ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα συγκλονιστικά θαλασσινά κοχύλια σε προάστιο της Λευκωσίας

Ταξιδεύοντας σε εντυπωσιακά φαράγγια εντός Κύπρου και χαζεύοντας προϊστορικά απολιθωμένα κοχύλια δύο εκατομμυρίων ετών

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης

Μπορεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην ευρύτερη αστική περιοχή της Λευκωσίας να είναι η αισθητή απουσία του υγρού στοιχείου και της θάλασσας υπάρχει όμως μια περιοχή νοτιοανατολικά του κέντρου της πόλης όπου μπορεί κανείς να συναντήσει διάσπαρτα σε ένα φυσικό μονοπάτι… θαλασσινά κοχύλια, τα οποία όχι μόνο είναι πέρα για πέρα αληθινά αλλά είναι και προιστορικά!

Ο λόγος για το καταπληκτικό μονοπάτι της φύσης, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο κοντά στον κεντρικό δρόμο της περιοχής των Λατσιών, εκεί δηλαδή που βρίσκεται και το «φαράγγι της Κακκαρίστρας».

Στο μονοπάτι έχουν τοποθετηθεί από τον Δήμο Λατσιών χάρτες με σημαντικές πληροφορίες και χωρίς αμφιβολία το εντυπωσιακότερο θέαμα στην περιοχή είναι τα απολιθωμένα και απίστευτα διατηρημένα θαλασσινά κοχύλια που υπολογίζεται από τους επιστήμονες ότι είναι περίπου δύο εκατομμυρίων ετών!

Πρόκειται δηλαδή για μια απτή και συγκλονιστική απόδειξη της ανάδυσης του νησιού μας από τον βυθό της θάλασσας, που υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, η οροσειρά του Τροόδους φέρεται να ξεμύτισε από το βυθό πρώτη πριν από περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια ενώ η οροσειρά του Πενταδακτύλου και η μεταξύ τους ενδοχώρα αναδύθηκε πολύ μεταγενέστερα.

Το εν λόγω μονοπάτι λειτούργησε επισήμως ως τέτοιο για το κοινό τον περασμένο Οκτώβριο και αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Λατσιών σε συνεργασία με τον Δήμο Τσερίου, αφού η αφετηρία βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων Λατσιών και καταλήγει στο Τσέρι.

Εκτός από τα αποστομωτικά πανάρχαια κοχύλια που έχουν διατηρηθεί εντυπωσιακά, στο μονοπάτι συναντά κανείς και πανέμορφα εποχιακά φυτά και λουλούδια. Το φαράγγι θεωρείται παραπόταμος του ποταμού Καλόγηρος και βρίσκεται νοτιοδυτικά των Λατσιών. Έχει βάθος γύρω στα 7 μέτρα και μήκος 800 μέτρα.

Υπάρχει συγκεκριμένα η «Μεγάλη Κακκαρίστρα» και «Μικρή Κακκαρίστρα».Να σημειωθεί ότι τα φαράγγια έχουν σχηματιστεί λόγω της διάβρωσης του εδάφους από το νερό της βροχής που παρέσυρε το έδαφος δημιουργώντας τις χαράδρες.

Για την ονομασία του φαραγγιού υπάρχουν δύο εκδοχές. Μία που αναφέρεται στο ιδιαίτερο κελάηδισμα των περδικιών, το κακάρισμα, μιας και υπάρχουν πολλά περδίκια στην περιοχή ενώ σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, η ονομασία αποδίδεται στο γεγονός του διαπεραστικού ήχου που δημιουργείται από το νερό της βροχής όταν κατεβαίνει από την πλαγιά και καταλήγει στο φαράγγι.

Κάθε χρόνο ο Δήμος Λατσιών διοργανώνει εκδηλώσεις ώστε να γνωρίσει το κοινό το φαράγγι με την εκδήλωση «Φεγγάρι στο Κοχύλι».

Υπενθυμίζεται ότι απολιθωμένα θαλασσινά όστρακα έχουν εντοπιστεί πέρσι τον χειμώνα και σε άλλες περιοχές της αστικής Λευκωσίας και συγκεκριμένα κατά μήκος του ποταμού Πεδιαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση