ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωπαίοι: Βλέπουν ως αντίπαλο τη Ρωσία

Τη Ρωσία θεωρούν ως γεωπολιτικό αντίπαλο ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι σύμφωνα με σφυγμομέτρηση σε 11 χώρες της Ε.Ε. από το ινστιτούτο ECFR

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη Ρωσία θεωρούν ως γεωπολιτικό αντίπαλο ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους εκτιμούν ότι η Κίνα αποτελεί αναγκαίο οικονομικό εταίρο, αλλά και εμπορικό αντίπαλο, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση σε 11 χώρες της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Δανία, Πολωνία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία) από το ινστιτούτο ECFR.

Με εξαίρεση τη Βουλγαρία, η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρεί τη Ρωσία εχθρική χώρα και εκτιμά ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει αμυντική αυτονομία χωρίς, όμως, να διακόψει τις μεταπολεμικές εμπορικές σχέσεις της με τη Μόσχα. Οι συντάκτες της έρευνας υπογραμμίζουν ότι η στάση της Ευρώπης θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών σε θέματα ασφαλείας, ενδεχόμενες ελλείψεις προϊόντων ή αστάθεια των χρηματαγορών.

Οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία – Ρεαλιστές απέναντι στην Κίνα, που τη θεωρούν αναγκαίο εταίρο.

Στα ερωτήματα όπως ποια πλευρά θα έπρεπε να στηρίξει η Ευρώπη σε σινοαμερικανική σύρραξη, τι θα έπρεπε να γίνει αν η Κίνα προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα και ποια θα πρέπει να είναι η μεταπολεμική αντιμετώπιση της Ρωσίας από τη Δύση οι πολίτες των 11 χωρών εμφανίζονται ρεαλιστές, αλλά και εμπνεόμενοι από υψηλά ιδεώδη. Ποσοστό 43% θέλει προσέγγιση με το Πεκίνο, υιοθετώντας τη γραμμή Μακρόν – Σολτς. Γάλλοι (31%) και Γερμανοί (33%) θεωρούν, όμως, ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή. Το 62% θα ήθελε η Ε.Ε. να παραμείνει ουδέτερη σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας στην Ταϊβάν, ενώ μόλις 23% δήλωσαν ότι οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να στηρίξουν την αμερικανική πολιτική στην ανατολική Ασία. Ποσοστό 48% πιστεύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει περιορισμένη σχέση με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο και 21% επιθυμεί πλήρη αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών.

Στα περισσότερα ερωτήματα, Βούλγαροι και Ούγγροι ξεχώρισαν για τις φιλορωσικές και φιλοκινεζικές τους θέσεις, με 65% των Βουλγάρων να θεωρούν τη Μόσχα «φίλη» και «σύμμαχο» και να αρνούνται να τιμωρήσουν με κυρώσεις την Κίνα εάν το Πεκίνο εξοπλίσει με οπλικά συστήματα τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η εικόνα της Ρωσίας έχει δεχθεί, ωστόσο, ισχυρό πλήγμα στις 11 χώρες σε σχέση με τη σφυγμομέτρηση του 2021. Ποσοστό 64% των Ευρωπαίων τη θεωρούν σήμερα αντίπαλο, έναντι 36% πριν από δύο χρόνια. Στη Δανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 74% και στην Πολωνία 71%. Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν την εξαίρεση της Ιταλίας, όπου μόλις 37% χαρακτήρισε τη Ρωσία «αντίπαλη χώρα».

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες της Ουκρανίας να νικήσει. Ποσοστό 45% θεωρεί απίθανη μία τέτοια εξέλιξη, ενώ 33% πιστεύει σε νίκη του Κιέβου. Οι συντάκτες της έρευνας κάλεσαν τον πολιτικό κόσμο να αντλήσει συμπεράσματα από αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί «λαϊκιστικό κύμα αντίδρασης» στις ευρωεκλογές του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση