ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:48
 

Ισπανία: Η εγγονή του Φράνκο καταδικάσθηκε για αδήλωτους φόρους

Οι αδήλωτοι φόροι ξεπερνούν τον ποσό των 500.000 ευρώ

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού, εγγονή του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, καταδικάσθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να πληρώσει στην εφορία 525.063,96 για εισφορές που δεν κατέβαλε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στο σύνολο του ισπανικού Τύπου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, η «δούκισσα του Φράνκο», σύμφωνα με τον τίτλο που της χαρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, είχε «αμελήσει» να καταβάλει στην εφορία τα νόμιμα έπειτα από την πώληση το 2006 μετοχών, που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της και με τα χρήματα αγόρασε μία σειρά ακινήτων στην Καντάβρια, δηλώνοντας μάλιστα κέρδη μόλις 57.209 ευρώ, από τα πραγματικά 6,7 εκατ. ευρώ του συνολικού όφελούς της!

Το Τέταρτο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την τελεσίδικη απόφασή του τον περασμένο Μάρτιο, κατέρριψε τα επιχειρήματα της Μαρτίνεθ-Μπορδιού κατά του προστίμου που της επεβλήθη το 2011, έπειτα από φορολογικό έλεγχο των δηλώσεων εισοδήματός της για τα έτη 2006, 2007 και 2008.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνθέτουν το σκεπτικό της απόφασης, η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού κληρονόμησε από τη μητέρα της το 2000 συνολικά 42 μετοχές της εταιρείας FR Promociones del Suroeste SA και το 2006 τις μεταπώλησε σε μία τιμή που έφθασε τα 9,6 εκατ. ευρώ (9,9 εκατ. σύμφωνα με την εφημερίδα El Publico).

Η εγγονή του Φράνκο επένδυσε τα χρήματα αυτά για την αγορά ενός ακινήτου με θέση στάθμευσης στο Σαντανδέρ για 1.959.050 ευρώ, ένα σαλέ στη Μαγιόρκα (1.475.200 ευρώ) και δύο αγροτικές κατοικίες στη Μιέρα της Καντάβρια για 360.607 ευρώ. Όπως υποστήριξε η υπεράσπισή της, τα δύο τελευταία ακίνητα προορίζονταν για ενοικίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η «δούκισσα» υποστήριξε πως υπήρχε οικονομική δραστηριότητα και πως απασχολούσε υπαλλήλους και είχε έξοδα γραφείου και επιχείρησης, η έδρα της οποίας ταυτιζόταν με την κατοικία της. Ωστόσο, σύμφωνα με την έδρα, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως δεν υπήρχε καμμία δραστηριότητα.

Συνεπώς, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης του προστίμου και κατά συνέπεια η Μαρτίνεθ-Μπορδιού θα πρέπει να καταβάλει το ποσό άνω των 500.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στους φόρους που ώφειλε να έχει πληρώσει το 2007 και 2008 για την πώληση των μετοχών και την επένδυση σε ακίνητα. Επιπλέον της επεβλήθη να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα.

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού είχε απασχολήσει το περασμένο καλοκαίρι την κοινή γνώμη και τα αισθήματα των Ισπανών για τη δικτατορία του Φράνκο, για την χαριστική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να της απονείμει επισήμως τον τίτλο της δουκίσσης του Φράνκο, χωρίς να πληρώσει το σχετικό τίμημα για να τον κληρονομήσει από τη μητέρα της. 

Ο τίτλος της δουκίσσης του Φράνκο είχε απονεμηθεί στη χήρα του δικτάτορα Κάρμεν Φράνκο Πόλο το 1975, στα χρόνια της μεταπολίτευσης μετά τον θάνατο του δικτάτορα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι επιθέσεις κατά Χριστοδουλίδη και η νέα λίστα του Οδυσσέα

«Δια της πλαγίας η Καθημερινή πλασάρει τον Υπουργό Εξωτερικών ως εν δυνάμει υποψήφιο στις προεδρικές ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X