ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα για τους Πράσινους στη Γερμανία

Από τις αρχές Μαρτίου, τα αδελφά κόμματα CDU/CSU έχουν χάσει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων τους

Newsroom Κ, Αθήνα

Προβάδισμα για πρώτη φορά καταγράφουν οι Πράσινοι σε δημοσκόπηση των γερμανικών δικτύων RTL και ntv.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 28%, ενώ τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές θα ψήφιζε το 21%, εφόσον διεξάγονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή.

Από τις αρχές Μαρτίου, τα αδελφά κόμματα CDU/CSU έχουν χάσει το ένα τρίτο των ψηφοφόρων τους, ενώ οι Πράσινοι έχουν κερδίσει περισσότερο από 50%.

Επίσης, μόνο ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες (32%) πιστεύει ότι η επιλογή του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ ως υποψηφίου των CDU/CSU για την καγκελαρία ήταν μια καλή απόφαση.

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) είναι της άποψης ότι οι πιθανότητες εκλογικής νίκης Χριστιανοδημοκρατών/Χρισταινοκοινωνιστών έχουν μειωθεί. Οι ψηφοφόροι του CDU μάλιστα το πιστεύουν σε ποσοστό το 67% και του CSU, του οποίου ο πρόεδρος είναι ο Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος τελικά ηττήθηκε από τον Λάσετ, σε ποσοστό 90%.

Το 54% πιστεύει ότι η επιλογή της συμπροέδρου των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ ως υποψήφιας καγκελαρίου είναι μια καλή απόφαση (56% στα δυτικά κρατίδια και 41% στα ανατολικά). Εκτός από τους υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η πλειονότητα των ψηφοφόρων όλων των άλλων κομμάτων αξιολογεί την απόφαση ως καλή.
Το 35% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πιθανότητες των Πρασίνων έχουν βελτιωθεί με την Μπέρμποκ και μόνο το 13% πιστεύει ότι οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί. Ωστόσο, η πλειονότητα δεν έχει σαφή γνώμη σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Εάν διεξάγονταν οι εθνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θα λάμβανε 13%, δηλαδή δύο μονάδες λιγότερες από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) βελτιώνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και θα λάμβανε 12%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) βελτιώνεται κατά μία μονάδα και θα λάμβανε 7%. Το AfD θα παρέμενε στο 11%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, RTL, NTV

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση