ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βρετανία: Ζητούν παραίτηση Ράαμπ - Έκανε διακοπές εν μέσω της κρίσης στο Αφγανιστάν

Το Εργατικό Κόμμα έκανε λόγο για «ασυγχώρητη αποτυχία ηγεσίας» από τη βρετανική κυβέρνηση

Kathimerini.gr

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις για να παραιτηθεί λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Μάλιστα, το Εργατικό Κόμμα έκανε λόγο για «ασυγχώρητη αποτυχία ηγεσίας» από τη βρετανική κυβέρνηση.

Επιπλέον, το κόμμα ζήτησε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν από την κυβέρνηση καθώς και για τις διακοπές του Ράαμπ στην Κρήτη, τη στιγμή που η Καμπούλ περνούσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Ο Ράαμπ, ο οποίος απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτησή του την Πέμπτη, φέρεται να μην ήταν διαθέσιμος όταν αξιωματούχοι του υπουργείου του πρότειναν να καλέσει «επειγόντως» τον Αφγανό ομόλογό του Χανίφ Ατμάρ στις 13 Αυγούστου, δύο ημέρες προτού οι Ταλιμπάν εισβάλουν στην Καμπούλ, προκειμένου να φροντίσει για την παροχή βοήθειας σε όσους υποστήριζαν τα βρετανικά στρατεύματα.

Όπως αναφέρθηκε μάλιστα την Πέμπτη, το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κανονίσει μια κλήση με έναν κατώτερο υπουργό, αναβάλλοντάς το για την επόμενη ημέρα.

Έκτοτε προέκυψε ότι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ κάποιο τηλεφώνημα.
Εκπρόσωπος του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης δήλωσε: «Δεδομένης της ταχέως μεταβαλλόμενης κατάστασης, δεν ήταν δυνατό να κανονιστεί μια κλήση πριν από την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης».

Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως η Βρετανία πρόκειται να δεχτεί έως και 20.000 άτομα που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του σχεδίου επανεγκατάστασής της, με 5.000 να αναμένονται εντός των επόμενων 12 μηνών.

Την Πέμπτη, ο Ράαμπ προήδρευσε σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών της G7 για να συζητήσουν την κρίση, λέγοντας στη συνέχεια ότι οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν πως ο καθένας θα «συνεργαστεί με τους εταίρους» για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια «πολιτική χωρίς αποκλεισμούς», να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες ζωών στο Αφγανιστάν και στη διεθνή κοινότητα από την τρομοκρατία.

Με πληροφορίες από Irish Examiner

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση