ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

COP26: «Καλύτερα να βομβαρδίσετε τα νησιά μας»

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα καταβάλει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πενταετίας

Kathimerini.gr

Με σπαρακτικές εκκλήσεις από τους αξιωματούχους νησιών, που σε λίγες δεκαετίες θα εξαφανιστούν κάτω από τα κύματα των ωκεανών, με τεχνικά προβλήματα που εξέθεσαν τους διοργανωτές και δεσμεύσεις για μεγαλύτερη χρηματοδότηση συνεχίστηκε χθες η διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη για την κλιματική κρίση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη από την υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, η οποία δεν είχε τη δυνατότητα να παρευρεθεί στη συνεδρία της Δευτέρας επειδή στο βανάκι που μετέφερε τους συνέδρους δεν χωρούσε το αναπηρικό της αμαξίδιο. Ο Σουρέιντζελ Γουίπς, πρόεδρος του μικρού νησιωτικού κράτους του Παλάου, μίλησε για τον πόνο του να βλέπει «τον αργό και επίπονο θάνατο» της χώρας του. «Βομβαρδίστε μας καλύτερα», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα καταβάλει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πενταετίας για να βοηθήσει ασιατικά κράτη να λάβουν τα μέτρα που απαιτεί η προστασία του κλίματος. Σύμφωνα με τον Αμερικανό διαπραγματευτή Τζον Κέρι, το ποσό αυτό μπορεί να επαυξηθεί κατά 8 δισ. δολάρια από πόρους που θα «ξεκλειδώσει» η Παγκόσμια Τράπεζα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανότητες για κάλυψη του χρηματοδοτικού στόχου των 100 δισ. δολαρίων το 2022.

Επίσης, ο επικεφαλής της κινεζικής αποστολής εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα κλείσει επιτέλους ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα των διαπραγματεύσεων αυτών, η θεσμοθέτηση αγοράς ρύπων, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 6 της συμφωνίας του Παρισιού. Κάθε χρόνο από το 2015 οι χώρες του πλανήτη επιχειρούν να οριστικοποιήσουν τι ακριβώς σημαίνει το άρθρο 6.
Η συνεχής αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων στην ατμόσφαιρα, παρά τις διάφορες ενέργειες και δεσμεύσεις, έχει απογοητεύσει τους επιστήμονες, οι οποίοι φοβούνται ότι ο πλανήτης οδεύει ολοταχώς προς αύξηση θερμοκρασίας 3 βαθμών Κελσίου. Έρευνα του περιοδικού Nature, μεταξύ επιστημόνων που συνέταξαν την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα, έδειξε ότι οι περισσότεροι βιώνουν έντονο άγχος εξαιτίας της εξελισσόμενης κατάστασης, ενώ το 60% πιστεύει ότι η θερμοκρασία θα ανέβει τουλάχιστον 3 βαθμούς. Τέλος, το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκλεισε τα μάτια του για 22 δευτερόλεπτα παρακολουθώντας τη σύνοδο, σχολίασε με καυστικό τρόπο ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση