ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ευρώπη μπροστά στον κίνδυνο νέων lockdown: Τα πρόσθετα μέτρα ανά χώρα

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της γηραιάς ηπείρου επαναφέρουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα

ΑΜΠΕ

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι θα πρέπει να ετοιμάζεται για έναν πολύ δύσκολο Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της γηραιάς ηπείρου επαναφέρουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, ενώ ορισμένες ενδεχομένως να μην αποφύγουν τελικά το δεύτερο lockdown. «Ζοφερές», «καταστροφικές», «εφιαλτικές» είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι ηγέτες για να περιγράφουν τις πιθανές επιπτώσεις από μία τέτοια εξέλιξη και προειδοποιούν τους πολίτες τους ότι εάν δεν τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα, που είναι ήδη σε ισχύ, αυτά σύντομα θα πολλαπλασιαστούν.

Στην Ελλάδα, όπου από σήμερα είναι σε ισχύ νέα μέτρα στην Αττική, η κυβέρνηση της χώρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μίνι lockdown ή νέων περιοριστικών μέτρων σε επίπεδο δήμων ή περιφερειών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αντιμέτωπη με δεύτερο lockdown ενδεχομένως να βρεθεί πολύ σύντομα και η Βρετανία, ακολουθώντας τα βήματα του Ισραήλ, το οποίο έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα, η οποία επέστρεψε σε καραντίνα, κλείνοντας σχολεία και εμπορικά καταστήματα, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων, για τρεις εβδομάδες. Αξίζει να δούμε αναλυτικά τι μέτρα λαμβάνονται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ισπανία

Η μητροπολιτική περιοχή της Μαδρίτης, με πληθυσμό 6,6 εκατομμυρίων, άρχισε να επιβάλλει δραστικούς περιορισμούς. Το «μένουμε σπίτι» ισχύει και πάλι, με τους κατοίκους της ισπανικής πρωτεύουσας και των γύρω περιοχών της να μπορούν να βγουν από το σπί τους μόνο για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο, στον γιατρό ή για να πραγματοποιήσουν αγορές βασικών αγαθών. Σημειώνεται ότι στην περιφέρεια της Μαδρίτης αντιστοιχεί το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων και των νέων θανάτων. Σε πανεθνικό επίπεδο η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία για όλους από έξι ετών και άνω.

Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση επισημαίνει σε κάθε τόνο ότι θέλει να αποφύγει ένα νέο γενικό lockdown. Σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο στην επέλαση του ιού, μετά την έξαρση των κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας όχι μόνο σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, από την ηλικία των 11 ετών και πάνω. Ο κανόνας της μάσκας ισχύει επίσης σε σχολεία, γραφεία, εργοστασία και κάθε είδους χώρο εργασίας.

Γερμανία

Η ισχύς της απαγόρευσης μεγάλων συναθροίσεων επεκτάθηκε έως τα τέλη του έτους, ενώ οι αγώνες της Bundesliga θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών. Στα αεροδρόμια είναι πλέον υποχρεωτικός ο έλεγχος όλων των ταξιδιωτών που καταφθάνουν από χώρες υψηλού κινδύνου. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Βρετανία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής ενός δεύτερου εθνικού lockdown εξαιτίας της Covid-19 καθώς επιταχύνεται η διάδοση του νέου κορωνοϊού. Τα νέα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται κατά τουλάχιστον 6.000 την ημέρα στη Βρετανία, σύμφωνα με τα δεδομένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και το σύστημα των διαγνωστικών τεστ δέχεται μεγάλη πίεση.

Πορτογαλία

Έχει επιβληθεί ανώτατο όριο 10 ατόμων στις δημόσιες συναθροίσεις, ενώ όλες οι εμπορικές εγκαταστάσεις μένουν κλειστές από τις 20:00 έως τις 23:00.

Δανία

Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει επιστρέψει πολύ κοντά στα επίπεδα- ρεκόρ του Απριλίου, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν νωρίτερα, ενώ το ανώτατο όριο στις δημόσιες συναθροίσεις περιορίστηκε στα 50 από 100 άτομα.

Oλλανδία

Την περασμένη εβδομάδα ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κατέγραψε νέο ρεκόρ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε να ανακοινώσει νέα μέτρα για έξι μεγάλες περιοχές, μεταξύ των οποίων το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και η Χάγη. Για συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων θα απαιτείται ειδική άδεια από τις αρχές, ενώ καφέ, μπαρ και χώροι εστίασης θα κλείνουν στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Σε ολόκληρη τη χώρα ισχύει περιορισμός 6 ατόμων στον αριθμό των επισκεπτών, που μπορεί κανείς να καλέσει στο σπίτι του, ενώ πρέπει να διασφαλίζεται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Βέλγιο

Η βελγική κυβέρνηση δεν επέβαλε νέα μέτρα, αλλά ανέβαλε την απόφασή της για χαλάρωσή τους. Έτσι κλαμπς και άλλα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, ενώ δεν επιτρέπονται μεγάλες εκδηλώσεις, όπως τα φεστιβάλ. Στις Βρυξέλλες η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, από τις 12 Αυγούστου.

Ιρλανδία

Οι κοινωνικές επισκέψεις στην Ιρλανδία, σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, περιορίζονται σε έξι επισκέπτες από όχι περισσότερα από 3 διαφορετικά νοικοκυριά. Στις δημόσιες συναθροίσεις το ανώτατο όριο είναι τα 15 άτομα. Επίσης υπάρχει ισχυρή σύσταση στους πολίτες άνω των 70 ετών να μείνουν στο σπίτι, ενώ έχουν επιβληθεί κάποια lockdown σε τοπικό επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X