ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βόρεια Ιρλανδία - Τοπικές εκλογές: Προς ιστορική νίκη οδεύει το Σιν Φέιν

Τυχόν νίκη του Σιν Φέιν ενδέχεται να προκαλέσει πολιτική παράλυση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα πρόωρα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία δείχνουν πως το Σιν Φέιν ετοιμάζεται για μια ιστορική νίκη, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που το εθνικιστικό κόμμα, δεσμευμένο στην επανένωση της Ιρλανδίας, θα ξεπεράσει τους συνδικαλιστές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το κόμμα συγκέντρωσε το 29% των ψήφων πρώτης προτίμησης, ποσοστό αυξημένο κατά 1,1 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017, και πολύ μπροστά από το 21,3% που συγκέντρωσε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της περιοχής εδώ και καιρό.

Σημειώνεται ότι το αυριανό τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να επανακαθορίσει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς σε περίπτωση που το Σιν Φέιν εκλεγεί, αναμένεται να τοποθετήσει τη Βόρεια Ιρλανδία ένα βήμα πιο κοντά στην απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και στην ένωση με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας. 

Εφόσον κερδίσει το Σιν Φέιν, η 45χρονη Μισέλ Ο'Νιλ, σήμερα αντιπρόεδρος μίας κυβέρνησης στην οποία το κόμμα συμμετέχει μαζί με το DUP, θα πετύχει έναν στόχο που πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητος: να γίνει πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι ενωτικοί, βαθύτατα προσηλωμένοι στην θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκονταν πάντοτε στην εξουσία από την δημιουργία της βρετανικής επαρχίας το 1921, όταν το υπόλοιπο νησί βγήκε από την κυριαρχία του Λονδίνου.

Όμως τυχόν νίκη του Σιν Φέιν ενδέχεται να προκαλέσει και πολιτική παράλυση.

Στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής συζήτησης την Τρίτη στο BBC ο επικεφαλής του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση αν η βρετανική κυβέρνηση δεν άρει το ειδικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, το οποίο, σύμφωνα με τους ενωτικούς, πλήττει τους δεσμούς της επαρχίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ο’ Νιλ τον κατηγόρησε ότι «κρατά ομήρους» τους Βορειοϊρλανδούς, ενώ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της, το οποίο στην προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, δεν «έχει εμμονή» με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την επανένωση της επαρχίας με την Ιρλανδία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νίκη του Σιν Φέιν δεν οφείλεται απόλυτα στην αύξηση των υποστηρικτών του Σιν Φέιν αλλά κατά κύριο λόγο στον καταποντισμό των ενωτικών, μετά την οργή του κόσμου για το περιβόητο Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας και την αίσθηση ότι η χώρα απομονώθηκε από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από Financial Times, Deutsche Welle, ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση