ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίκη Ασάνζ: 14 χρόνια κατηγορούμενος και το θρίλερ συνεχίζεται…

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον 52χρονο ιδρυτή των WikiLeaks ο οποίος δείχνει πια να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έκδοση στις ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Ο Τζούλιαν Ασάνζ επέστρεψε αυτήν την εβδομάδα, μέσω των δικηγόρων του, ενώπιον της βρετανικής Δικαιοσύνης, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την έκδοσή του από τη Βρετανία στις ΗΠΑ όπου εκείνος καταζητείται με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της δημοσίευσης κρατικών απορρήτων.

Η σχετική ακρόαση ολοκληρώθηκε σήμερα, αλλά η απόφαση των δικαστών δεν αναμένεται πριν από τις αρχές Μαρτίου το νωρίτερο. 

Ο αυστραλιανής καταγωγής 52χρονος ιδρυτής του ιστοχώρου WikiLeaks έχει φυλακιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2019. Τα τελευταία πέντε χρόνια κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Οι διαρροές από τις οποίες ξεκίνησαν όλα 

Η περιπέτειά του ξεκίνησε το 2010, όταν εκείνος άρχισε να δημοσιεύει, μέσω του ιστοχώρου WikiLeaks, συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία του αμερικανικού κράτους, πολλά από τα οποία είχαν να κάνουν με τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι πολλά από εκείνα τα απόρρητα έγγραφα είχαν δοθεί στο WikiLeaks από έναν Αμερικανό στρατιώτη ονόματι Μπράντλεϊ Μάνινγκ (που αργότερα θα έκανε αλλαγή φύλου και πλέον ονομάζεται Τσέλσι Μάνινγκ).  

Δίκη Ασάνζ: 14 χρόνια κατηγορούμενος και το θρίλερ συνεχίζεται…-1(REUTERS/Isabel Infantes)

Οι Αμερικανοί κατηγορούν τον Ασάνζ ότι, με τις διαρροές εκείνες, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές πλήθους Αμερικανών πρακτόρων. Οι υποστηρικτές του από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι εκείνος διώκεται για λόγους πολιτικούς, επειδή τόλμησε να αποκαλύψει «εγκλήματα» που είχαν διαπράξει οι δυνάμεις των ΗΠΑ εκτός των αμερικανικών συνόρων. 

Οι κατηγορίες στη Σουηδία

Η πρώτη χώρα που κινήθηκε δικαστικά εναντίον του Ασάνζ ήταν ωστόσο η Σουηδία το 2010, όχι για τις διαρροές του WikiLeaks αλλά για δύο υποθέσεις «σεξουαλικής παρενόχλησης». Δύο γυναίκες, εθελόντριες του WikiLeaks και οι δύο, κατηγόρησαν τον Ασάνζ ότι τις «κακοποίησε» τον Αύγουστο του 2010, όταν εκείνος βρισκόταν στη Στοκχόλμη. Εν τω μεταξύ ωστόσο, μέχρι να φτάσει αυτή η υπόθεση στα δικαστήρια, ο Ασάνζ είχε επιστρέψει στο Λονδίνο. Η σουηδική Δικαιοσύνη ζήτησε την έκδοσή του στη Σουηδία και σε βάρος του εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Οι Βρετανοί τον συνέλαβαν μεν, αλλά τον άφησαν ελεύθερο, τον Δεκέμβριο του 2010, με περιοριστικούς όρους. Ο Ασάνζ ωστόσο, στην πορεία παραβίασε τους όρους της εγγύησής του και βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για συνολικά επτά χρόνια, από το 2012 έως το 2019. Το 2019 ο Αυστραλός οδηγήθηκε σε βρετανική φυλακή, ακριβώς επειδή είχε παραβιάσει (το 2012) τους όρους με τους οποίους είχε αφεθεί ελεύθερος (το 2010). Εκτοτε παραμένει φυλακισμένος στο Λονδίνο, με τους Αμερικανούς ωστόσο να πιέζουν για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η έκδοση στις ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι η βρετανική Δικαιοσύνη έδωσε, το 2022, το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ωστόσο, Βρετανός δικαστής στην πορεία μπλόκαρε προσωρινά την εκτέλεση της εν λόγω έκδοσης καθώς υπήρχαν ανησυχίες για την ψυχική υγεία του Ασάνζ που θεωρούνταν ότι θα κινδύνευε ακόμη και να αυτοκτονήσει εάν τον έστελναν στις ΗΠΑ.

Περίπου δύο χρόνια μετά, η υπόθεση έχει επιστρέψει πια ενώπιον της βρετανικής Δικαιοσύνης και, όπως λέγεται, αυτή είναι πια η τελευταία ευκαιρία του Ασάνζ να πείσει τους Βρετανούς να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

«Πόλεμος» επιχειρημάτων 

Οι δικηγόροι του 52χρονου Αυστραλού ζητούν, επί της ουσίας, να τους επιτραπεί να ασκήσουν έφεση στην απόφαση της έκδοσής του. Υποστηρίζουν, συγκεκριμένα, ότι η ισχύουσα συμφωνία περί εκδόσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας απαγορεύει την έκδοση όσων διώκονται για «πολιτικούς» λόγους. Στο ίδιο πλαίσιο, καταγγέλλουν τη δίωξη του πελάτη τους ως «πολιτική» και «εκδικητική».

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, αρνούνται όσα τους προσάπτουν περί «πολιτικής» δίωξης. Σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή της ιστορίας, ο Ασάνζ έθεσε, με τις αποκαλύψεις του, σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανικών πρακτόρων και υπαλλήλων/συνεργατών των ΗΠΑ τα ονόματα των οποίων υπήρχαν ή εννοούνταν στα έγγραφα που διέρρευσαν. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν, επίσης, ότι ο Ασάνζ «συνωμότησε» με την πληροφοριοδότρια Τσέλσι Μάνινγκ για να αποκτήσει παράνομα τα εν λόγω έγγραφα. Σημειώνεται ότι η Μάνινγκ πέρασε περίπου επτά χρόνια σε φυλακές στις ΗΠΑ (2010 – 2017) για την υπόθεση των διαρροών που είχε κάνει στο WikiLeaks. 

Οσα έπονται… 

Τι γίνεται τώρα; Η υπόθεση θα μπορούσε να συνεχίσει να εκδικάζεται στη Βρετανία για ένα διάστημα μηνών. Υπάρχει ωστόσο και το ενδεχόμενο οι Βρετανοί δικαστές να επισπεύσουν τις εξελίξεις, αρνούμενοι τη νομική βάση της εκδίκασης της έφεσης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την άμεση έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Η σχετική ακρόαση, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί αυτήν την εβδομάδα, ολοκληρώθηκε και τώρα αναμένεται η απόφαση των δικαστών (τον Μάρτιο το νωρίτερο) για το αν θα προχωρήσει η εκδίκαση της έφεσης κατά της έκδοσης ή όχι. 

Εάν αποφασιστεί να προχωρήσει η έκδοση, οι συνήγοροι του Αυστραλού θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ECHR) το οποίο είχε ωστόσο απορρίψει στο παρελθόν ανάλογες προσφυγές του Ασάνζ, το 2015 και το 2022.

Η κυβέρνησης της Αυστραλίας από την πλευρά της, ζητά η υπόθεση να κλείσει και ο Ασάνζ να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Εάν πάντως τελικώς εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ λέγεται ότι πρακτικά θα μείνει στη φυλακή για όχι περισσότερους από 63 μήνες.

Η οικογένεια του 52χρονου Αυστραλού πάντως υποστηρίζει ότι εκείνος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας τα οποία υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν με την έκδοσή του.

Με πληροφορίες από the Guardian, Gzero, Reuters  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση