
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τελικά, δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τις τελευταίες προτεινόμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, καθώς η Σλοβακία και η Ουγγαρία συνέχισαν να μπλοκάρουν τη λήψη σχετικής απόφασης.
Τα μέτρα, ο 18ος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, καλύπτουν τομείς όπως η ενέργεια, οι τράπεζες και ο λεγόμενος σκιώδης στόλος της Ρωσίας.
Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. τα θεωρούν ως τα πιο αυστηρά εδώ και αρκετό καιρό, αν και η προτεινόμενη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου στα 45 δολ. το βαρέλι φαίνεται αμφίβολη, λόγω της αντίθεσης των ΗΠΑ.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία μπλοκάρουν τις κυρώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2028.
Η εξαίρεση από το εμπάργκο
Οι δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης εξασφάλισαν εξαίρεση από το ρωσικό εμπάργκο για τις εισαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο του 2023, που τους επέτρεψε να συνεχίσουν να προμηθεύονται μέσω αγωγού της σοβιετικής εποχής.
Για τη Σλοβακία, το κύριο πρόβλημα είναι το φυσικό αέριο. Επιδιώκει εγγυήσεις ότι η διακοπή των συμβάσεων με την Gazprom δεν σημαίνει ότι οι ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν τεράστιες ζημιές. Η σλοβακική κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι ανησυχεί για τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Σε συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η Φον ντερ Λάιεν επέμεινε ότι η διαδικασία είναι σε καλό δρόμο, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε κάποια από τις δύο χώρες.
«Θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνημένο πακέτο», σημείωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Σαφές μήνυμα ζήτησε ο Ζελένσκι
Addressing the European Council, I stated: the world is clearly unstable. But the EU plays a key role in preventing Russia’s war from spreading and in moving toward peace. Its sanctions against Russia remain one of the most effective tools for limiting the aggression. pic.twitter.com/OYMLBz99Tc
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 26, 2025
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν «σαφές πολιτικό μήνυμα» υποστήριξης για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., καθώς η Ουγγαρία συνεχίζει να εμποδίζει την πρόοδο.
Η έκκληση του Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία προς τους ηγέτες της Ε.Ε. έγινε το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ισχυρίστηκε ότι είχε εντολή να σταματήσει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.