ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βρετανία: Λεκτικά πυρά Στάρμερ κατά του Σούνακ

Σκληρή αντιπαράθεση στη Bουλή των Kοινοτήτων

GUARDIAN, REUTERS

Σκληρή αντιπαράθεση στη Bουλή των Kοινοτήτων είχε χθες ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, με τον επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, με θέμα την οξυνόμενη οικονομική κρίση που οδηγεί σε απελπισία σημαντική μερίδα Βρετανών. Ο Στάρμερ υποστήριξε ότι οι υποσχέσεις του Σούνακ για διακυβέρνηση με κοινωνική ευαισθησία είναι προσχηματικές, καλώντας τον να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια των κατόχων μεγάλου πλούτου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο ίδιος με τη σύζυγό του.

Ο Σούνακ έδωσε χθες στον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παράταση τριών εβδομάδων για την ανακοίνωση του νέου μείγματος επίπονων μέτρων περικοπής δαπανών και αύξησης της φορολογίας. Οι ανακοινώσεις, που αρχικά είχαν προγραμματισθεί για τις 30 Οκτωβρίου, θα γίνουν στις 17 Νοεμβρίου.

Φορολόγηση

Το αντικείμενο της χθεσινής έντονης κοινοβουλευτικής συζήτησης ήταν το πόσο μεγάλο μέρος των πρόσθετων βαρών θα σηκώσουν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Ερωτηθείς αν τα κοινωνικά επιδόματα θα προσαρμοστούν στον προϋπολογισμό, ο Σούνακ αρνήθηκε να απαντήσει, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο «ροκανίσματος» των μέτρων στήριξης των αδυνάτων μέσω του προϋπολογισμού. Βουλευτές των Εργατικών σημείωσαν ότι λαμβάνουν καταιγισμό επιστολών από ψηφοφόρους, που ζητούν να πάει η χώρα σε εκλογές, περιγράφοντας την αδυναμία τους να εκπληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις.

Ο βουλευτής Ρίτσαρντ Μπέργκον υποστήριξε ότι ο Σούνακ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι κάτοχοι μεγάλου πλούτου έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερους φόρους, επισημαίνοντας ότι μία νοσηλεύτρια χρειάζεται να εργαστεί 22.000 χρόνια ώστε να συγκεντρώσει τον πλούτο που κατέχει ο Σούνακ στα 42 του. «Αντί να ανακοινώνει νέο κύμα περικοπών και λιτότητας, δεν θα ήταν δικαιότερο να φορολογήσει ο πρωθυπουργός τους πλουσιότερους της κοινωνίας μας;», διερωτήθηκε ο βουλευτής.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, υπενθύμισε ότι η σύζυγος του Σούνακ και κληρονόμος περιουσίας εκατοντάδων εκατομμυρίων στερλινών, χρησιμοποιούσε το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς «μη διαμένοντος κατοίκου» (non-dom) ώστε να μειώνει τον λογαριασμό της εφορίας. «Δεν χρειάζεται να εξηγήσω στον πρωθυπουργό πώς λειτουργεί αυτό το καθεστώς, το ξέρει πολύ καλά», είπε ο Στάρμερ ζητώντας την κατάργησή του. Ο Στάρμερ επικαλέστηκε επίσης βίντεο που γυρίστηκε το καλοκαίρι στο Τάνμπριτζ Γουέλς, μία από τις πιο εύπορες περιοχές της χώρας. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους σε μία δεξίωση σε κήπο, ο υποψήφιος τότε για την πρωθυπουργία Ρίσι Σούνακ επαίρετο ότι άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των κρατικών ενισχύσεων, ώστε να μην κατευθύνονται μόνο στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, «αλλά και σε περιοχές όπως το Τάνμπριτζ Γουέλς». Ο Σούνακ απάντησε ότι ακόμη και στις πιο εύπορες εκλογικές περιφέρειες υπάρχουν θύλακοι φτώχειας και ότι σε αυτούς αναφερόταν.

«Εξυπνάδες»

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι «εξυπνάδες», όπως η διαπίστωση του Στάρμερ ότι στην πρώτη αναμέτρηση για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, τον Αύγουστο, ο Σούνακ «έχασε από μια πολιτικό η οποία εν συνεχεία έχασε από ένα μαρούλι». Επρόκειτο για μια αναφορά στο στοίχημα που κυκλοφορούσε τις τελευταίες ημέρες πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας, σχετικά με την ημερομηνία λήξης της κυβέρνησής της. Τέλος, χθες έγινε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να απαγορεύει εξόρυξη αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking). H Λιζ Τρας είχε επιχειρήσει να άρει την απαγόρευση, προσκρούοντας σε εντονότατες αντιδράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση