ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η «αρχή του τέλους» για τη Γάζα της Χαμάς και οι απειλές για ομήρους και αμάχους

«Είναι η αρχή του τέλους σας» είπε ο Νετανιάχου, απευθυνόμενος στη Χαμάς, η οποία απείλησε ότι «κανένας όμηρος δεν θα φύγει ζωντανός» από τη Γάζα

Kathimerini.gr

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος έχει εισέλθει στον τρίτο μήνα και σκληρές μάχες μαίνονται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, ενώ οι ελλείψεις σε βασικά είδη απειλούν να οδηγήσουν τους αμάχους σε κρίση άνευ προηγουμένου.

Καθώς τα ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει στην καρδιά της πόλης της Γάζας στον Βορρά και στη Χαν Γιουνίς στον Νότο, η Χαμάς διατύπωσε νέα αιτήματα για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων. Ενώ ταυτόχρονα απείλησε να βάλει τέλος στη ζωή των ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει σε κρησφύγετά της στη Λωρίδα.

Απειλές Χαμάς: Κανένας όμηρος δεν θα φύγει ζωντανός

Προειδοποίησε ότι κανένας όμηρος δεν θα φύγει ζωντανός από τη Γάζα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Ούτε ο φασιστικός εχθρός και η αλαζονική ηγεσία του… ούτε οι υποστηρικτές που βρίσκονται πίσω τους… δεν μπορούν να πάρουν τους αιχμαλώτους τους ζωντανούς χωρίς ανταλλαγή, διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους όρους της αντίστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε την Κυριακή στο κανάλι Telegram της στρατιωτικής πτέρυγας.

Η πίεση αυξάνεται για την τύχη των 137 ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούν η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες. Ενώ σύμφωνα με ακτιβιστές, περίπου 7.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασώσει τους υπόλοιπους ομήρους. Περίπου 110 έχουν απελευθερωθεί συνολικά, ωστόσο, η επταήμερη εκεχειρία, βάσει της οποίας δεκάδες επέστρεψαν στα σπίτια τους, έληξε την περασμένη εβδομάδα.

Το Κατάρ συνεχίζει τη διαμεσολάβηση σε μία προσπάθεια να απελευθερώσει περισσότερους, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι δήλωσε ότι «δυστυχώς, δεν υπάρχει η προθυμία που είχαμε δει τις προηγούμενες εβδομάδες».

Μήνυμα Νετανιάχου: Είναι η αρχή του τέλους σας

Ενδεικτικές του κλίματος έντασης ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο οποίος ανέφερε ότι δεκάδες μαχητές της Χαμάς «καταθέτουν τα όπλα τους και παραδίδονται».

Μιλώντας την Κυριακή, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρόσθεσε ότι ο «πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη« και η πλήρης ήττα θα πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά τόνισε ότι είναι «η αρχή του τέλους για τη Χαμάς».

«Λέω στους τρομοκράτες της Χαμάς: Τελείωσε. Μην πεθάνετε για τον [επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία] Σινουάρ. Παραδοθείτε – τώρα», ανέφερε.

«Κυνήγι» για την ανθρωπιστική βοήθεια

Η κλιμάκωση των απειλών της Χαμάς, καθώς και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες έρχεται τη στιγμή που αυξάνεται η πίεση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων κατά των ενόπλων της Γάζας. Ενώ οι ελλείψεις σε βασικά είδη οδηγούν την κατάσταση για τους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακο εκτός ελέγχου.

Οι κάτοικοι της Χαν Γιουνίς δήλωναν ότι τα τανκς είχαν φτάσει στην κύρια οδική αρτηρία που συνδέει τον Βορρά με τον Νότο στης Λωρίδας και διασχίζει την πόλη, έπειτα από έντονες μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας που επιβράδυναν την ισραηλινή προέλαση από τα ανατολικά. Εν τω μεταξύ, πολεμικά αεροσκάφη αναφέρθηκε ότι σφυροκοπούσαν την περιοχή δυτικά της επίθεσης.

Την ίδια ώρα, λίγο νοτιότερα, στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, πλήθος ανθρώπων σκαρφάλωναν σε διερχόμενα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια, σε μία προσπάθεια να κλέψουν προμήθειες. Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα θα γίνουν πιο έντονες, καθώς μπαίνει ο χειμώνας και η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.

Στη Λωρίδα της Γάζας ζουν συνολικά περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, το 80% των οποίων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, 18.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς.

Από την επίθεση των ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ, που προκάλεσε τα αντίποινα της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα, έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι.

Νέα προσπάθεια ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Παλαιστίνιοι ακτιβιστές καλούν σε παγκόσμια κινητοποίηση στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας να πιεστεί το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο τώρα, πριν επιτύχει τον στόχο της να συντρίψει τη Χαμάς.

Ωστόσο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τρίτη, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της μετά το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ την Παρασκευή σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός.

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από όλα σχεδόν τα υπόλοιπα μέλη, ενώ η Βρετανία απείχε.

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο έχει δει προσχέδιο του κειμένου, ανέφερε ότι ζητεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», καθώς και την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, δήλωσε στο Associated Press ότι το ψήφισμα είναι παρόμοιο με του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχουν βέτο, αλλά σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας τα ψηφίσματα δεν είναι νομικά δεσμευτικά. Εχουν όμως αξία, ως βαρόμετρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

H σκιά της Γάζας στη «γιορτή» για τα δικαιώματα

Η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ Λιν Χέιστινγκς καταδίκασε από την πλευρά της τις επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών. Και ενώ ο κόσμος «γιόρτασε», χθες Κυριακή, την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη σκιά της κρίσης στη Γάζα.

Ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ επέκρινε έντονα τη «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ.

«Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών… δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Ούτε η πολιορκία, που στερεί από ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας τρόφιμα, νερό, υγειονομική περίθαλψη και υγιεινή», έγραψε σε ανακοίνωσή της.

Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της Γάζας, είπε, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Σημείωσε επίσης «πρωτοφανή επίπεδα» βίας του ισραηλινού κράτους και των εποίκων κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Την Κυριακή συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από τη διακήρυξη της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καθόρισε για πρώτη φορά ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται καθολικά.

«Το 2023, δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να εκδώσω τέτοια δήλωση. Είναι σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα τα τελευταία 75 χρόνια», έγραψε ο Χέιστινγκς.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση