ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε.: Αλλαγές στην διαδικασία διεύρυνσης θα προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να πείσει το Παρίσι να άρει τις αντιρρήσεις του επί του θέματος εισδοχής βαλκανικών χωρών

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στην διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να δοθεί περισσότερος λόγος στα κράτη - μέλη, σε μία προσπάθεια να ξεπερασθεί το βέτο που έχει προβάλει η Γαλλία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις έξι χώρες των Βαλκανίων.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέκοψε την διαδικασία εισδοχής της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βοσνίας και της Βόρειας Μακεδονίας υποστηρίζοντας κυρίως ότι, πριν από οποιαδήποτε διεύρυνση πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και κυρίως στον μηχανισμό λήψης των αποφάσεων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε επίσης ισχυρές επιφυλάξεις για μία διεύρυνση της Ενωσης προς χώρες που μαστίζονται από την διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Τώρα η Κομισιόν ελπίζει ότι η Γαλλία θα πεισθεί να άρει τις αντιρρήσεις της εν όψει της συνόδου κορυφής του Ζάγκρεμπ με τις βαλκανικές χώρες τον Μάιο.

Τον Νοέμβριο, το Παρίσι κατέθεσε πρόταση για αλλαγές στην διαδικασία διεύρυνσης που αυξάνουν τον ρόλο των ηγετών των χωρών-μελών στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Η Γαλλία δηλώνει ότι υποστηρίζει την εισδοχή των χωρών των Βαλκανίων, αλλά μακροπρόθεσμα.

Οι αλλαγές που αναμένεται να προτείνει αύριο η Κομισιόν δίνουν στα κράτη-μέλη την δυνατότητα να διακόπτουν την διαδικασία της διεύρυνσης ή να υποχρεώνουν μία χώρα να ξεκινήσει από την αρχή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ως προς ορισμένους φακέλους. Περισσότερες σύνοδοι κορυφής θα οργανωθούν στην περιοχή των Βαλκανίων για να δοθεί στους ηγέτες των χωρών-μελών μεγαλύτερος ρόλος στην εξέλιξη της διαδικασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X