ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη της Καλιφόρνιας

Ζοφερότερο διαγράφεται το μέλλον της πανδημίας εξαιτίας της πληθώρας μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού

Newsroom Κ, Αθήνα

Ζοφερότερο διαγράφεται το μέλλον της πανδημίας εξαιτίας της πληθώρας μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Ακόμη ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, που ανιχνεύθηκε αρχικά στην Καλιφόρνια και εντοπίστηκε και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, προκαλεί ανησυχία, καθώς μεταδίδεται πιο εύκολα, προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα και πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο, που εκπόνησαν την έρευνα, η οποία ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί ή δημοσιευθεί, διαπίστωσαν ότι η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους στα δείγματα ασθενών εκτοξεύθηκε κατά περισσότερο από 50% από τον Σεπτέμβριο έως τα τέλη Ιανουαρίου. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους αποκωδικοποίησαν 2.172 γονιδιώματα του κορωνοϊού σε δείγματα που ελήφθησαν από 324 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα κατά την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 29 Ιανουαρίου. Αφού συνυπολόγισαν όλους τους παράγοντες, κατέληξαν ότι οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη της Καλιφόρνιας είχαν 4,8 πιο πολλές πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και 11 φορές περισσότερο να πεθάνουν από COVID-19.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν διπλάσιο ιικό φορτίο στα ρινικά επιχρίσματα των ασθενών με τη μετάλλαξη, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετικά μεταδοτικούς. Επίσης, διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος ήταν τέσσερις φορές πιο ανθεκτικό στα εξουδετερωτικά αντισώματα που πυροδοτούνται από τη φυσική λοίμωξη με συμβατικό στέλεχος και διπλάσια ανθεκτικό στα αντισώματα που δημιουργήθηκαν από τον εμβολιασμό με τα εμβόλια της Pfizer και της Μοderna. Πολλοί ειδικοί, πάντως, συνιστούν ψυχραιμία, υπογραμμίζοντας ότι για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων σχετικά με την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης είναι αναγκαία η συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περίπτωση ενός βρέφους που νοσηλεύθηκε τον Σεπτέμβριο με COVID-19, στο Εθνικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Ουάσιγκτον. Η ιδιαιτερότητα του μικρού ασθενούς ήταν ότι είχε 51,418 φορές υψηλότερο ιικό φορτίο από τα υπόλοιπα άρρωστα παιδιά. Παρότι οι ειδικοί δεν μπορούν να συμπεράνουν ξεκάθαρα από έναν μόνο ασθενή, υποψιάζονται ότι στη γιγάντωση του ιικού φορτίου ενδέχεται να συνέβαλε η μετάλλαξη N679S, που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο παιδί. Κανείς επί του παρόντος δεν γνωρίζει αν το μωρό, που ανέρρωσε πλήρως, αποτελεί μια τυχαία περίπτωση ή οιωνό χειρότερων εξελίξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση