ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Atlantic: Ο «ξεδιάντροπος» Μπόρις Τζόνσον και η γενιά των λαϊκιστών

Παρακολουθώντας την κατάρρευση της καριέρας του Μπόρις Τζόνσον τις τελευταίες ημέρες, ο αρθρογράφος της ιστοσελίδας

Παρακολουθώντας την κατάρρευση της καριέρας του Μπόρις Τζόνσον τις τελευταίες ημέρες, ο αρθρογράφος της ιστοσελίδας Atlantic, Τομ Νίκολς, αναφέρει ότι ήρθε στο μυαλό του, η περίπτωση του Τζον Προφούμο.

Η μεταμέλεια του Προφούμο

O Προφούμο ήταν ο Βρετανός υπουργός Πολέμου το 1963. Ήταν κοντά στα 50, παντρεμένος και είχε εμπλακεί ερωτικά με μια 19χρονη κοπέλα που την έλεγαν Κριστίν Κίλερ, η οποία ήταν μάλιστα αυτό που τότε αποκαλούσαν «κολ γκερλ».

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Νίκολς, αποδείχθηκε ότι η Κίλερ είχε επίσης σχέσεις με τον ανώτερο ναυτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Όταν, λοιπόν, οι βρετανικές ταμπλόιντ έμαθαν για το σκάνδαλο, ο Προφούμο προσπάθησε να πει ψέματα αλλά τελικά παραιτήθηκε ντροπιασμένος.

Ωστόσο, ο Νίκολς σημειώνει ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που τον έφερε στη μνήμη του αυτές τις μέρες. Αντίθετα, σκέφτεται εκείνο που έκανε ο Προφούμο στη συνέχεια.

Αφού αποχώρησε από την κυβέρνηση, ο Προφούμο πήρε μια απόφαση που ίσως να είναι αδιανόητη για τη σημερινή γενιά των οπορτουνιστών πολιτικών. Έφυγε από τα φώτα της δημοσιότητας, έλυσε τα προβλήματα που είχε στον γάμο του και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του κάνοντας φιλανθρωπικά έργα για τους φτωχούς. Δώδεκα χρόνια μετά την παραίτησή του, η βασίλισσα τον κάλεσε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και τον τίμησε για αυτές του τις πράξεις. Συνέχισε μια ήσυχη ζωή και πέθανε το 2006.

Ο Προφούμο ήταν το παράδειγμα ενός ανθρώπου που έκανε ένα τρομερό λάθος, παραιτήθηκε, και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του ως ένας έντιμος πολίτης για να επανορθώσει.

Σύγκριση με τον Τζόνσον

Στη συνέχεια, ο Νίκολς επανέρχεται στην περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αρνήθηκε να υποχωρήσει όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά σκάνδαλα και λάθη. Μετά όμως από την παραίτηση πολλών υπουργών και αξιωματούχων, αναγκάστηκε επιτέλους να παραιτηθεί.

Η ομιλία του, σύμφωνα με τον Νίκολς, άγγιξε όλες τις πτυχές που έπρεπε, αλλά ήταν άχαρη και εγωκεντρική, όπως και τόσα άλλα στην καριέρα του.

Ο Τζόνσον, συνεχίζει ο αρθρογράφος, έκανε μάλιστα παράπονα για τους συναδέλφους του, ρίχνοντας την ευθύνη για την κατάρρευσή του όχι στα δικά του λάθη αλλά σε κάποιο είδος «ανόητου πανικού»: «Το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό και όταν το κοπάδι κινείται, δεν σταματά».

Προέβη μάλιστα σε αερολογίες για την οξυδέρκειά του, ενώ πρόσθεσε πως ήταν πεπεισμένος ότι το «καταπληκτικό και δαρβινικό» βρετανικό σύστημα θα τον αντικαταστήσει, λες και ο όρος «δαρβινικό» ήταν κάποιο κομπλιμέντο, σημειώνει ο Νίκολς.

«Χλεύαζε» το Brexit

Ο Τζόνσον μίλησε επίσης με ύφος νικητή για την οριστικοποίηση του Brexit. Αυτό, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι εξαιρετικά κυνικό, γιατί μέχρι να φτάσει η εξουσία στα χέρια του, ο Τζόνσον χλεύαζε το Brexit.

Η συγγραφέας Αν Άπλμπαουμ ανέφερε στο βιβλίο της «Twilight of Democracy», ότι βρέθηκε σε ένα δείπνο με τον Τζόνσον μόλις λίγα χρόνια πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit του 2016, και εκείνος κορόιδευε την όλη ιδέα. «Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θέλει να φύγει από την Ε.Ε», είπε. «Δεν πρόκειται να συμβεί».

Κατά κάποιον τρόπο, αναφέρει ο Νίκολς, ο Τζόνσον είχε δίκιο. Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα βασιζόταν πάνω σε ένα μόνο δημοψήφισμα, όπου η απόφαση για την έξοδο από την Ε.Ε. είχε κερδίσει με διαφορά 52 – 48, κι έτσι οι Τόρις ανέθεσαν αυτή τη δουλειά στο λιγότερο σοβαρό άτομο ανάμεσά τους.

Και όταν όλα χάθηκαν, ο Τζόνσον προσπαθούσε ακόμα να κρατηθεί – ένας χρήστης στο Twitter ανέφερε πως ήταν σαν ο Τιτανικός να αρνούταν ότι το παγόβουνο νίκησε – καθιστώντας μάλιστα πιθανή μια εμπλοκή της βασίλισσας σε μια κοινοβουλευτική κρίση.

Όπως σημειώνει η Άπλμπαουμ στο βιβλίο της, ο Τζόνσον μπορεί να είναι ναρκισσιστής, είναι όμως και απίστευτα τεμπέλης. Τελικά υπέκυψε στις πιέσεις και παραιτήθηκε. (Αν και, όπως φαίνεται, εξακολουθεί να σχεδιάζει ένα γαμήλιο γλέντι στο Τσέκερς, την εξοχική πρωθυπουργική κατοικία).

«Ένας από τους πολλούς του είδους του»

Τόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν, γράφει ο Νίκολς. Ο Προφούμο παραιτήθηκε και αφιέρωσε τη ζωή του σε αγαθοεργίες. Ο Τζόνσον παραιτήθηκε και σχεδιάζει γαμήλιο πάρτι πριν φύγει.

Ο αρθρογράφος τονίζει μάλιστα πως είναι εμφανή τα κοινά στοιχεία με άλλον ένα «ναρκισσιστή τσαρλατάνο» όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο Τζόνσον και το γελοίο καθεστώς του αποτελούν σύμβολο της ανόδου του λαϊκισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Τζόνσον, όπως και ο Τραμπ, ο Ναρέντρα Μόντι, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο και πολλοί άλλοι, είναι μερικοί από τους πολλούς πλούσιους λαϊκιστές, που απέκτησαν εξουσία προκαλώντας ένα αίσθημα δυσαρέσκειας ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους, αναφέρει ο Νίκολς.

Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την Δημοκρατία τον 21ο αιώνα, και είναι έργο ανδρών και γυναικών που δεν έχουν αίσθηση ευπρέπειας ούτε καθήκοντος.

«Στο καλό» λοιπόν ο Μπόρις Τζόνσον – αλλά είναι μόνο ένας από τους πολλούς του είδους του.

Πηγή: Atlantic

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X