ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Astra Zeneca: Είμαστε νομικά καλυμμένοι

Τι είπε ο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην ιταλική εφημερίδα Repubblica

Kathimerini.gr

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Astra Zeneca.

Πριν από λίγο η αρμόδια επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απάντησε στον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανοσουηδικής εταιρίας χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας», αλλά η εταιρία δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η αργοπορημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Repubblica δήλωσε:

«Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο είναι πολύ ξεκάθαρο: Η δέσμευσή μας, σας το μεταφέρω επί λέξει είναι ‘να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε’ (‘our best effort”). Και σχεδιάστηκε έτσι επειδή η AstraZeneca και ο συνεργάτης της, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχαν ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την βρετανική κυβέρνηση για 100 εκατ. δόσεις, ενώ η συμφωνία με την Ε.Ε, υπεγράφη τρεις μήνες αργότερα (…) Είπαμε ‘ok’, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αλλά δεν μπορούμε να δεσμευτούμε με συμβόλαιο γιατί είμαστε τρεις μήνες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ο κ. Σοριό και πρόσθεσε:

«Το deal με τη Βρετανία, που διευκολύνθηκε από τις συνομιλίες πανεπιστημίου Οξφόρδης και βρετανικής κυβέρνησης οι οποίες ξεκίνησαν πολύ νωρίς και επέτρεψαν να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και να καθοριστούν πολύ νωρίς οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας εμπόδια μίας περίπλοκης διαδικασίας προτού το εμβόλιο εγκριθεί».

«Η συμφωνία με την ΕΕ ακολούθησε και αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι διαδικασίες πήγαν τρεις μήνες πίσω. Η εταιρία έπρεπε να εκπαιδεύσει συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη ως προς την Παρασκευή του εμβολίου. Κάποιοι είναι καινούριοι σε αυτή τη διαδικασία: δεν ξέρουν πως να φτιάχνουν το εμβόλιο, και δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο άλλοι», είπε ακόμη.

«Για αυτό το λόγο η πιο βρετανική εργοστασιακή δομή αποδίδει τρεις φορές περισσότερες δόσεις σε σχέση με άλλα λιγότερο αποδοτικά εργοστάσια αλλού. Kαι τα εργοστάσια με τις μικρότερες αποδόσεις είναι αυτά που χορηγούν την ΕΕ.

«Δυστυχώς, είναι πραγματικά ΄ατυχία’. Δεν υπάρχει τίποτε μυστήριο σε αυτό.

Στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας, η ΕΕ ζήτησε τη δημοσιοποίηση του συμβολαίου ενώ ενημέρωσε και ότι δεν θα παρευρεθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνάντηση με την Κομισιόν, σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να ζητά από την εταιρεία περαιτέρω εξηγήσεις για τη μείωση προμηθειών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X