ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άμεση ανάλυση: Η αγορά έχει προεξοφλήσει τη ρωσική εισβολή

Mπορεί να διακρίνει κανείς τρία στοιχεία κόντρα στο σενάριο για δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία

Kathimerini.gr

Βασίλης Κωστούλας

Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο είναι καταιγιστικές. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να διακρίνει κανείς τρία στοιχεία κόντρα στο σενάριο για δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Πρώτον, ακόμη και με τον ρωσικό στρατό σε ουκρανικό έδαφος, η ευρωπαϊκή αγορά συνεχίζει να προμηθεύεται, και μάλιστα σε αυξημένες ποσότητες, ρωσικό φυσικό αέριο.

Δεύτερον, οι τιμές την Παρασκευή το πρωί, δηλαδή την αμέσως επομένη της ρωσικής εισβολής, σημείωσαν «βουτιά», μετά το «ράλι» των προηγούμενων ημερών.

Τρίτον, στο πεδίο των οικονομικών κυρώσεων, όχι τυχαία, ΗΠΑ και Ευρώπη δεν πάτησαν το κουμπί της ρωσικής εξόδου από το σύστημα SWIFT. Επιτρέπουν έτσι να συνεχίζονται κρίσιμες συναλλαγές του διεθνούς οικονομικού συστήματος με τη Μόσχα και φυσικά κρατούν ανοιχτή την κάνουλα του ρωσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνονται οι φορείς της εκτίμησης ότι η αγορά, με την αντίδραση των προηγούμενων εβδομάδων και ημερών, έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν όχι πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες των μεγαλύτερων επενδυτικών οργανισμών, στις ιδιωτικές συνομιλίες τους, μεταφέρουν ότι τους ανησυχεί περισσότερο η «άτσαλη» μετάβαση της Ε.Ε. από τον λιγνίτη στις καθαρές μορφές ενέργειας, παρά οι επιπρόσθετες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα είναι σχετικά ελεγχόμενες – μιλώντας πάντα σε οικονομικούς όρους.

Επιπλέον, θεωρούν υπερβολικές τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επιστροφή των οικονομιών σε ύφεση, αν και αναγνωρίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις συνδυαστικά θα «ψαλιδίσουν» την ανάπτυξη και θα καταστήσουν πιο «βραδυκίνητη» την ανάκτηση των απωλειών της πανδημίας.

Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η έξαρση της ουκρανικής κρίσης δεν θα τραβήξει πολύ χρονικά και δεν θα δούμε ανατροπή των ορίων στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Στο μεταξύ, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξανασκεφτεί το χρονοδιάγραμμα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τα περιθώρια μικρής παράτασης στην επαναφορά της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  |  Εισβολή  |  Ukraine  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση