ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H «μονομαχία» Τζόνσον – Σούνακ και ο κίνδυνος διχασμού των Τόρις

Τα μυστικά ραντεβού, οι «100» ψήφοι και το «κατηγορώ» των υποστηρικτών του Τζόσον

Kathimerini.gr

Μάχη με τον χρόνο δίνει ο Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία των Τόρις και να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Την ίδια ώρα, προβεβλημένα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας του Συντηρητικού κόμματος, αλλά και γνωστές προσωπικότητες, οι οποίες στο παρελθόν στήριξαν τον Τζόνσον, πλέον συντάσσονται με τον Ρίσι Σούνακ.

Οι δύο άνδρες είναι τα φαβορί για να διαδεχθούν τη Λιζ Τρας, η οποία την Πέμπτη ανακοίνωσε την παραίτησή της, μόλις έξι εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία των Τόρις, και κατά συνέπεια για τη βρετανική πρωθυπουργία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρίσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική κρίση», ανέφερε ο Ρίσι Σούνακ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει ήδη τη στήριξη 100 βουλευτών, γεγονός που διασφαλίζει τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται επί του παρόντος πίσω από τον Σούνακ, αν και η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας ισχυρίστηκε ότι έχει πάνω από 100 υποστηρικτές.

Μια εκλογική μάχη μεταξύ των δύο ανδρών θα μπορούσε να προκαλέσει διχασμό στο κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, κυρίως επειδή πολλοί από τους υποστηρικτές του Τζόνσον θεωρούν ότι η παραίτηση του Σουνάκ τον Ιούλιο αποτέλεσε την αρχή της τέλους για την κυβέρνηση Τζόνσον.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, ο Τζόνσον συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τον Σούνακ, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, δεν βρήκαν κοινό έδαφος. Το Sky News χαρακτήρισε τη συνάντηση «μυστική σύνοδο κορυφής».

Σουνάκ και Τζόνσον, εάν τελικά είναι υποψήφιος, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Πένυ Μορντάουντ, η οποία δήλωσε ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους της σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών τους, απορρίπτοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει συζητήσει μια συμφωνία με τον Τζόνσον. 

«Είμαι πολύ βέβαιη για τη διαδικασία που ακολουθούμε. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερδίσω», δήλωσε η Μόρντοντ σήμερα στο BBC. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι «απολύτως ψευδές» το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο συζήτησε με τον Τζόνσον την αποχώρησή της από τη διαδικασία, με αντάλλαγμα ένα αξίωμα. 

Βρετανία: H «μονομαχία» Τζόνσον – Σούνακ και ο κίνδυνος διχασμού των Τόρις-1AP Photo/Alberto Pezzali

Η διαδικασία

Με βάση τους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της λεγόμενης “Επιτροπής 1922” που επιβλέπει τη διαδικασία, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα.

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί νικητής τη Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) οι δύο πρώτοι. Το όνομα του νέου ηγέτη θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.  

Η αντίδραση των Εργατικών

Η Τρας παραιτήθηκε την Πέμπτη, μόλις έξι εβδομάδες μετά την καταστροφική θητεία της που οδήγησε τη Βρετανία βαθιά σε πολιτική και οικονομική αναταραχή. Ο διάδοχός της θα είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός που θα ηγηθεί της χώρας από το Brexit το 2016.

Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε σήμερα την έκκληση του για εκλογές , αφού ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι έχουν «χορτάσει» με την ηγεσία των Συντηρητικών και τις συνέπειες των αποφάσεων της κυβέρνησής τους.

«Υπάρχει μια επιλογή που πρέπει να γίνει. Χρειαζόμαστε εκλογές! Αφήστε τον λαό να αποφασίσει… Θέλουν να συνεχίσουν με αυτό το απόλυτο χάος ή θέλουν σταθερότητα υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών;” είπε ο Στάρμερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο BBC.

Βρετανία: H «μονομαχία» Τζόνσον – Σούνακ και ο κίνδυνος διχασμού των Τόρις-2REUTERS/Henry Nicholls

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ το Σάββατο εντάχθηκε στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Τζόνσον αποτελώντας μια ισχυρή σύμμαχο. «Ο Μπόρις έχει την εντολή να παραδώσει το εκλεγμένο μας μανιφέστο και ένα αποδεδειγμένο ιστορικό να παίρνει σωστά τις μεγάλες αποφάσεις», ανέφερε σε ένα tweet.

Από την άλλη μια πιθανή επιστροφή του στο ανώτατο αξίωμα προκαλεί «τρόμο» σε πολλούς βουλευτές.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Τζόνσον, Ντόμινικ Ράαμπ, είπε στο BBC, «δεν μπορούμε να πάμε πίσω» και επεσήμανε ότι ο Τζόνσον εξακολουθεί να τελεί υπό έρευνα για το σκάνδαλο partygate με παράνομες συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

Βρετανία: H «μονομαχία» Τζόνσον – Σούνακ και ο κίνδυνος διχασμού των Τόρις-3AP Photo/Alastair Grant

Με πληροφορίες από CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X