ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα φυσικά «παλάτια» της Κύπρου

Πρόταση για εκδρομή σε θαλασσινές σπηλιές

must.com.cy

Του Πάρι Δημητριάδη

Το καλοκαίρι επιμένει, οι ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες επέστρεψαν και μία δροσιστική, αναζωογονητική και πολύ σούπερ ιδέα για εκδρομή σήμερα είναι οι θαλασσινές σπηλιές στην Αγία Νάπα, που λόγω του επιβλητικού τους σχήματος περιγράφονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς ως τα «φυσικά παλάτια της Κύπρου».

Για όλους όσοι ίσως διερωτούνται, εντυπωσιακά σμιλεμένες σπηλιές υπάρχουν βεβαίως και σε πολλά άλλα σημεία της ακτογραμμής του νησιού, και ειδικά αυτές που βρίσκονται βορείως της πόλης της Πάφου είναι επίσης δημοφιλείς.

Δεν προξενεί ωστόσο εντύπωση που οι σπηλιές της Αγίας Νάπας προσελκύουν ετησίως τεράστιο αριθμό επισκεπτών και συμπεριλαμβάνονται σχεδόν πάντοτε στα τουριστικά boat trips της περιοχής, καθώς πρόκειται όντως για ένα μικρό θαύμα της φύσης που αξίζει κανείς να το δει από κοντά. Οι σπηλιές βρίσκονται συγκεκριμένα ανάμεσα στην παραλία της Κέρμιας και του ακρωτηρίου του Κάβο Γκρέκο και θεωρούνται πάρα πολύ σημαντικές τόσο από γεωλογικής όσο και ευρύτερα από περιβαλλοντικής σκοπιάς.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by My Amazing Cyprus (@myamazingcyprus)

Ουσιαστικά, πάνω σε έναν πανύψηλο βράχο έχει λαξευτεί με το πέρασμα των αιώνων και με τη συνεχή αέναη δράση των κυμάτων ένας ημικυκλικός, σαν ζωγραφισμένος σχηματισμός που δημιουργεί τις σπηλιές, που στέκονται η μια δίπλα στην άλλη προκαλώντας δέος και θαυμαστό στη θέαση. Αν και οι περισσότεροι τουρίστες κυρίως επισκέπτονται τις σπηλιές με τις μίνι κρουαζιέρες που φεύγουν κατά τη διάρκεια της σεζόν τόσο από την Αγία Νάπα όσο και από τον Πρωταρά, η περιοχή μπορεί να προσεγγιστεί τόσο οδικώς όσο και με τα πόδια μέσω ειδικά διαμορφωμένου μονοπατιού.

Η εποχή που διανύουμε είναι ίσως η καταλληλότερη για να επισκεφθείτε τις σπηλιές, καθώς δεν αναμένεται να είναι πήχτρα στον κόσμο και θα μπορέσετε να τις δείτε με μεγαλύτερη ηρεμία και απόλαυση. Για όλους όσοι προτιμούν να περπατήσουν μέχρι εκεί θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράκτιο μονοπάτι μήκους 4,5 χλμ που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αγίας Νάπας και το οποίο διασχίζει τη βραχώδη ακτή και προσφέρει συνεχή πανοραμική και υπερυψωμένη θέα προς στη θάλασσα.

Συστήνεται ωστόσο να φοράτε κλειστά αθλητικά παπούτσια, άνετο ντύσιμο και καπέλο ενώ σε περίπτωση που θελήσετε να πάτε οδικώς καλό θα ήταν να το πράξετε προσεκτικά και χωρίς να αναπτύξετε μεγάλη ταχύτητα.

Η ποδηλασία επίσης ενδείκνυται για τους φίλους του σπορ και αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων.

Ανασκαφές που έγιναν τη δεκαετία του 1990 υποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν μάλιστα ένας από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισμούς στο νησί.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ma Ria (@vlonga_maria)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jimmy (@jiim.m)

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Karolina Przygodzka (@kaarola__a)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση