ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Γαλλία αναγνωρίζει την Παλαιστίνη – Τι σηματοδοτεί η κίνηση Μακρόν

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη Βρετανία, ίσως και στη Γερμανία, καθώς η Γαλλία με το διπλωματικό άλμα του Μακρόν επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα της διεθνούς αντίδρασης στο θέμα της Γάζας

ΠΗΓΗ: CNN

Με μόνο μία ανάρτηση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε τα πάντα… και τίποτα απολύτως. Η ανακοίνωσή του, αργά το βράδυ της Πέμπτης στο X, ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο διεξάγεται η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, εξέπληξε πολλούς, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN.

Πρόκειται για το πρώτο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των χωρών της G7 που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.

Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση αναγνώρισης από τη Γαλλία αναμενόταν εδώ και αρκετούς μήνες. Ο σύντομος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν οδήγησε σε αναβολή της Συνόδου Κορυφής για το Μεσανατολικό με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των Ευρωπαίων, την οποία το Παρίσι είχε προετοιμάσει.

Τι σηματοδοτεί η κίνηση Μακρόν

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία πρόκειται να έχουν σήμερα, Παρασκευή, συνομιλίες για να ζητήσουν επείγουσα δράση για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Εικόνες σκελετωμένων, πεινασμένων κατοίκων της Γάζας, ακόμη και πολλών παιδιών, ξυπνούν σε κάποιους μνήμες από τις πιο σκοτεινές εποχές του εικοστού αιώνα, προκαλώντας την αποστροφή της Δύσης για την ανθρωπιστική κρίση, αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για συγκεκριμένη δράση.

Η απόφαση του Μακρόν είναι τολμηρή και έρχεται έπειτα από αντίστοιχες πρωτοβουλίες Ευρωπαίων συμμάχων (της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Ισπανίας). Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο για να ακολουθήσουν κι άλλες δυνάμεις.

«Συνομίλησα και με άλλους συναδέλφους στο τηλέφωνο και είμαι βέβαιος ότι δεν θα είμαστε οι μόνοι που θα αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στο CNN χθες, Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση του Μακρόν, ανώτερος αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Τα βλέμματα πιθανότατα θα στραφούν τώρα στη Βρετανία, ίσως και στη Γερμανία. Οι πιθανότητες να αλλάξουν στάση οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ ακόμη και πριν από την προεδρία Τραμπ, μοιάζουν ελάχιστες.

Τι αλλάζει στο πεδίο

Ωστόσο, η γαλλική απόφαση πιθανότατα δεν θα αλλάξει πολλά στον παλαιστινιακό θύλακο, υποστηρίζει το αμερικανικό δίκτυο.

Η κίνηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τη Χαμάς ως «θετικό βήμα», ενώ προκάλεσε οργή στους Ισραηλινούς.

Η αναγνώριση «ανταμείβει την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου το βράδυ της Πέμπτης, με άλλους υπουργούς να υποστηρίζουν ότι η κίνηση δικαιολογεί πλέον την επίσημη προσάρτηση της Δυτικής Οχθης.

Στον ίδιο τόνο ήταν και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες βρίσκονται σε ολοένα μεγαλύτερη αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους τους στην Ευρώπη σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «απορρίπτουν κατηγορηματικά» το σχέδιο Μακρόν.

«Αυτή η απερίσκεπτη απόφαση εξυπηρετεί μόνο την προπαγάνδα της Χαμάς και υπονομεύει την ειρήνη», έγραψε την Πέμπτη στο X. «Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου».

Ακόμα κι αν η διεθνής αναγνώριση άλλαζε με κάποιον μαγικό τρόπο την κατάσταση στη Γάζα, ο Σεπτέμβριος «πέφτει» πολύ μακριά για τους Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε χθες, Πέμπτη ότι οι άνθρωποι στη Γάζα μοιάζουν με «ζωντανούς νεκρούς», καθώς η πείνα εξαπλώνεται.

Οι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται πλέον σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας. Την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 900.000 παιδιά πεινούν. Περίπου 70.000 παιδιά εμφανίζουν ήδη σημάδια υποσιτισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διπλωματική ευκαιρία;

Η ανακοίνωση της Γαλλίας θα μπορούσε παράλληλα να ερμηνευθεί και ως κίνηση «απελπισίας» εκ μέρους του Μακρόν, υποστηρίζει το CNN.

Πριν από έναν μήνα, φαινόταν ότι το έδαφος ήταν πρόσφορο για να αναγνωρίσει η Γαλλία την Παλαιστίνη – μια Σύνοδος Κορυφής που θα συνδιοργανωνόταν με τη Σαουδική Αραβία είχε προγραμματιστεί αλλά το σχέδιο ναυάγησε, καθώς ξέσπασε η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στις 13 Ιουνίου.

Οι προσδοκίες των ειδικών ήταν ότι η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία θα «στρατολογούσαν» κι άλλους συμμάχους σε κίνηση κοινής αναγνώρισης – κάτι που θα έστελνε ηχηρό μήνυμα προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ σχετικά με τη σημασία της λύσης των δύο κρατών.

Ο Μακρόν μπορεί να επιτύχει διπλωματική επιτυχία τον Σεπτέμβριο εάν περισσότεροι σύμμαχοι αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ενισχύοντας έτσι την απόφαση της Γαλλίας. Ωστόσο επί του παρόντος, διακινδυνεύει το γαλλικό διπλωματικό κεφάλαιο, καθώς καλείται να πείσει πιο απρόθυμους εταίρους.

«Η ιδέα είναι να ασκηθεί πίεση σε άλλες χώρες», δήλωσε ο ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιδείξει, μέχρι στιγμής, απροθυμία σε σχέση με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Ο σεβασμός προς το Ισραήλ που είναι σύμμαχος της Δύσης, η αποστροφή για την ισλαμιστική κυβέρνηση στη Γάζα, η απογοήτευση για τις αδυναμίες της Παλαιστινιακής Αρχής και ένα φαινομενικά αποδεκτό status quo δεκαετιών οδήγησαν σε συγκρατημένα ξεσπάσματα οργής για τους ισραηλινούς εποικισμούς και τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, με μικρές μεταβολές στη διεθνή δράση.

Η Γαλλία σπάει τώρα αυτήν τη «γυάλινη οροφή», λέει το CNN. Στο εσωτερικό της χώρας, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν θα είναι μία κίνηση αμφιλεγόμενη. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γάλλος ηγέτης, Σαρλ ντε Γκωλ, εδραίωσε τις σχέσεις της Γαλλίας με τον παλαιστινιακό λαό μετά τον πόλεμο του 1967.

Το Παρίσι συνεργάστηκε με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για δεκαετίες, ακόμη και όταν εκείνη αναλάμβανε την ευθύνη για τρομοκρατικές επιθέσεις που διεξάγονταν σε γαλλικό έδαφος.

Το 2014, το γαλλικό κοινοβούλιο κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, έκκληση που η κυβέρνηση υποστήριξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε ανεπιτυχή ψηφοφορία για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους το 2017.

Η Γαλλία υποστηρίζει εδώ και καιρό μια λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη με βάση τα σύνορα του 1967, αν και πηγή του Ελιζέ ανέφερε ότι η γαλλική αναγνώριση δεν πρόκειται να περιλαμβάνει αναφορά σχετικά με τον καθορισμό των συνόρων.

Η αλλαγή του Μακρόν

Ο Μακρόν υποστήριξε σθεναρά τα αντίποινα του Ισραήλ για τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, αλλά με την πάροδο του χρόνου σκλήρυνε την κριτική του στον Νετανιάχου για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα.

Δημόσια έχει εκφράσει ανησυχία για την «εισαγωγή» της σύγκρουσης στη Γαλλία, τη χώρα με τις μεγαλύτερες κοινότητες Εβραίων και Μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Ομως, καθώς τα θύματα στη Γάζα αυξάνονταν, η Γαλλία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, οργάνωσε αποστολές βοήθειας και επανειλημμένα ζήτησε κατάπαυση του πυρός, καθώς και να επιτραπεί να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και να εισέλθουν δημοσιογράφοι στον παλαιστινιακό θύλακο.

Κάνοντας αυτό το «άλμα», αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος, το Μέγαρο των Ηλυσίων ελπίζει σε ντόμινο αναγνώρισης σε όλη τη Δύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X