ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δημοψήφισμα κατά της Μελόνι για την ιθαγένεια και τα εργασιακά

«Κλειδί» η συμμετοχή - Το ζήτημα της ιθαγένειας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πολιτών

Οι Ιταλοί θα αρχίσουν να προσέρχονται στις κάλπες από την Κυριακή σε διήμερο δημοψήφισμα για το αν θα χαλαρώσουν οι νόμοι περί ιθαγένειας και αν θα ανατραπεί η πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας. Το δημοψήφισμα ενδέχεται να μη συγκεντρώσει επαρκή συμμετοχή για να θεωρηθεί έγκυρο.

Τα αριστερά και τα κεντρώα κόμματα της αντιπολίτευσης, οργανώσεις και ηγετική συνδικαλιστική οργάνωση επικαλούμενα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και το δημογραφικό πρόβλημα της Ιταλίας, αμφισβητούν την πολιτική του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Τζιόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με το συνδικάτο CGIL, συγκέντρωσαν πάνω από 4,5 εκατ. υπογραφές, πολύ περισσότερες από όσες απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, το οποίο θα περιλαμβάνει πέντε ερωτήσεις – τέσσερις για την αγορά εργασίας και μία για την ιθαγένεια.

Το απαραίτητο 50% συν ένα

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δυσκολευτούν να πείσουν το απαιτούμενο 50% συν ένα του εκλογικού σώματος να προσέλθει στις κάλπες για να καταστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεσμευτικό. Η Μελόνι και ανώτεροι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν.

«Η Μελόνι φοβάται τη συμμετοχή και έχει καταλάβει ότι πολλοί Ιταλοί, ακόμη και δικοί της ψηφοφόροι, θα πάνε στις κάλπες», δήλωσε η Ελι Σκλέιν, επικεφαλής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), η οποία ηγείται της εκστρατείας μαζί με τον Μαουρίτσιο Λαντίνι, επικεφαλής του συνδικάτου CGIL.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Demopolis τον περασμένο μήνα εκτίμησε ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί από 31 έως 39% μεταξύ των περίπου 50 εκατ. ψηφοφόρων της Ιταλίας – πολύ κάτω από το απαιτούμενο όριο.

«Θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η απαρτία. Ο ελάχιστος στόχος της αντιπολίτευσης είναι να φέρει στις κάλπες περισσότερους από τα 12,3 εκατ. πολίτες που υποστήριξαν το κεντροδεξιό κόμμα στις γενικές εκλογές του 2022», σύμφωνα με τον Λορέντζο Πρεγκλιάσκο, αναλυτή στο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouTrend.

Τι θα κάνουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού
Το ζήτημα της ιθαγένειας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πολιτών σε μία χώρα όπου οι ανησυχίες για τις ροές των μεταναστών συνέβαλαν στην άνοδο της αντιμεταναστευτικής συμμαχίας της Μελόνι στην εξουσία στα τέλη του 2022.

Το ερώτημα που τίθεται στο ψηφοδέλτιο, αφορά το αν οι Ιταλοί τάσσονται υπέρ της μείωσης της περιόδου παραμονής που απαιτείται για την υποβολή αίτησης για ιταλική ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης από τα δέκα στα πέντε χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 2,5 εκατ. αλλοδαπούς, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Με το ποσοστό γεννήσεων στην Ιταλία να μειώνεται δραματικά, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η χώρα πρέπει να προσελκύσει περισσότερους αλλοδαπούς για να τονώσει την αναιμική οικονομία της.

«Αν κοιτάξετε μόνο το χρονικό πλαίσιο, τα πέντε χρόνια είναι τεράστιο κέρδος για εμάς τους μετανάστες σε σύγκριση με τα δέκα», ανέφερε ο Μοχάμεντ Καμάρα, 27χρονος από τη Σιέρα Λεόνε που εργάζεται σε κατασκευαστική εταιρεία στη Ρώμη.

Ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, αναλυτής της εταιρείας πολιτικού κινδύνου Policy Sonar, ανέφερε πως η διατήρηση αυστηρών κανόνων αποτελεί «ζήτημα ταυτότητας» για τη Μελόνι, αλλά ότι πιέζεται επίσης από τις επιχειρήσεις να ανοίξει τα σύνορα της γηράσκουσας χώρας σε αλλοδαπούς εργαζομένους.

«Από τη μία πλευρά υπάρχει η ρητορική της πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά από την άλλη υπάρχουν πιθανά προβλήματα όσον αφορά τις συντάξεις και άλλες συνέπειες σε μια οικονομία που βασίζεται στη μεταποίηση», όπως προσθέτει ο ίδιος.

Τα ερωτήματα σχετικά με την αγορά εργασίας στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στο να καταστεί δυσκολότερη η απόλυση εργαζομένων και να αυξηθούν οι αποζημιώσεις για τους εργαζομένους που απολύονται από μικρές επιχειρήσεις, ανατρέποντας έναν νόμο που ψηφίστηκε πριν από μία δεκαετία.

Οι επικεφαλής δύο κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας, ο Αντόνιο Ταγιάνι της Forza Italia και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν την Κυριακή, ενώ η Μελόνι, η οποία ηγείται των Αδελφών της Ιταλίας, θα εμφανιστεί στο εκλογικό τμήμα αλλά δεν θα ψηφίσει.

«Με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσει το θεσμικό της καθήκον, αλλά θα αποφύγει να συμβάλει στην επίτευξη της απαρτίας», δήλωσε ο δημοσκόπος Πρεγκλιάσκο.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση