ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

EASO: Μείωση 84% στις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ το Μάιο σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας

Συγκεκριμένα, μόλις 10.200 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ΕΕ τον Μάιο, ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με τον Απρίλιο (8.730)

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Παρά την αργή άρση των μέτρων περιορισμού στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι αιτήσεις ασύλου παρέμειναν σημαντικά μειωμένες (-84%) τον Μάιο σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία του COVID19, ενώ ταυτόχρονα, ο αριθμός των περιπτώσεων που αναμένουν απόφαση συνεχίζει να μειώνεται καθώς οι εθνικές αρχές αναδιατάσσουν το προσωπικό για την εκκαθάριση καθυστερήσεων, ανακοίνωσε σήμερα η EASO, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο.

Συγκεκριμένα, μόλις 10.200 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ΕΕ τον Μάιο, ελαφρώς αυξημένες σε σύγκριση με τον Απρίλιο (8.730), με σημαντική μείωση από 65.692 αιτήσεις τον Ιανουάριο του 2020.

Η EASO καταγράφει ότι το Μάιο, αρκετά κράτη μέλη παρέμειναν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, με πολλά μόνο να προβλέπουν την προκαταχώριση νέων αιτήσεων ασύλου, αλλά όχι την επίσημη κατάθεσή τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σχηματίζεται καθυστέρηση σε αυτές τις χώρες, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόλις επαναληφθούν οι πλήρεις υπηρεσίες.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) αναμένει ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων αιτήσεων θα αρχίσει να αυξάνεται καθώς οι υπηρεσίες ασύλου αρχίζουν να επιστρέφουν στις κανονικές λειτουργίες. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να συνεχίσει να περιορίζεται σε κάποιο βαθμό κατά την τρέχουσα περίοδο, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα κλειστά εξωτερικά σύνορα με διάφορες χώρες εκτός ΕΕ.

Το Μάιο, το μερίδιο των επαναλαμβανόμενων αιτήσεων - δηλαδή εκείνων που υπέβαλαν αιτούντες στην ίδια χώρα όπου μια προηγούμενη αίτηση είχε ήδη απορριφθεί ή διακοπεί - διπλασιάστηκε σε 16%, από τα επίπεδα πριν από το COVID (8%). Ομοίως, ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό ασυνόδευτων ανηλίκων υπέβαλε αίτηση ασύλου (πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα σε πάνω στο 4% όλων των αιτήσεων), καθώς σε πολλές χώρες οι ευάλωτοι αιτούντες είχαν προτεραιότητα για την υποβολή αιτήσεων.

Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί συνέχισαν να υποβάλλουν τις περισσότερες αιτήσεις, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν τον Μάιο, ενώ οι υπήκοοι Βενεζουέλα και οι Κολομβίας που ήταν μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων αιτούντων στις αρχές του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος - Μάρτιος) - υπέβαλαν μόνο 131 και 87 αιτήσεις, αντίστοιχα.

Επιπλέον, τουλάχιστον 27.300 αποφάσεις εκδόθηκαν από τις αρχές ασύλου (πρωτοβάθμια) τον Μάιο, μείωση 42% από τον Φεβρουάριο. Έτσι, η λήψη αποφάσεων συνέχισε να επηρεάζεται λιγότερο από μέτρα περιορισμού σε σύγκριση με την υποβολή αιτήσεων, γεγονός που δείχνει ότι οι αρχές ασύλου συνέχισαν να επεξεργάζονται υποθέσεις παρά την προσωρινή αναστολή ορισμένων υπηρεσιών, αναφέρει η ΕASO.

Ως αποτέλεσμα της έκδοσης περισσότερων αποφάσεων από ό,τι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, στα τέλη Μαΐου ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων πρωτοδίκως μειώθηκε σε περίπου 462.829, δηλαδή κατά περισσότερες από 32.300 υποθέσεις από τον Φεβρουάριο (-7%).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση