ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα πεδινά του νησιού με πεύκα, ελιές και πέτρινα γεφύρια

Πρόταση για χαλαρή εκδρομή στην περιοχή του Δελίκηπου

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης

Αν ψάχνετε μια χαλαρωτική τοποθεσία για εκδρομή στη φύση που να είναι κοντά σε όλες σχεδόν τις πόλεις, τότε μια επιλογή είναι η περιοχή του Δελίκηπου στην επαρχία της Λάρνακας, κοντά στο δάσος του Κόρνου.

Αναμφίβολα, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις πευκώδεις εκτάσεις που σπανίζουν σε περιοχές με τόσο χαμηλό υψόμετρο ωστόσο περιδιαβαίνοντας κανείς τον Δελίκηπο, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και πολλά άλλα είδη γηγενούς βλάστησης όπως ελιές, χαρουπιές και πολλές φραγκοσυκιές εντός του μικρού οικισμού. Με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αξιοθέατο στο χωριό είναι η εκκλησία του 18ου αιώνα καθώς και τα πέτρινα, μεσαιωνικά γεφύρια που βρίσκονται στα πέριξ του οικισμού.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DelikiposForestSOS (@delikiposforestsos)

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα του Κοινοτικού συμβουλίου, η εκκλησία του Χρυσοσώτηρος βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού και οικοδομήθηκε συγκεκριμένα το 1726, όπως αναφέρει επιγραφή στην κεντρική της είσοδο. Για να χτιστεί όμως η εκκλησία φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν υλικά από ακόμη παλαιότερο οικοδόμημα που υπήρχε στο σημείο και σύμφωνα με μια χαριτωμένη παράδοση, η στέγη της εκκλησίας κατασκευάστηκε ολόκληρη από ένα και μόνο πεύκο.

Πέραν του πευκόφυτου τοπίου, μεγάλη εντύπωση προκαλούν στον επισκέπτη της περιοχής οι αιωνόβιες ελιές που σώζονται καθώς και οι μεγάλες εκτάσεις σιτηρών που το καλοκαίρι μοιάζουν με χρυσή λίμνη και το χειμώνα πρασινίζουν ξεκουράζοντας το μάτι και δημιουργώντας μια πολύ ευχάριστη αίσθηση.

Όπως και πολλά άλλα χωριά και οικισμοί στην Κύπρο, ομοίως και ο Δελίκηπος φαίνεται κατά τα μεσαιωνικά χρόνια να αποτελούσε φέουδο. Ο Δελίκηπος επίσης εμφανίζεται σε ενετικούς χάρτες και χειρόγραφα και σύμφωνα με τη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια το χωριό είναι σημειωμένο σε μεσαιωνικούς χάρτες ως “Dilichiper”.

Κοντά στον οικισμό υπάρχει και λίμνη που με τα πρωτοβρόχια γεμίζει με νερό που δημιουργεί μικρούς καταρράκτες ενώ σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος είναι τα παλιά γεφύρια Αξίζει να σημειωθεί πως η καλλιέργεια της γης αποτελεί μια από τις βασικές ενασχολήσεις των λιγοστών σήμερα κατοίκων του Δελίκηπου και το Τμήμα Δασών έχει δημιουργήσει κοινοτικό πάρκο αλλά και μονοπάτι της φύσης για τους επισκέπτες. Αν, τέλος, φανείτε τυχεροί μπορείτε να συναντήσετε αλεπούδες, κατσίκες και γαϊδούράκια!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DelikiposForestSOS (@delikiposforestsos)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DelikiposForestSOS (@delikiposforestsos)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DelikiposForestSOS (@delikiposforestsos)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση