δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ο κίνδυνος υπάρχει. Αν όμως, είμαστε προσεκτικοί και χρησιμοποιούμε διπλή μάσκα ή N95, KN95, FFP2, KFN94 τότε ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου είναι σε εμάς περιορισμένος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση