ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρευνα με εντολή της Κομισιόν στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca

Βρετανία: Θέλουμε και θα έχουμε τα εμβόλια που έχουμε πληρώσει

Kathimerini.gr

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο, αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η τηλεδιάσκεψη της καθοδηγητικής επιτροπής της Ε.Ε. για τα εμβόλια με την εταιρεία δεν πέτυχε την άρση του αδιεξόδου που έχει προκληθεί εξαιτίας της ανεπαρκούς ποσότητας εμβολίων προς παράδοση κατά το β’ τρίμηνο.

Η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών φάνηκε από το γεγονός ότι η Κομισιόν ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η AstraZeneca δεν θα συμμετείχε και άρα ότι η τηλεδιάσκεψη έβαινε προς ακύρωση, γεγονός το οποίο διέψευσε στη συνέχεια η εταιρεία. Οπως ανέφεραν αξιωματούχοι της Κομισιόν, σε έκτακτη τεχνική ενημέρωση χθες, οι δόσεις που είχαν αρχικά συμφωνηθεί με την AstraZeneca για το α΄ τρίμηνο του 2021 ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. (υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τα 125 εκατ.). Εξ αυτών, βάσει της ενημέρωσης της περασμένης Παρασκευής, η Ε.Ε. θα λάβει μόλις το ένα τέταρτο. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, η Ε.Ε. βρίσκεται «στο σκοτάδι» όσον αφορά τις ποσότητες που θα παραδώσει η AstraZeneca στο β΄ τρίμηνο: «Δεν πρόκειται περί ελάσσονος ερωτήματος. Πρέπει να ξέρουμε πότε θα αναπληρώσουν τις χαμένες δόσεις και με ποιον τρόπο».

Η σύμβαση με την εταιρεία – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– βασίστηκε στην ύπαρξη τεσσάρων εργοστασίων που παρασκευάζουν το εμβόλιο, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και δύο στην Ε.Ε. Η εταιρεία έκτοτε –κατά παράβαση της σύμβασης, σύμφωνα με την Κομισιόν– αποφάσισε να διαχωρίσει τις δύο αλυσίδες εφοδιασμού και να προμηθεύει αποκλειστικά το Ην. Βασίλειο από τα βρετανικά εργοστάσια. Η Επιτροπή ζητεί τα βρετανικά εργοστάσια να προμηθεύσουν και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς, όπως ανέφερε η κ. Κυριακίδου, «δεν υπάρχει ιεραρχία μεταξύ των τεσσάρων εργοστασίων».

Η επίτροπος Υγείας απέρριψε τα περί «βέλτιστης προσπάθειας» για την προμήθεια των συμφωνημένων δόσεων (ρήτρα την οποία επικαλέστηκε στην πολύκροτη συνέντευξή του ο Πασκάλ Σοριό) ως νομική άμυνα, λέγοντας ότι «η μη διασφάλιση της αναγκαίας παραγωγικής ικανότητας παραβιάζει τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα» της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η Επιτροπή έχει ζητήσει τη συναίνεση της AstraZeneca για να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της σύμβασης. Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι το πρόβλημα έχει προκύψει εν μέρει γιατί η AstraZeneca εξήγαγε δόσεις από τα ευρωπαϊκά της εργοστάσια προς χώρες εκτός Ε.Ε. Οπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος των τελωνειακών δεδομένων για να εξακριβωθεί σε ποιες χώρες έγιναν εξαγωγές εμβολίων από χώρες της Ε.Ε. και από ποιες εταιρείες. Η AstraZeneca πάντως προχθές σε ανακοίνωσή της διέψευσε ότι έχει στείλει εμβόλια από εργοστάσια στην Ε.Ε. στο Ην. Βασίλειο.

Βρετανία: Θέλουμε και θα έχουμε τα εμβόλια που έχουμε πληρώσει

Η Μεγάλη Βρετανία δήλωσε την Πέμπτη σε υψηλούς τόνους ότι πρέπει να παραλάβει όλα τα εμβόλια που έχει παραγγείλει και πληρώσει, κατόπιν της πίεσης των Βρυξελλών στην AstraZeneca να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί στην Οξφόρδη και προορίζονται για τη Βρετανία.

«Νομίζω ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως τα εμβόλια που έχουν αγοραστεί και πληρωθεί για το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδοθούν», δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ σε ραδιοσταθμό του Λονδίνου την Πέμπτη.

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι στη χώρα μας, που έχουν προγραματιστεί για εμβολιασμό, θα λάβουν τα σκευάσματα στα μπράτσα τους,» είπε στο LBC Radio ο κ. Γκόουβ.

Ο Βρετανός υπουργός απέφυγε να δηλώσει ότι το Λονδίνο θα εμποδίσει τις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca από τη Βρετανία προς την ΕΕ, δηλώνοντας όμως ότι το σημαντικό είναι να λάβει η Βρετανία την παραγγελία της εγκαίρως κατά τον προγραμματισμό: «Δε θα υπάρχει καμία απολύτως διακοπή σε αυτό», είπε σε άλλες δηλώσεις του στο BBC.

Μετά την πίεση των Βρυξελλών για ανταπόκριση στις υπεσχημένες παραδόσεις εμβολίων με αναδρομολόγηση των σκευασμάτων προς την ΕΕ αντί για χρήση εντός Βρετανίας, η AstraZeneca (που εδρεύει στο Κέμπριτζ της Αγγλίας) προσφέρθηκε να επιταχύνει τις παραδόσεις διαθέσιμων εμβολίων στην Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση