ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάλυση – Η νέα τουρκική επίθεση στους Κούρδους

Ποιοι είναι οι στόχοι της Άγκυρας στην νέα επιχείρηση

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού και των σαρωτικών εξελίξεων που τρέχουν σε διάφορα μέτωπα -οικονομία, εξωτερική πολιτική, ελληνοτουρκικά, κρίση Λιβύης- η Τουρκία ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες την έναρξη μιας νέας εισβολής στο Ιράκ και στρατιωτικής επιχείρησης που στρέφεται κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Η νέα τουρκική επίθεση ξεκίνησε την Δευτέρα, με αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του ΡΚΚ στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έπληξε στρατόπεδα, οικισμούς, νοσοκομειακές μονάδες των Κούρδων και το Όρος Σίντζαρ-Σένγκαλ, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι Γεζιντίδες του Ιράκ από τις σφαγές του Ισλαμικού Κράτους.

Λίγες ώρες μετά την έναρξη των νέων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού οι πληροφορίες στην τουρκική πρωτεύουσα και στην κουρδική πλευρά για το μέγεθος των ζημιών στο βόρειο Ιράκ και στις τάξεις των Κούρδων είναι περιορισμένες και συγκεχυμένες. Ο τουρκικός στρατός ισχυρίζεται ότι επλήγησαν δεκάδες στόχοι και ότι αυτήν την στιγμή στο βόρειο Ιράκ επιχειρούν χερσαίες, επίλεκτες μονάδες. Οι κουρδικές πηγές κάνουν λόγο για τραυματίες και υλικές ζημιές. Επίσης, μοιράζονται την πληροφορία ότι οι περιοχές που πλήττει ο τουρκικός στρατός δέχθηκαν προηγουμένως βομβαρδισμούς από το Ιράν, το οποίο επίσης, την τελευταία περίοδο πλήττει κουρδικές θέσεις.

Η χρονική συγκυρία

Σχετικά με την νέα τουρκική επιθετικότητα στο Ιράκ ξεχωρίζουν δυο σημαντικά ερωτήματα. Για ποιο λόγο αυτήν την στιγμή η Τουρκία πλήττει τους Κούρδους; Ποιοι είναι οι αντικειμενικοί στόχοι της Άγκυρας στην νέα επιχείρηση;

Στην Άγκυρα, καλά ενημερωμένες πηγές απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα εστιάζουν σε δυο σημαντικές εξελίξεις που ήρθαν ταυτόχρονα με την νέα κίνηση της Τουρκίας στο Κουρδικό Ζήτημα. Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας και του Ιράν συναντήθηκαν για να συντονίσουν τα βήματα των χωρών τους σε πληθώρα ζητημάτων. Στην λίστα αυτών των ζητημάτων συμπεριλαμβάνεται το Κουρδικό, η Συρία και η κρίση στην Λιβύη. Την ίδια στιγμή, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, οι Κούρδοι ανακοίνωσαν την εξασφάλιση μιας νέας, ιστορικής συμφωνίας που φέρνει κοντά όλες τις κουρδικές παρατάξεις της περιοχής. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι Κούρδοι προχωρούν προς την οικοδόμηση ενός ενιαίου πολιτικού μετώπου. Στο μέτωπο θα συμμετάσχουν διάφορες ομάδες, όπως αυτές που σχετίζονται με το ΡΚΚ και την Αυτόνομη Κυβέρνηση του Κουρδιστάν με έδρα το βόρειο Ιράκ.

Στα πλαίσια των προαναφερόμενων πληροφοριών-εξελίξεων λοιπόν, οι πηγές της «Κ» εστιάζουν σε δυο παράγοντες που πρωταγωνιστούν στα νέα τουρκικά σχέδια για το Κουρδικό. Πρώτον, στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο η συντηρητική-εθνικιστική κυβερνητική συμμαχία επιχειρεί να τερματίσει την πτώση των ποσοστών της εντατικοποιώντας τις επιθέσεις της κατά του «κοινού εχθρού», του ΡΚΚ. Έτσι, την φυλάκιση Κούρδων βουλευτών ακολουθεί η νέα στρατιωτική επιχείρηση.

Δεύτερον, όπως το Ιράν έτσι και η Τουρκία δεν «βλέπει με καλό μάτι» την αναζήτηση συμβιβαστικών φόρμουλων στο εσωτερικό του κουρδικού μετώπου, κυρίως στον άξονα ΡΚΚ-Αυτόνομου Κουρδιστάν. Για αυτόν τον λόγο, με την κάθε νέα ευκαιρία που τους παρέχεται, οι δυο χώρες εξαπολύουν νέες επιθέσεις κατά των Κούρδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση