ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ειρήνη στην Λιβύη

Αποσύρθηκε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στην Λιβύη, η οποία για μια δεκαετία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του εμφυλίου, τις τελευταίες ώρες η μια εξέλιξη ακολουθεί την ώρα. Όπως μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η «Κ», ο στρατάρχης Χαλίφα Μπιν Χάφταρ ανακήρυξε τον εαυτό του «διοικητής» ολόκληρης της χώρας και αποσύρθηκε από συμφωνία του 2015, που επιμελήθηκε ο ΟΗΕ και είχε ως στόχο τον τερματισμό του αιματοκυλίσματος στην Λιβύη.

Η απάντηση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην κίνηση του Χαφτάρ υπήρξε άμεση. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της στις ειρηνευτικές συνομιλίες που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ στη Γενεύη, επικαλούμενη νέα επίθεση δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ στην Τρίπολη.

Βομβαρδίστηκε το λιμάνι της Τρίπολης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λιμάνι στη Λιβυκή πρωτεύουσα βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις του Χάφταρ την Τρίτη.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ, γνωστές ως Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ανακοίνωσαν ότι έπληξαν αποθήκη όπλων η οποία μεταφέρθηκε με Τουρκικό πλοίο στο λιμάνι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο βομβαρδισμός σκότωσε τρεις πολίτες και τραυμάτισε άλλους πέντε. Μετά τον βομβαρδισμό, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ζήτησε την εκκένωση όλων των δεξαμενόπλοιων καυσίμων από το λιμάνι.

Το λιμάνι της Τρίπολης είναι η κύρια οδός ανεφοδιασμού της πρωτεύουσας καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός της.

Η συγκυρία

«Οι διαπραγματεύσεις δεν σημαίνουν τίποτα χωρίς μόνιμη κατάπαυση του πυρός που εγγυάται την επιστροφή των εκτοπισμένων από την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις», αναφέρει το νέο ανακοινωθέν της κυβέρνησης.

Η επίθεση στην Τρίπολη συνέπεσε με την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Ρίτσαρντ Νόρλαντ στη Βεγγάζη για συνάντηση με τον Χάφταρ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού απεσταλμένου στην ανατολική Λιβύη μετά τη δολοφονία Αμερικανού υψηλόβαθμου διπλωμάτη στη Βεγγάζη από ένοπλους το 2012.

Στην νέα φάση του εμφυλίου πολέμου στην Λιβύη την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ. Χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία βρίσκονται στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση