ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δρ Κερίμ Χας στην «Κ»: Στα ρήγματα του μετώπου της Δύσης ποντάρει η Ρωσία

Ο Τούρκος αναλυτής μιλάει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τη Λιβύη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Τούρκος αναλυτής δρ Κερίμ Χας, τα τελευταία χρόνια, παρακολουθεί από κοντά τα πολιτικά και διπλωματικά δρώμενα της Ρωσίας. Κατά διαστήματα στην Άγκυρα, ο κ. Χας δέχεται τα πυρά των κύκλων της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα ή τις θέσεις του Κινήματος Γκιουλέν. Παρά την κριτική που δέχεται, σε περιόδους σημαντικών εξελίξεων και κρίσεων, τα τουρκικά και ξένα μέσα ενημέρωσης προσφεύγουν στις απόψεις του. Συνομιλώντας με την «Κ» από τη Μόσχα, ο κ. Χας αναλύει τα τελευταία δεδομένα στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις με αφορμή τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ο Τούρκος αναλυτής δίνει τη ρωσική οπτική γωνία για τη νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά, το ενδεχόμενο της διχοτόμησης της Λιβύης και τις νέες κινήσεις του Κρεμλίνου στην Ανατολική Μεσόγειο.

- Το τελευταίο διάστημα στις ρωσοτουρκικές σχέσεις παρατηρούνται «αναταράξεις». Το Ιντλίμπ και η Λιβύη προβληματίζουν τις δύο πλευρές. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτές τις εξελίξεις;

- Το Ιντλίμπ, εδώ και καιρό, είναι ένα είδος «δαμόκλειος σπάθη» στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Το τελευταίο διάστημα στη λίστα των προβλημάτων προστέθηκε και η Λιβύη. Για τη Ρωσία, σε σχέση με το Ιντλίμπ, το ζήτημα της Λιβύης είναι πιο διαχειρίσιμο. Και αυτό διότι ακόμη η Ρωσία δεν έχει επέμβει στρατιωτικά στη χώρα και η στρατιωτική της παρουσία σε αυτήν τη χώρα δεν έχει επίσημο χαρακτήρα. Επίσης, εκεί η Ρωσία δεν είναι ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να χωρίσουμε τον φάκελο του Ιντλίμπ από τον πόλεμο της Λιβύης. Η Τουρκία στέλνει τζιχαντιστές τους οποίους θέλει να «καθαρίσει» η Ρωσία στη Συρία, στη Λιβύη. Η χρήση των ομάδων τζιχαντιστών από καθεστώτα όπως αυτό του Ερντογάν προβληματίζει τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, η εντατικοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο Ιντλίμπ περιπλέκει το όλο ζήτημα. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο, δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στις σχέσεις της με τον Ερντογάν έναν μηχανισμό φρένου-ισορροπίας. Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πλήττει το Ιντλίμπ. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Μόσχα αντιμετωπίζει με έντονο προβληματισμό τις κινήσεις του προέδρου Ερντογάν για τον έλεγχο περιοχών με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, όπως η Σύρτη και το σχέδιο δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη. Επιπλέον, το Κρεμλίνο προβληματίζεται από το γεγονός ότι ο Ερντογάν καταλήγει σε μια σειρά συμφωνιών με τις ΗΠΑ, εξασφαλίζει την υποστήριξη των δυτικών χωρών, χρησιμοποιεί τους τζιχαντιστές, τον τουρκικό στρατό, τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, προωθεί τα δυτικά συμφέροντα και επωφελείται από αυτές τις εξελίξεις για να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με τη Ρωσία.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στον Νίκο Στέλγια στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X