ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Ολάντ επιβεβαίωσε την πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir (upd)

Δείτε τις εθνικότητες των επιβαινόντων της πτήσης MS804

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο Θάλασσα καθώς αεροσκάφος της αιγυπτιακής εταιρείας EgyptAir, με 66 επιβαίνοντες, έχει εξαφανιστεί από τα ραντάρ. Πρόκειται για την πτήση MS 804 που εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στο Παρίσι και το Κάιρο. Απογειώθηκε από τον αερολιμένα Σαρλ ντε Γκολ της γαλλικής πρωτεύουσας στις 11:09 το βράδυ της Τετάρτης με 56 επιβάτες, 7μελες πλήρωμα και τρία άτομα προσωπικό ασφαλείας.

13:30 Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι το αεροσκάφος της EgyptAir έπεσε απορρίπτοντας οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Μιλώντας στη γαλλική κρατική τηλεόραση, έστειλε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων. 

12:30 Σύμφωνα με το Reuters πριν από λίγο, με ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξε συλλυπητήρια με τη Γαλλία. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε σε «πτώση» του αεροπλάνου που μετέφερε 66 ανθρώπους.

Με αυτή τη δήλωση, γίνεται η πρώτη παραδοχή για την τύχη των επιβαινόντων και της μη επιβίωσης τους.

10:55 Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ελληνική πηγή ανάφερε ότι το αεροσκάφος αφού εξαφανίστηκε από το ραντάρ «συνετρίβη 130 περίπου ναυτικά μίλια από την Κάρπαθο»

10:20 Στέλνει βοήθεια η Γαλλία

H Γαλλία πρόκειται να αποστείλει αεροσκάφη και πλοία για να συνδράμουν στην επιχειρήση έρευνας και διάσωσης σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

«Τα πάντα πρέπει να γίνουν για τον εντοπισμό του αεροσκάφους και για αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις αιγυπτιακές αρχές. Βρισκόμαστε σε κινητικότητα για να σταλλούν στρατιωτικά μέσα, αεροσκάφη και πλοία, στην αναζήτηση του αεροπλάνου.», δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα, οι αιγυπτιακές στρατιωτικές αρχές με ανακοίνωση τους διέψευσαν την πληροφορία ότι το αεροσκάφος είχει εκπέμψει σήμα κινδύνου.

09:30 Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το αεροπλάνο ενδέχεται να εξέπεμψε σήμα κινδύνου δύο ώρες σχεδόν μετά την εξαφάνιση του σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους της Αιγύπτου. 

Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται δύο βρέφη και ένα παιδί. Οι πρώτες πληροφορίες από την αιγυπτιακή εταιρεία έκαναν λόγο για 69 επιβαίνοντες.

Όλες οι εθνικότητες των επιβαινόντων σύμφωνα με την EgyptAir:

- 15 Γάλλοι
- 30 Αυγύπτιοι
- 1 Βρετανός
- 1 Βέλγος
- 2 Ιρακινός
- 1 Κουβεϊτιανός
- 1 Σαουδάραβας
- 1 Σουδανός
- 1 Τσαντιανός
- 1 Πορτογάλς
- 1 Αλγερινός
- 1 Καναδός

 

Επικοινωνία Ολάντ - Σίσι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους της Egyptair.

«Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. 

Η γαλλική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει έκτακτη σύσκεψη για την εξαφάνιση του αεροπλάνου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Προέδρου.

Και C130 στην έρευνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα, στο σημείο βρίσκονται ήδη οι αιγυπτιακές υπηρεσίες. 

Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C130, ένα της ελληνικής και ένα της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας, καθώς και δύο πλόια τα οποία πλέουν προς την περιοχή που φέρεται να χάθηκε το αιγυπτικακό πολιτικό αεροσκάφος συμμετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού του, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Προς το σημείο πλέει επίσης η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Ελικόπτερα τύπου Super Puma βρίσκονται σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να διασώσουν επιβάτες από τα νερά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε επιφυλακή βρίσκεται και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα έαν χρειαστεί να συνδράμει στις έρευνες. Μέχρι στιγμής οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν υποβάλλει αίτημα συνδρομής.

Με βάση την εικόνα που έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης το αεροπλάνο φαίνεται να έχει χαθεί 60 ναυτικά μίλια εντός του FYR Καϊρου και από την πλευρά της θαλάσσιας περιοχής από Κρήτη προς Αίγυπτο. 

Oπως αναφέρουν οι NYT, οι Έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ειδοποίησαν τους συναδέλφους τους στην Αίγυπτο πως είχαν χάσει τα ίχνη του αεροπλάνου.

«Δεν εξέπεμψε SOS, για βοήθεια ή απώλεια ύψους, απλά εξαφανίστηκε», δήλωσε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής αρχής αεροπλοΐας στους NYT.

Σύμφωνα με πληροφορίες , ελληνικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο φέρεται να έχει αναφέρει πως παρατήρησε μεγάλη έκρηξη στον ουρανό στην ευρύτερη περιοχή της Καρπάθου.

Αιγύπτιοι Αξιωματούχοι: Συνετρίβη το αεροσκάφος

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, εκτιμούν ότι το αεροσκάφος Α320 της EgyptAir που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Αιγύπτου, έχει συντριβεί στη θάλασσα.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πιλότος δεν προέβη σε οποιαδήποτε κλήση κλήση έκτακτης ανάγκης, πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους έγινε 10 λεπτά πριν την εξαφάνισή του, από τα ραντάρ.

`Όπως έγινε γνωστό ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα έχει επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του εντός ολίγου και ότι για την ώρα από πλευράς Παρισιού δεν αποκλείεται οτιδήποτε σε σχέση με το περιστατικό.

Πάνω από 6.000 ώρες πτήσης ο πιλότος

Σύμφωνα με αναρτήσεις τη EgyptAir στο Twitter, το σήμα του αεροσκάφους χάθηκε πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, αφού είχε διανύσει περίπου 16 χιλιόμετρα μέσα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Το αεροπλάνο φέρεται να εξαφανίστηκε από τα ραντάρ γύρω στις 2:45 τα ξημερώματα (αιγυπτιακή ώρα και ώρα Ελλάδος) ενώ πετούσε σε υψόμετρο 37.000 ποδών.

Το αγνοούμενο αεροσκάφος είχε νωρίτερα πετάξει και πάνω από την Ελλάδα.

Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια του περιστατικού.

Το χαμένο αεροσκάφος ήταν ένα Airbus A320, που είχε μπει σε υπηρεσία το 2003.

Σύμφωνα με την EgyptAir, ο κυβερνήτης του είχε συμπληρώσει 6.275 ώρες πτήσης, συμπεριλαμβανομένων 2.101 ωρών σε αυτό το μοντέλο αεροπλάνου. Ο συγκυβερνήτης είχε στο δυναμικό του 2.766 ώρες πτήσης.

 

Προηγούμενη ενημέρωση

Χάθηκε από τα ραντάρ αεροπλάνο των αιγυπτιακών αερογραμμών με 59 επιβάτες. Το αεροσκάφος της Egypt Air πραγματοποιούσε πτήση Παρίσι - Κάιρο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 02:45 τοπική ώρα, ενώ βρισκόταν στα 37.000 πόδια και 16 χλμ εντός του Αιγυπτιακού εναέριου χώρου.

Το αεροσκάφος τύπου Α320-332 μετέφερε 59 επιβάτες και δεκαμελές πλήρωμα. Είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σαλς ντε Γκολ στο Παρίσι με προορισμό την Αίγυπτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση