ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Β. Μακεδονία: Καθοριστικός ο ρόλος των Αλβανών ψηφοφόρων στις εκλογές

Ο Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο θα ξεπεράσει το 40%

Kathimerini.gr

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών αυτή την Κυριακή στην Βόρεια Μακεδονία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στην Σερβία, όπου επισημαίνεται ο καθοριστικός ρόλος των Αλβανών ψηφοφόρων όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά και για την εγκυρότητα των εκλογών με δεδομένο ότι απαιτείται προσέλευση μεγαλύτερη του 40% του εκλογικού σώματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι οι περισσότεροι Αλβανοί ψηφοφόροι στη χώρα, οι οποίοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 21 Απριλίου, επέλεξαν τον Αλβανό υποψήφιο Μπλέριμ Ρέκα, θα προτιμήσουν στον δεύτερο γύρο τον Στέβο Πεντάροφσκι αντί της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου κόμματος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Ο Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο θα ξεπεράσει το 40%, κάτι που είναι απαραίτητο, προκειμένου οι προεδρικές εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.

Στην ιστοσελίδα της σερβικής υπηρεσίας του BBC δημοσιεύεται σήμερα συνέντευξη των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, του υποψηφίου του κυβερνητικού συνασπισμού (SDSM-DUI) Στέβο Πενταρόφσκι και της Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα, υποψήφια της αντιπολίτευσης με το VMRO-DPMNE. 

Το Κόσοβο μοναδικό στοιχείο σύγκλισης στις απόψεις των δύο αντιπάλων 

Ο Πενταρόφσκι επισημαίνει ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν μια μάχη για να μην επιστρέψει η χώρα στο απολυταρχικό καθεστώς Γκρουέφσκι του παρελθόντος και εκτιμά ότι οι πολίτες στην κρίσιμη στιγμή θα επιδείξουν ωριμότητα και θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Τονίζε ακόμα ότι υπολογίζει στην ψήφο των Αλβανών ψηφοφόρων.

Στην ερώτηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο ζήτημα του Κοσόβου ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει κάτι. «Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 ήταν στρατηγικής σημασίας απόφαση και δεν πρόκειται να ανακληθεί. Έχουμε στη χώρα μας μισό εκατομμύριο Αλβανούς και για μας είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων», υπογράμμισε ο Πενταρόφσκι.  Ωστόσο εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέο κύκλο συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

«Εάν τώρα στο Κόσοβο γίνει αλλαγή συνόρων με εθνικά κριτήρια, τότε νομιμοποιείται  μία νέα αρχή, την οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επικαλεστούν και οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία» προειδοποίησε ο Πενταρόφσκι, στην συνέντευξη του για την σερβική υπηρεσία του BBC.  

Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων στο Κόσοβο εξέφρασε και η Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση της για το νέο όνομα της χώρας, η οποία, αν και ήταν διφορούμενη, θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι θα χρησιμοποιεί το νέο όνομα ως πρόεδρος Δημοκρατίας, εφόσον βέβαια εκλεγεί.

Στην ερώτηση του συντάκτη του BBC «Ποιο είναι το όνομα της χώρας της οποίας θέλει να γίνει πρόεδρος;» η Σιλιάνοφσκα απάντησε: «Η Μακεδονία τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και εγώ δεν είμαι Ταλιμπάν, αλλά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι επίσης και προσωπικό δικαίωμα. Εγώ, ως πολίτης, ως καθηγήτρια, ως γυναίκα έχω το δικαίωμα να μην χρησιμοποιώ τον όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Κληθείσα να διευκρινίσει αν θα θέσει θέμα συνταγματικότητας της συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε ότι η ίδια δεν θα το πράξει.  «Το δημοψήφισμα για την Συμφωνία απέτυχε και ο νόμος ορίζει ότι η πολιτική της βουλής πρέπει να προσαρμοστεί με το αποτέλεσμα του. Εγώ δεν προτίθεμαι να επικαλεστώ αυτό το γεγονός, αλλά το Συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να το επικαλεστεί», ανέφερε στην συνέντευξη της για την σερβική υπηρεσία του BBC η Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X