ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

COP28: Πρόοδος αλλά και διαφωνίες για το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Πάνω από 100 χώρες θέλουν να «τριπλασιαστεί» ως το 2030 η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Κίνα και Ινδία, ωστόσο, κρατούν αποστάσεις από τον συγκεκριμένο στόχο

Kathimerini.gr

Στο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 117 κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν σήμερα να τριπλασιάσουν έως το 2030 την ισχύ της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η εν λόγω δέσμευση εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου της απανθρακοποίησης του ενεργειακού τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο, προωθούνται παράλληλα, πέρα από την ενίσχυση της δυναμικής των ανανεώσιμων πηγών: η επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, η μείωση των εκπομπών μεθανίου και ο περιορισμός της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενέργεια από άνθρακα.

Μεταξύ των 117 που στηρίζουν τον στόχο του «τριπλασιασμού» της ισχύος των ανανεώσιμων πηγών έως το 2030, ξεχωρίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βραζιλία, η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Χιλή κ.ά.

Κίνα και Ινδία ωστόσο, αν και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, δεν υποστήριξαν σήμερα αυτήν τη συνολική δέσμευση.

Η προαναφερθείσα δέσμευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην τελική απόφαση της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα προκειμένου να καταστεί παγκόσμιος στόχος. Κάτι τέτοιοι θα απαιτούσε, ωστόσο, συναίνεση μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που είναι παίρνουν μέρος στην COP28.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Ασία  |  Αφρική  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση