ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγώνας επιβίωσης στο παγωμένο Κίεβο

Το 70% της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι χωρίς ρεύμα, μέτρα ζητάει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ζελένσκι

REUTERS, A.P.

Δραματική διαγραφόταν χθες η κατάσταση στο Κίεβο, μία ημέρα μετά το νέο κύμα των ρωσικών βομβαρδισμών που έθεσε εκτός λειτουργίας όλους τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας οι οποίοι βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, το 70% των 3 εκατ. κατοίκων της δεν είχε ρεύμα χθες το πρωί, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών συνεργείων για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, στους βομβαρδισμούς της Τετάρτης οι Ρώσοι εξαπέλυσαν 67 πυραύλους Κρουζ και δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον ενεργειακών και άλλων υποδομών. Τρεις πολυκατοικίες επίσης δέχτηκαν πλήγματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, ενώ τα μπλακ άουτ εξαπλώθηκαν σε μεγάλα τμήματα της επικράτειας, ακόμη και στη γειτονική Μολδαβία. Καθώς ο υδράργυρος κινείται σταθερά κάτω από το μηδέν και το χιόνι καλύπτει αρκετές περιοχές του Κιέβου, οι Αρχές αποφάσισαν να δημιουργήσουν 3.720 «άτρωτα σημεία» όπου οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν ζεστό φαγητό, πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ηλεκτρικό ρεύμα για να φορτίσουν ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το κάλεσε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «κράτος τρομοκράτη» που ασκεί «ενεργειακή τρομοκρατία» εις βάρος του άμαχου πληθυσμού. «Σήμερα, σε μόνο μία ημέρα, δεχθήκαμε 70 πυραύλους. Αυτή είναι η ρωσική φόρμουλα της τρομοκρατίας. Νοσοκομεία, σχολεία, μεταφορές, πολυκατοικίες – τα πάντα γίνονται στόχοι», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. Η Ρωσία «ξεκάθαρα εργαλειοποιεί τον χειμώνα για να επιφέρει τεράστιες οδύνες στον ουκρανικό λαό», υποστήριξε η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφελντ. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε ότι η χώρα του βομβαρδίζει ουκρανικές υποδομές για να αναγκάσει την Ουκρανία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ρωσικό δικαίωμα βέτο

Το διάβημα του Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει δικαίωμα βέτο. Ωστόσο, τα κύματα βομβαρδισμών εναντίον πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας που διεξάγει ο ρωσικός στρατός από τις αρχές Οκτωβρίου οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Εργαζόμαστε σκληρά για να πλήξουμε τη Ρωσία εκεί όπου πονάει περισσότερο, ώστε να υπονομευθεί η δυνατότητά της να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν χθες οι προσπάθειες του ρωσικού στρατού να καταλάβει πρόσθετα εδάφη στην επαρχία Ντονέτσκ, όπου εδώ και εβδομάδες μαίνονται σφοδρές μάχες. Τα κυριότερα σημεία σύγκρουσης ήταν και χθες οι πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίβκα, που εξακολουθούν να ελέγχονται από τους Ουκρανούς, με τους Ρώσους να σημειώνουν μικρή πρόοδο με μεγάλες απώλειες. Από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοινώθηκε ότι τα δύο εμπόλεμα μέρη αντάλλαξαν χθες από 50 αιχμαλώτους.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απέτρεψε σαμποτάζ στο σύστημα αγωγών South Stream, που προορίζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Μαύρης Θάλασσας, από πράκτορες των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι εξελίξεις στο Ουκρανικό καθώς και στη Συρία αποτέλεσαν αντικείμενο χθεσινής επικοινωνίας του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X