
Kathimerini.gr
Σχεδόν ένα μήνα μετά την ιδιότυπη «εκεχειρία» των 90 ημερών –που εξήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον πόλεμο των δασμών– καμία ουσιαστικά πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν προχωρά σήμερα με δημοσίευση αντιποίνων συνολικού ύψους 95 δισ. ευρώ σε εισαγωγές προϊόντων όπως αεροπλάνα, μηχανές αλλά και γεωργικά προϊόντα, ενώ παράλληλα ανοίγει δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τις επιπτώσεις των μέτρων της.
Η λίστα περίπου 200 σελίδων περιλαμβάνει αυτοκίνητα, χημικά, πλαστικά, ιατρικές συσκευές και αρκετά αγροτικά προϊόντα καθώς και αλκοολούχα ποτά και κρασιά, που είχαν αφαιρεθεί από τον κατάλογο για τα αντίμετρα έναντι των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα, έπειτα από πιέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Στο «στόχαστρο» δηλαδή μπαίνουν τομείς υψηλού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ.
Τουλάχιστον 4.800 προϊόντα έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο 218 σελίδων, που αντιστοιχούν σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων ύψους 6,4 δισ. ευρώ, μισού εκατομμυρίου αλιείας και βιομηχανικών προϊόντων ως «απάντηση» στους λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς ύψους 20% του Τραμπ, στις 2 Απριλίου. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αυτών των προϊόντων έφθασαν τα 109 δισ. ευρώ το 2024 εκ των οποίων εκείνες των αεροσκαφών άγγιξαν τα 13 δισ. και των οχημάτων τα 7 δισεκατομμύρια.
Η Κομισιόν ανοίγει, παράλληλα, διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες ώστε να ερωτηθούν για τις εκτιμήσεις και αναλύσεις τους σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των προτεινόμενων αντιμέτρων, ενώ προσφεύγει παράλληλα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με τους «ανταποδοτικούς» δασμούς αλλά και εκείνους, που αφορούν την αυτοκινητοβιομηχανία.
Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα ότι στόχος παραμένει μια λύση που θα έρθει ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και ότι η σημερινή ανακοίνωση δεν έχει σκοπό την «κλιμάκωση», ούτε και μια προσέγγιση μέτρων ισοδύναμων σε «δολάριο προς δολάριο» ή «ευρώ προς ευρώ». Χθες, εξάλλου, ο αρμόδιος επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν που τόνισε ότι «οι δασμοί έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Η Ε.Ε. παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση αποτελεσμάτων μέσω διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ».
«Πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρξουν καλές συμφωνίες προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προετοιμασία για όλες τις πιθανότητες και η διαβούλευση που ξεκινά σήμερα θα μας καθοδηγήσει ως προς αυτό» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν παράλληλα ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον παραμένουν όλες οι επιλογές και η προσφορά εκ μέρους της Ε.Ε «μηδενικών δασμών», αλλά και εξαγοράς περισσότερου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Συγχρόνως, η Κομισιόν μέσω ειδικής ομάδας εργασίας παρακολουθεί τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών και σε τρίτες χώρες κυρίως σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο αθρόας εισαγωγής κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Προς τα τέλη του μήνα, μάλιστα θα έχει και τις πρώτες αναφορές σε σχέση με το κρίσιμο αυτό ζήτημα.