ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τραμπ: Διέταξε την αρχή του τέλους για μετά-κρίση ρύθμιση των τραπεζών

Το νέο διάταγμα θα «στρώσει το τραπέζι» για πολλές επιπλέον πρωτοβουλίες

ΠΗΓΗ: skai.gr

Διάταγμα με το οποίο διατάζει την επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου που επιβλήθηκε στις αμερικανικές τράπεζες μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 υπέγραψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στόχος των επίμαχων ρυθμίσεων, που είναι γνωστές ως νόμος Ντοντ-Φρανκ, ήταν να αποτρέψουν νέο τραπεζικό ντόμινο που θα μπορούσε να καταστρέψει την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, τμήμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θεωρεί τον νόμο υπερβολικά περιοριστικό, με συνέπεια να περιορίζονται οι δανειοληπτικές δυνατότητες των Αμερικανών.

Μιλώντας νωρίτερα στη «Wall Street Journal» ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον δήλωσε πως η Αμερική πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο την ισχύ των τραπεζών της, κι όχι να επιβαρύνει τα ιδρύματα με ρυθμίσεις που κοστίζουν «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο».

Ο κ. Κον, που είναι ο πρώην επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, προσέθεσε πως το νέο διάταγμα θα «στρώσει το τραπέζι» για πολλές επιπλέον πρωτοβουλίες που θα έλθουν στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τραμπ δεν μπορεί μονομερώς να τροποποιήσει σημαντικά το Ντοντ-Φρανκ, καθώς χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε το «πάγωμα» ρύθμισης της κυβέρνησης Ομπάμα που θα έμπαινε σε ισχύ τον Απρίλιο και θα υποχρέωνε συμβούλους σε θέματα συνταξιοδότησης να δίνουν τις καλύτερες επενδυτικές συμβουλές για το συμφέρον των πελατών τους.

Έως σήμερα, πολλοί ασφαλιστικοί σύμβουλοι δίνουν επενδυτικές συμβουλές με γνώμονα και την προμήθεια που θα λάβουν οι ίδιοι.

Στη συνέντευξη με τη WSJ ο κ. Κον δήλωσε πως ο κανόνας Ομπάμα θα περιόριζε τις επιλογές που έχουν οι αμερικανοί εργαζόμενοι για επενδύσουν αποταμιεύσεις που κρατούν για τη σύνταξή τους.

Η αγορά για επενδυτικές συμβουλές σε μελλοντικούς συνταξιούχους έχει αξία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση