ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωεκλογές στον ρυθμό λαϊκιστών και ακραίων

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι άλλοι

Kathimerini.gr

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ οι ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής είναι οι τελευταίες πριν ολοκληρώσει τη θητεία της το 2021. Για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είναι μια δοκιμασία για την πορεία των μεταρρυθμίσεών του, αν και ο ίδιος επιμένει ότι ακόμη και αν αναδειχθεί πρώτη δύναμη η Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, δεν θα προχωρήσει σε πολιτική αναδίπλωση.

Tην ίδια στιγμή, την ενόχληση του εκλεκτού της Μέρκελ για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάνφρεντ Βέμπερ, έχει προκαλέσει η απροθυμία του Μακρόν να αποκαλύψει ποιον θα στηρίξει για την ηγεσία της Κομισιόν. Παράλληλα, στην Ιταλία είναι πιθανό η αναμέτρηση να αποδειχθεί καταλύτης για την ταραγμένη σχέση των δύο εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική.

Τα βλέμματα των πολιτικών αναλυτών είναι στραμμένα στις επιδόσεις των ακροδεξιών, λαϊκιστικών, αντισυστημικών κομμάτων που ακόμη και αν αποτύχουν να συσπειρωθούν στο νέο σώμα της Ευρωβουλής, είναι βέβαιο ότι θα καθορίσουν την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Iσως το πιο σοκαριστικό παράδειγμα είναι η διαφαινόμενη πρωτιά του κόμματος του Brexit υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα ποσοστά των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν και των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι, παρόλο που οι ευρωβουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνουν στο σώμα μέχρις ότου υπάρξει οριστική συμφωνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επέλαση των ακραίων σχηματισμών, τα παραδοσιακά κεντροδεξιά κόμματα, ενίοτε και η Αριστερά της Ευρώπης, υιοθετούν τις θέσεις τους, ειδικά στο μεταναστευτικό για να επαναπατρίσουν την δυσαρεστημένη εργατική τάξη. Ο Βέμπερ επέκρινε την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., αποκαλώντας την «ανοιχτή πληγή».

«Λάθος τακτική»

«Δεν περνά ούτε μία εβδομάδα χωρίς κάποιος υποψήφιος ή αρθρογράφος να μη διακηρύξει ότι οι αριστεροί θα ανακτήσουν την εξουσία όταν κλείσουν τα σύνορα», επισημαίνει σε άρθρο στον βρετανικό «Γκάρντιαν» ο Ολλανδός πολιτικός επιστήμονας, Κας Μούντε, ο οποίος εξηγεί γιατί τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που χάνουν έδαφος εδώ και δύο δεκαετίες δεν πρέπει να θεωρούν λύση για τα δεινά τους την αντιγραφή των υπερσυντηρητικών απόψεων. «Η εμμονή με το μεταναστευτικό δεν είναι τυχαία. Απηχεί την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη, το Σοσιαλιστικό στη Γαλλία, το Δημοκρατικό στην Ιταλία, οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, άρχισαν να παρακμάζουν όταν εμφανίστηκαν τα νέα κόμματα της λαϊκιστικής Ακροδεξιάς, που “έκλεψαν” την εργατική ψήφο με ένα εθνικιστικό, αυταρχικό μήνυμα. Συνεπώς, οι κεντροαριστεροί πολιτικοί αγωνίζονται έκτοτε να βρουν πολιτικές που θα ανακτήσουν την εργατική τάξη», σημειώνει. Στη συνέχεια καταρρίπτει την εκτίμηση αυτή ως μύθο, αφού και στο παρελθόν η εργατική τάξη έβρισκε θαλπωρή (και) στους δεξιούς σχηματισμούς, ενώ η κατάρρευση της Σοσιαλδημοκρατίας ξεκίνησε αρκετά πριν από την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό (EPP) και οι Σοσιαλιστές (S&D) θα χάσουν τη συνδυαστική πλειοψηφία τους στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς λαϊκιστές και Φιλελεύθεροι αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη. Αν και το EPP και το S&D θα παραμείνουν οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί, οι ειδικοί προειδοποιούν πως είναι πιθανό να χάσουν περίπου 100 έδρες. Παράλληλα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία ALDE και οι ευρωσκεπτικιστές (ENF), που δεν αποκλείεται μετεκλογικά να συγκροτήσουν νέα ομάδα υπό τον Ιταλό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, θα ενισχυθούν κατά 37 και 34 έδρες αντιστοίχως.

Η πολυδιάσπαση του επόμενου σώματος καθιστά πολύ δυσκολότερη την απευθείας ανάθεση του θώκου του Γιούνκερ στον Spitzenkandidat του ΕΡΡ, δηλαδή στον Μάνφρεντ Βέμπερ. Ετσι είναι εξαιρετικά πιθανό να αναδειχθεί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάποιος άλλος υποψήφιος και δεν πέρασε απαρατήρητο στη διάρκεια του ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων το άνοιγμα του κεντροαριστερού Φρανς Τίμερμανς σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, «από τον Τσίπρα μέχρι τον Μακρόν», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τη δυσοίωνη κατάσταση στην Ευρώπη απηχεί δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να διαλυθεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, με τρεις στους δέκα να προβλέπουν μάλιστα ότι ένας πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσύνθεση τη Γηραιά Ηπειρο. Το εύρημα έρχεται, ωστόσο, σε αντίθεση με την υψηλή υποστήριξη προς τις Βρυξέλλες που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πάνω από το 50% σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία, Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία και Ελλάδα θεωρεί ότι η διάλυση της Ε.Ε. είναι «μια ρεαλιστική πιθανότητα».

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι άλλοι

Εκτός από το Κόμμα του Brexit, τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και την αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά, ενδιαφέρον θα έχει η επίδοση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), του Κόμματος των Φινλανδών και του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας. Ολα αυτά τα κόμματα και μερικά ακόμη εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μια ενιαία ομάδα στη νέα Ευρωβουλή, για να ενισχύσουν την παρέμβασή τους στον τρόπο διακυβέρνησης της ηπείρου. Σύμφωνα με τον Γεργκ Μόιτεν, επικεφαλής της AfD, η ομάδα θα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Λαών και των Εθνών και αρχικά θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δέκα κόμματα από τις τρεις ομάδες που στεγάζουν αυτή τη στιγμή ποικίλες εθνικιστικές δυνάμεις. Την πρωτοβουλία συσπείρωσης των ετερόκλητων ακροδεξιών κομμάτων ανέλαβε ο Ματέο Σαλβίνι: «Μπορούμε να προτείνουμε μια νέα Ευρώπη επειδή δεν έχουμε κυβερνήσει ποτέ στις Βρυξέλλες», είχε διακηρύξει πρόσφατα. Πάντως, τους συμμετέχοντες στην κοινή ιδέα χωρίζουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές, από τη στάση απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα έως τη λιτότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανύποπτο χρόνο η AfD είχε καταγγείλει τα σπάταλα σχέδια προϋπολογισμού του Σαλβίνι και της ιταλικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η AfD ιδρύθηκε ως απάντηση στα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε ξενοφοβικό κόμμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ