ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκλογές στην Τουρκία: Εκστρατεία Ερντογάν με πετροδόλαρα και ρούβλια

Αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου έκαναν ενέσεις ρευστότητας στην τουρκική οικονομία λίγες μέρες πριν από τις εκλογές

REUTERS, A.P.
27.05.2023 • 07:07

Βέβαιος για την επανεκλογή του στον αυριανό, δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται ότι έχει την πολυτέλεια να μιλάει με ειλικρίνεια και ευγνωμοσύνη για τους αφανείς σπόνσορες που συνέβαλαν με τον τρόπο τους σε αυτή τη δύσκολη μάχη για την πολιτική του επιβίωση. Στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, αναγνώρισε ότι αραβικά κράτη του Κόλπου προχώρησαν, διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου, σε σωτήριες ενέσεις ρευστότητας στην τουρκική οικονομία, η οποία κλυδωνιζόταν από την απότομη πτώση της λίρας και την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

«Η οικονομία μας, το τραπεζικό και χρηματιστηριακό μας σύστημα είναι αρκετά ισχυρά. Στο μεταξύ, ορισμένα κράτη του Κόλπου τροφοδότησαν το τουρκικό σύστημα με συνάλλαγμα. Αυτό έγινε πρόσφατα και ανακούφισε την κεντρική τράπεζα και τις αγορές», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Μετά τις εκλογές αυτής της Κυριακής, θα δείτε αυτούς τους ηγέτες να έρχονται στην Τουρκία. Κι εγώ θα επισκεφθώ τις χώρες τους για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου».

Οπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Αγκυρα εξασφάλισε την εισροή συναλλάγματος της τάξης των 28 δισ. δολαρίων με συμφωνίες ανταλλαγής (swap deals), τις οποίες συνήψε με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Η βοήθεια από αυτές τις χώρες μετρίασε τις επιπτώσεις από τη φυγή δυτικών επενδυτών, που είχε βάλει αρνητικό πρόσημο στα συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, θέτοντας σε κίνδυνο την εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών.

Εχοντας συγκρουστεί σφοδρά με τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου (πλην του Κατάρ) κατά την προηγούμενη δεκαετία λόγω της υποστήριξής του στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ο Ερντογάν μπήκε σε τροχιά συμφιλίωσης με τους ηγέτες των εν λόγω κρατών κατά τους τελευταίους μήνες. Η πραγματιστική στροφή του έφερε τα ποθητά αποτελέσματα στο κρίσιμο για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος πεδίο της οικονομίας, αν και τα ανταλλάγματα που κλήθηκε να προσφέρει ο Τούρκος πρόεδρος στις αραβικές μοναρχίες δεν έχουν ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί. Πάντως, σε πείσμα της εξωτερικής βοήθειας, οι πιέσεις των αγορών συνεχίστηκαν και μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών –χθες η λίρα άγγιζε το όριο του 1:20 απέναντι στο αμερικανικό δολάριο– και πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ότι ο Ερντογάν, θέλοντας και μη, θα αναγκαστεί να αλλάξει οικονομική πολιτική σε περίπτωση επανεκλογής του.

Στην ίδια συνέντευξη, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας προσπάθησε να φανεί ενωτικός, χρεώνοντας στον αντίπαλό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την ευθύνη για την προεκλογική οξύτητα και πόλωση. «Αν κερδίσουμε, Θεού θέλοντος, στην αναμέτρηση της 28ης Μαΐου, καθένας από τα 82 εκατομμύρια των Τούρκων θα ανήκει στους νικητές. Ας συνεχίσουν άλλοι να καλλιεργούν την ένταση και την πόλωση, δηλητηριάζοντας τον πολιτικό διάλογο. Αυτό δεν αφορά εμάς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παρά την επίδειξη ηπιότητας, όμως, δεν δίστασε να επανέλθει στις τοξικές κατηγορίες του για σύμπραξη του κεμαλικού αντιπάλου του με τους Κούρδους «τρομοκράτες», στους οποίους περιλαμβάνει την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, μιας κοινοβουλευτικής δύναμης που ψηφίστηκε από το 8,9% των πολιτών. Αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, «θα κερδίσουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι χρηματιστές του Λονδίνου», δήλωσε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο κεμαλικός υποψήφιος κατέθεσε μήνυση εναντίον του προέδρου και του κόμματός του για χαλκευμένο, όπως υποστηρίζει, βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα για να τροφοδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας περί μυστικής συμφωνίας του με την κουρδική, αποσχιστική οργάνωση ΡΚΚ. Σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο, οι έρευνες κοινής γνώμης αυτή τη φορά προβλέπουν επικράτηση του Ερντογάν με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά. Η συνισταμένη των δημοσκοπήσεων κατά την τελευταία εβδομάδα φέρει το 53,2% των πολιτών να ψηφίζει τον απερχόμενο πρόεδρο, ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης περιορίζεται στο 46,7%.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση