ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ε.Ε. αποδεσμεύει κονδύλια προς την Τουρκία

Tην αποδέσμευση του ποσού των 325 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε η Ε.Ε για την παράταση ενός προγράμματος αρωγής προς τους πρόσφυγες

Kathimerini.gr

Tην αποδέσμευση του ποσού των 325 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε η Ε.Ε για την παράταση ενός προγράμματος αρωγής προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία, από το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Αυτή η κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ως «πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης», το οποίο χρηματοδοτείται εδώ και πέντε χρόνια από την Ε.Ε., επιτρέπει σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία να επωφελούνται από μια μηνιαία βοήθεια για τις ουσιώδεις ανάγκες τους. Το ποσό της βοήθειας είναι 10 ευρώ (155 λίρες με την ισοτιμία της Τετάρτης) τον μήνα ανά άτομο, το οποίο συμπληρώνεται, ανάλογα με το μέγεθος της ωφελούμενης οικογένειας, με τριμηνιαία μπόνους.

«Αυτή η αρωγή είναι πολύτιμη για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, πολλές από τις οποίες έχουν πληγεί σκληρά από την πανδημία», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο οποίος επισκέπτεται την Αγκυρα. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος του συνολικού ποσού των 3 δισ. ευρώ υπέρ των προσφύγων στην Τουρκία, που ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο.

Το πρόγραμμα αρωγής δεν εφαρμόζεται μέσω της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία των Ενώσεων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο. Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους και πολλές φορές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει περισσότερα κονδύλια από τις Βρυξέλλες.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Στοκχόλμη, στο περιθώριο του υπουργικού συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η ανάγκη αποφυγής εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ζοσέπ Μπορέλ.

Πάντως, με έντονο τρόπο αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στη συζήτηση από την επιτροπή υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που απείλησε με αποκλεισμό της Αγκυρας εφόσον επιμείνει στη μη αποφυλάκιση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια. «Ολοι, ιδίως η επιτροπή υπουργών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πρέπει να σέβονται και να εμπιστεύονται τη δικαστική διαδικασία που διεξάγεται από ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγκυρα και τονίζει πως «εάν η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θέλει να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να εγκαταλείψει την επιλεκτική στάση της και να εξετάσει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ με αμερόληπτη προσέγγιση για όλα τα κράτη-μέλη».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV αποκάλυψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του από τη μη παραλαβή των μαχητικών F-35 λόγω των κυρώσεων CAATSA που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ. Ο κ. Ακάρ δήλωσε πως «για τα μαχητικά μας F-16, των οποίων έχει λήξει η διάρκεια ζωής, πρέπει να λάβουμε μέτρα. Στην αρχή το σχέδιο ήταν αυτά να έχουν αντικατασταθεί. Ξέρετε όμως το θέμα των F-35». Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας πρόσθεσε πως η Αγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ την αγορά 40 F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό «συγκεκριμένου» αριθμού μαχητικών, δίχως να αποκαλύψει τον αριθμό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ