ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δαλάι Λάμα: Ζήτησε από αγόρι να του «ρουφήξει τη γλώσσα» - Οι αντιδράσεις και η συγνώμη

Το περιστατικό έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, στον ναό του Δαλάι Λάμα στη Ντχαραμσάλαν, όπου παρευρέθηκαν 100 νεαροί μαθητές για την αποφοίτησή τους από το ινδικό Ιδρυμα M3M

ΠΗΓΗ: CNN

Ο Δαλάι Λάμα ζήτησε συγγνώμη μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει τον πνευματικό ηγέτη να φιλάει ένα παιδί στα χείλη και στη συνέχεια να του ζητάει να «ρουφήξει τη γλώσσα» σε μια εκδήλωση στη βόρεια Ινδία.

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το γραφείο του Δαλάι Λάμα ανέφερε ότι επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, καθώς και από τους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για τον πόνο που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του».

«Η Αγιότητά του συχνά πειράζει τους ανθρώπους που συναντά με αθώο και παιχνιδιάρικο τρόπο, ακόμη και δημοσίως και μπροστά στις κάμερες» ανέφερε η ανακοίνωση.

Στο βίντεο φαίνεται το νεαρό αγόρι να πλησιάζει τον κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης και να ρωτάει: «Μπορώ να σε αγκαλιάσω;». Ο 87χρονος Δαλάι Λάμα κάλεσε το αγόρι κοντά του. Στο βίντεο, φαίνεται να δείχνει προς το μάγουλό του και να του λέει «εδώ πρώτα». Επειτα, το αγόρι τον φιλά και τον αγκαλιάζει. Ο Δαλάι Λάμα, όμως, συνέχισε να το κρατά, λέγοντάς του «νομίζω και εδώ» και να το φιλάει στο στόμα. Στη συνέχεια του οπτικοακουστικού υλικού, ακούγεται να συμπληρώνει «και γλείψε μου τη γλώσσα», ενώ έχει το μέτωπό του κολλημένο σε εκείνο του μικρού μαθητή. Τότε, το αγόρι βγάζει γρήγορα και τη δική του γλώσσα και απομακρύνεται, ενώ ο Δαλάι Λάμα γελά και τραβά το αγόρι κοντά του για άλλη μια αγκαλιά, υπό τον ήχο του γέλιου του κοινού.

Η ταυτότητα του αγοριού δεν είναι γνωστή. Βρισκόταν σε μια εκδήλωση με το Ιδρυμα M3M, τον φιλανθρωπικό βραχίονα της ινδικής εταιρείας ακινήτων M3M Group, που εδρεύει στην Νταραμσάλα, όπου ο Δαλάι Λάμα ζει μόνιμα εξόριστος.

Με αφορμή το περιστατικό, η εξέχουσα ομάδα για τα δικαιώματα των παιδιών με έδρα το Δελχί, Haq: Center for Child Rights, δήλωσε στο CNN ότι καταδικάζει «κάθε μορφή κακοποίησης παιδιών».

Αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την οργή τους με την προβολή της εικόνας αυτής του Δαλάι Λάμα να ζητάει από ένα παιδί να του ρουφήξει τη γλώσσα. Εσπευσαν να αποδοκιμάσουν την κίνηση του Δαλάι Λάμα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ανατριχιαστικό», «αηδιαστικό» και «αποκρουστικό».

Ωστόσο, υπάρχουν και οι υποστηρικτές του Δαλάι Λάμα που λένε ότι στη θιβετιανή κουλτούρα το να βγάζεις τη γλώσσα σου είναι ένδειξη σεβασμού ή συμφωνίας και συχνά χρησιμοποιείτο ως χαιρετισμός.

Ο Δαλάι Λάμα, μετά την κατοχή του Θιβέτ από την Κίνα, εγκατέστησε την έδρα του στην εξορία, στην Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας, το 1959.

Στη δεκαετία του 1960, χιλιάδες Θιβετανοί ήρθαν να εγκατασταθούν στο Μπιλακούπε, όπου αριθμούν σήμερα 18.000, οι 9.000 από τους οποίους είναι μοναχοί και μοναχές. Η κοινότητα αυτή έχει δύο μοναστήρια, ναούς, σχολεία και νοσοκομεία. Συνολικά η Ινδία φιλοξενεί επισήμως 120.000 Θιβετανούς πρόσφυγες, οι 40.000 από τους οποίους είναι εγκατεστημένοι στο κρατίδιο Καρνατάκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ένας Δαλάϊ Λάμα για τα άχρηστα.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση