ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επανέρχονται μέτρα κατά της COVID-19 σε κινεζικές πόλεις

Στη Σεντζέν, όπου ανιχνεύθηκε η υπερμεταδοτική υπομετάλλαξη της «Ομικρον», BF-7, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ραγδαία ταχύτητα

ΠΗΓΗ: Reuters

Yπό την απειλή ενός νέου πανδημικού κύματος, πολλές κινεζικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σαγκάη και η Σεντζέν, επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα και εντατικοποιούν τα διαγνωστικά τεστ. Τη Δευτέρα, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν 2.089 εγχώριες μολύνσεις COVID-19, που συνιστούν σημαντική αύξηση από τα κρούσματα των τελευταίων ημερών. Ηδη, δημοτικές αρχές σε αρκετές πόλεις εφάρμοσαν εκ νέου περιορισμούς, όπως είναι το κλείσιμο σχολείων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, αλλά και τόπων που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Ο προχθεσινός αριθμός κρουσμάτων είναι ο υψηλότερος που καταγράφηκε στη χώρα από τον Αύγουστο. Πριν από μερικές ημέρες υπήρξε έντονη τουριστική κίνηση λόγω της εθνικής ημέρας της Κίνας, με την οποία εορτάζεται η ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας, την 1η Οκτωβρίου του 1949, και της Χρυσής Εβδομάδας που την ακολουθεί.

Στην πλειονότητά τους, τα κρούσματα ανιχνεύονται στα τουριστικά θέρετρα, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα, όπως τα ειδυλλιακά τοπία της εσωτερικής Μογγολίας στη βόρεια Κίνα, αλλά και στις μητροπόλεις.

Μνήμες στη Σαγκάη

Στη Σαγκάη, όπου καταγράφηκε τη Δευτέρα διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ξαναζωντανεύουν οι μνήμες του προηγούμενου lockdown, που διήρκεσε από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο, οδηγώντας κατοίκους και επιχειρήσεις στην απελπισία.

Η πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε τη Δευτέρα 28 κρούσματα, αριθμό ικανό για να θέσει τις Αρχές επί ποδός πολέμου. Eτσι, άμεσα ανακοινώθηκε ότι και στις 16 περιφέρειες της οικονομικής καρδιάς της Κίνας, οι κάτοικοι θα υποβάλλονται μέχρι τη 10η Νοεμβρίου σε τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα. Μετά την άρση της καραντίνας, τον Αύγουστο, μέχρι σήμερα οι κάτοικοι υποβάλλονταν σε τεστ άπαξ της εβδομάδας. Οι κινεζικές αρχές, επίσης, ανακοίνωσαν ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Από την αρχή της εβδομάδας, 38 πόλεις της Κίνας έχουν επιβάλει κάποιας μορφής περιορισμούς ή ελέγχους, που επηρεάζουν 169,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Στον τεχνολογικό πυρήνα της Κίνας, τη Σεντζέν, όπου ανιχνεύθηκε η υπερμεταδοτική υπομετάλλαξη της «Ομικρον», BF-7, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ραγδαία ταχύτητα. Ηδη όσοι εισέρχονται στην πόλη υποβάλλονται σε τρία τεστ εντός τριών ημερών. Στη βορειοδυτική πόλη Ξιάν, όπου το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου καταγράφηκαν 100 κρούσματα, οι Αρχές έβαλαν λουκέτο σε πολλούς δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων και το μουσείο των πολεμιστών από τερακότα. Τα καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων που μετέφεραν εργαζομένους από την Τιαντζίν στο Πεκίνο διακόπηκαν σήμερα εξαιτίας της νέας πανδημικής έξαρσης. Η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, «Λαϊκή Ημερησία», αιτιολογώντας την επανάκαμψη των μέτρων αναφέρει ότι «εάν υπάρξει υποτροπή της πανδημίας σε μεγάλη κλίμακα, ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί και αυτό θα έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για την οικονομική όσο και για την κοινωνική ανάπτυξη. Το τελικό τίμημα θα είναι πολύ υψηλότερο και οι απώλειες μεγαλύτερες».

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως τα νέα περιοριστικά μέτρα, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, στις 16 Οκτωβρίου, που θα ανανεώσει τη θητεία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, θα είναι προσωρινά ώστε όλα να είναι υπό έλεγχο πριν από την έναρξη της διάσκεψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Κίνα  |  Coronavirus  |  Εμβόλια  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση