ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλία: Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το πάσο υγείας

Οι νέοι ηλικίας 12-17 ετών εξαιρούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Kathimerini.gr

Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας έκρινε την Πέμπτη συνταγματικό τον νέο νόμο που απαιτεί την επίδειξη διαβατηρίου υγείας για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια καθώς και τον εμβολιασμό των υγειονομικών.

Ωστόσο το Συνταγματικό Συμβούλιο έκρινε ως μη συνταγματική την απόλυση ενός υγειονομικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου καθώς ο οποίος είχε αρνηθεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό καθώς και την επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας με ελέγχους σε κάθε έναν που βρίσκεται θετικός στον κορωνοϊό.

Μπροστά στην έξαρση της επιδημίας Covid-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 112.000 ανθρώπους στη Γαλλία, το υγειονομικό πάσο (πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid, βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης) τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουλίου σε «χώρους αναψυχής και πολιτισμού», όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

Βουλευτές και γερουσιαστές ψήφισαν την επέκτασή του, από τις 9 Αυγούστου, στα καφέ, τα εστιατόρια, τις μεγάλες σιδηροδρομικές γραμμές και τις πτήσεις εσωτερικού, όπως και στους ασθενείς, που χρήζουν μη επείγουσας περίθαλψης και στους επισκέπτες στις υγειονομικές μονάδες και τους οίκους ευγηρίας.

Όμως, βουλευτές της Αριστεράς προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας μια «δυσανάλογη» γενίκευση του πάσου και κάνοντας λόγο για «πολλές παραβιάσεις της αρχής της ισότητας».

Οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου έκριναν πως το υγειονομικό πάσο είναι αποτέλεσμα μιας «ισορροπημένης συμφιλίωσης» μεταξύ των ατομικών ελευθεριών και της προστασίας της υγείας, σε μια κρίσιμη απόφαση για την εφαρμογή, από τη Δευτέρα, αυτού του μέτρου από την κυβέρνηση.

Οι νέοι ηλικίας 12-17 ετών εξαιρούνται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, τάχθηκαν κατά άλλων διατάξεων του νόμου, εκτιμώντας μεταξύ άλλων πως η υποχρεωτική καραντίνα των ατόμων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στην Covid -19 για 10 ημέρες δεν είναι «απαραίτητη, κατάλληλη και αναλογική».

Απέρριψαν, επίσης, διατάξεις που αφορούν την καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου που δεν παρουσιάζουν το πάσο, εάν η εργασία τους το απαιτεί, εκτιμώντας πως υπάρχει «άνιση μεταχείριση» με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, που δεν μπορούν να απολυθούν για αυτόν τον λόγο.

Το υγειονομικό πάσο προκαλεί όλο και μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στη Γαλλία, όπου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών.

Στη Γαλλία, σχεδόν το 54% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ένας περίπλοκος συνδυασμός εξωτερικών πιέσεων και αυξημένης πληροφόρησης απομακρύνει τους νέους ανθρώπους από την κατανάλωση ...
ΠΗΓΗ: ΒΒC
 |  ΚΟΣΜΟΣ