ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γάζα: Εκρήξεις κι εκτόξευση ρουκέτας στη λήξη της έβδομης ημέρας ανακωχής

Για συμφωνία παράτασης για όγδοη μέρα κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να παραταθεί η ανακωχή για όγδοη ημέρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση κι άλλων ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές της στην αιγυπτιακή διπλωματία, αλλά οι Ισραηλινοί αναφέρουν την εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα και ακολούθησαν εκρήξεις και πυροβολισμοί στη βόρεια Γάζα το πρωί της Παρασκευής.

Δεν έχει υπάρξει καμιά ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων ούτε από το Ισραήλ, ούτε από τη Χαμάς, ούτε από το Κατάρ, το εμιράτο του Κόλπου που διαδραματίζει ρόλο βασικού μεσολαβητή, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα νωρίς την Παρασκευή, ενώ ΜΜΕ που συνδέονται με τη Χαμάς ανέφεραν ήχους πυροβολισμών και εκρήξεων στα βόρεια της παράκτιας λωρίδας, λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την παράταση της επταήμερης εκεχειρίας.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα καθώς πλησίαζε η προθεσμία για την παράταση της παύσης των μαχών.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan του Ισραήλ περιέγραψε τις σειρήνες ως τις πρώτες που ήχησαν μετά την έναρξη της εκεχειρίας, η οποία παρατάθηκε δύο φορές, στις 24 Νοεμβρίου.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Χαμάς ή ανάληψη ευθύνης για την εκτόξευση. Ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι το αντιπυραυλικό αμυντικό του σύστημα Iron Dome είχε αναχαιτίσει το βλήμα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Shehab, το οποίο θεωρείται κοντά στη Χαμάς, ανέφερε ότι εκρήξεις και πυροβολισμοί ενδέχεται να σημειωθούν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αλλα ΜΜΕ που συνδέονται με τη Χαμάς ανέφεραν ήχους στρατιωτικών αεροσκαφών και drone που πετούσαν πάνω από την πόλη της Γάζας.

Ανταλλαγή

Υστερα από δύο παρατάσεις της τελευταίας στιγμής, η έβδομη ημέρα της εκεχειρίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ την Πέμπτη ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή οκτώ ομήρων και 30 Παλαιστινίων αιχμαλώτων καθώς και με την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μαρκ Ρέγεβ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό στη συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός εάν η Χαμάς δεσμευθεί για περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων.

Το Ισραήλ είχε ορίσει προηγουμένως την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα ως το ελάχιστο που θα δεχόταν για να σταματήσει την επίθεσή του.

«Είμαστε έτοιμοι για όλες τις πιθανότητες… Χωρίς αυτό, θα επιστρέψουμε στη μάχη», είπε στο CNN.

Πριν λήξει η προηγούμενη εκεχειρία νωρίς την Πέμπτη, η Χαμάς και ο σύμμαχός της, η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, είχαν θέσει τους μαχητές τους σε επιφυλακή για επανάληψη των εχθροπραξιών.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση