ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναφορές για νέα ουκρανική επίθεση με drone στη Μόσχα

Δεν καταγράφηκαν θύματα ούτε ζημιές, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σαμπιάνιν

Kathimerini.gr

Η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον της πρωτεύουσας της Ρωσίας, χωρίς πάντως να καταγραφούν θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Σεργκέι Σαμπιάνιν, ο δήμαρχος της Μόσχας, μέσω Telegram.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, διεξήχθη απόπειρα επίθεσης του εχθρού με drone, το οποίο καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις του υπουργείου Άμυνας», ανέφερε ο Σαμπιάνιν μέσω Telegram.

«Δεν υπήρξαν ζημιές ούτε θύματα», πρόσθεσε.

Ο Σαμπιάνιν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση.

Ανάληψη της ευθύνης από το Κίεβο

Η ρωσική πρωτεύουσα και η περιφέρειά της, 500 και πλέον χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, έχει ήδη γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων με UAVs, ένα από τα οποία έφθασε στο Κρεμλίνο τον Μάιο.

Τη Δευτέρα, το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη –κάτι σπάνιο– για την επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι στη Μόσχα.

Επρόκειτο για «τρομοκρατική ενέργεια», σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, που διαβεβαίωσε πως εξουδετέρωσε δύο ουκρανικά UAVs, που κατέπεσαν χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Το ένα από αυτά συνετρίβη σε σημαντικό οδικό άξονα, τον Καμσαμόλκι Πρόσπεκτ, κοντά στο υπουργείο Άμυνας.

Την 4η Ιουλίου, πέντε UAVs καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια της Μόσχας, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Η επίθεση προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία του Βνούκοβα, του ενός από τα τρία μεγάλα αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Σφοδρές μάχες κοντά στο Μπαχμούτ

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε χθες Πέμπτη το χωριό Σταρομαγιόρσκι στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν εστιάσει τις τελευταίες ημέρες την αντεπίθεσή τους, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον ουκρανικό στρατό για την απελευθέρωση της κοινότητας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σε ορισμένες κοινότητες της περιοχής, αλλά η αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στις κοινότητες Κλιστσίβκα, Κουρντιουμίβκα και Αντρίιβκα. Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση βόρεια της Μπαχμούτ, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ανέφερε εδαφικά κέρδη τις προηγούμενες ημέρες κοντά στην πόλη Λιμάν (περιφέρεια Ντονέτσκ), όπου την Τρίτη ανακοίνωσε την κατάληψη του χωριού Σεργκίιβκα.

Υποστήριξη της Κίνας

Σχετικά με τα οικονομικά του πολέμου, η υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία φαίνεται πως περιόρισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα, σύμφωνα με έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Κίνα «έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμος οικονομικός εταίρος για τη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022», διαβάζει κανείς στο κείμενο.

Το Πεκίνο «δημιούργησε διάφορους μηχανισμούς οικονομικής στήριξης που περιορίζουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων και του ελέγχου των εξαγωγών» της Μόσχας, συνεχίζει.

Η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων και προσέφερε μέσα μεταφοράς και ασφαλιστική κάλυψη στη Ρωσία για να διευκολύνει τις εξαγωγές αργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυξήθηκαν εξάλλου οι εμπορικές συναλλαγές που εκφράζονται σε γιούαν, δηλαδή το κινεζικό νόμισμα, μέθοδος που παρακάμπτει το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ακόμη, πάντα κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το Πεκίνο διέθεσε στη Μόσχα εξοπλισμό του είδους που αποκαλείται διπλής χρήσης –πολιτικής και στρατιωτικής–, μέρος του οποίου αξιοποιήθηκε στην Ουκρανία. Πάντως, είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της υποστήριξης» της Κίνας που επέτρεψε στη Ρωσία την παράκαμψη των κυρώσεων και των περιορισμών στις εξαγωγές.

Ανάμεσα στις δυτικές κυρώσεις είναι το πάγωμα πόρων και ακόμη στοιχείων ενεργητικού της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Οι δυτικές κυρώσεις προβλέπουν περιορισμούς τόσο στις εισαγωγές, όσο και στις εξαγωγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε ιδίως –με κάποιες εξαιρέσεις– τις εισαγωγές ρωσικού αργού.

Το Πεκίνο δηλώνει ουδέτερο ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία· δεν έχει καταδικάσει μέχρι σήμερα τη ρωσική εισβολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση